La Diputació invertirà 690.000 euros en pacificar el trànsit a dos punts conflictius de Tona

Els treballs es concentraran a l’antiga carretera de Manresa, a les cruïlles amb la plaça de l’Hostal i la plaça de l’Església | La zona és conflictiva i registra molts vehicles i vianants a les hores punta

Pere Pratdesaba
17 d'octubre del 2013
L'antiga carretera de Manresa, al seu pas per la plaça de l'Hostal, aquest dijous al matí. Foto: Pere Pratdesaba

La Diputació de Barcelona invertirà 690.000 euros per pacificar i facilitar el trànsit, tant de vehicles com de vianants, en dos punts conflictius de Tona. En concret, els treballs afectaran les dues cruïlles de l’antiga carretera de Manresa (BV-5303), a la plaça de l’Hostal i la plaça de l’Església. Aquestes dues zones registren un elevant nombre de vianants i de vehicles a les hores punta, sobretot a les entrades i sortides de les escoles del poble, algunes de les quals hi queden molt properes. El projecte s’executarà al llarg de l’any 2014.

Des de l’Ajuntament es valora molt positivament aquesta inversió. “Ja feia dos anys que hi anava al darrera”, ha explicat l'alcalde Josep Salom a Osona.com. "Ha costat perquè estem vivint uns moments complicats, però ens em sortit", afegeix. L'alcalde considera que aquests dos punts són els més conflicitius de dins de nucli urbà del municipi, després de la desaparició ja fa uns anys de l'antiga carretera de Barcelona.

Pel que fa a l’enllaç amb la plaça de l’Hostal, el projecte té un pressupost de 300.000 euros. En aquest cas, la intersecció es troba regulada amb preferència de pas de la carretera davant la resta de carrers, mitjançant senyalització horitzontal i vertical. La presència dels diversos eixos viaris que hi conflueixen provoca l’aparició de nombrosos conflictes en les diferents trajectòries de vehicles permeses. Per tal de millorar aquesta situació, es farà una plataforma elevada que incorpori el pas de vianants a nivell i les interseccions amb el carrer Barcelona i Jaume Balmes, aconseguint així major seguretat. O sigui, es tracta de prop d’una cinquantena de metres de pas elevat: els vehicles quan arribin a la plaça pel cantó de Collsuspina hauran de remuntar un petit bony a la calçada d’un pam que s’allargarà fins al final de la farmàcia, amb la consegüent disminució de velocitat a tot el tram. Aquesta actuació inclou també l’ampliació de les voreres de l’entorn.

Per altra banda, els treballs a la plaça de l’Església i l’inici del carrer Torres i Bages estan pressupostats en 350.000 euros. La problemàtica en aquest punt radica en la confluència de cinc eixos viaris que generen nombrosos conflictes entre les diverses trajectòries permeses, dificultant la comprensió de l’usuari i reduint la seguretat viària. Per això, també s’executarà una plataforma elevada que incorpori els passos de vianants de la BV-5303 a nivell i es transformarà el tram inicial del carrer Torras i Bages i Plaça Església en plataforma única amb prioritat per a vianants. L’actuació es complementarà amb la millora de serveis com el  clavegueram i l’enllumenat.

A més, la Diputació executarà dos estudis valorats en 40.000 euros. El primer, de 35.000 euros, fa referència al pla director de clavegueram, que farà una diagnosi dels punts conflictius del conjunt del municipi, i que ja es podran utilitzar en les obres per pacificar el trànsit en aquests dos punts. A més, un segon estudi, valorat en 5.000 euros, analitzarà la mobilitat dels dos sectors afectats, que inclou tots els carrers adjecents. A partir d'aquest darrer estudi, no es descarta que es puguin fer canvis en els sentits de la circulació en alguns carrers.

L'Ajuntament aprofitarà el projecte per transformar urbanísticament i estètica les dues zones, amb la reducció de l'amplada de la carretera i l'ampliació de les voreres. A més, es reformaran els dos parcs que hi ha actualment. El de la plaça de l'Església es canviarà d'ubicació i es partirà en dos: un d'infantil, com el que hi ha ara, i un altre que esdevindrà un circuit de gimnàstica per als avis. Al parc de la plaça de l'Hostal, bàsicament i segons Salom, se li farà "un rentat de cara", amb una millora de les atraccions, una tanca que envoltarà el recinte i la retirada de les truanes.

Mapa de l’actuació a la plaça de l’Església

Mapa de l’actuació a la plaça de l’Hostal

Arxivat a