Joan Bofill dóna el seu fons musicològic a la Societat Coral La Violeta de Centelles

Els documents inclouen les tesis doctorals, el seu arxiu personal, correspondència, cursos realitzats a l'estranger...

Redacció Osona.com
17 d'octubre del 2013
Gabriel Miralles i Joan Bofill. Foto: Toni Carrasco

Joan Bofill i Soliguer, barceloní que viu a Viladrau, net del poeta Guerau de Liost i fill del filòsof tomista Jaume Bofill i Bofill, farà donació del seu fons musicològic a la Societat Coral La Violeta de Centelles. La donació es farà en un acte a la seu de l’entitat (C/ Anselm Clavé, 5 de Centelles), el proper dissabte, 19 d’octubre, a les set de la tarda.

A l’acte, hi assistiran Mireia Hernàdez, diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona; Maria Àngels Blasco, delegada de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central;  Josep Salom, alcalde de Tona i diputat provincial; Miquel Arisa, alcalde de Centelles; i Anna Chàvez, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Centelles.

El fons donat estarà obert al públic en hores convingudes i també en règim de préstec per als estudiosos i gent interessada.

La coneixença amb el centellenc i director del Cor Cantus Firmus, Gabriel Miralles, ha estat determinant perquè tota aquesta documentació i biblioteca personal no es dispersés i quedés recollida el més aviat possible en un àmbit musical apropiat, més tenint en compte el delicat estat de salut de Joan Bofill. El fons comprèn tan llibres d'indubtable interès per als amants de la musica com les tesis doctorals de Joan Bofill amb Magna Cum Laude de la Universitat de Barcelona i tot el seu arxiu personal, inclosa correspondència, cursos realitzats a l'estranger, etc.

Tot aquesta catalogació i trasllat del fons s'ha fet des del voluntariat cultural d'un grup de persones de Centelles, amants dels llibres i de la música.

L'acte clourà amb l'actuació del Cor Cantus Firmus, el cor jove de la Violeta que oferirà peces de poetes catalans de diverses èpoques difícils del nostre país.

Qui és Joan Bofill i Soliguer?

Neix a Barcelona el 1947. Llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona amb la tesi de llicenciatura “La problemática del tratado ‘de institutione musica’ Boetcio”, amb Magna Cum Laude el 1970. Simultàniament cursa estudis de piano amb Jordi Torra i Mercè Roldós, instrument amb el qual obté el títol de professor el 1971.

El mestratge del professor alemany Bernat Rübenstrunck el  va guiar en la seva formació com a musicòleg i el va endinsar en la composició musical, amb el preferent temàtic de la cançó popular catalana.

El 1967 es desplaça a Alemanya on cursa durant nou anys estudis de musicologia a la Universitat de Munich amb el prestigiós Thrasyboulos Georgiades. Aquests cursos van estar sufragats amb diverses beques.

El conjunt d’estudis li proporciona el domini del català, castellà, alemany, francès, anglès i llatí.

Es doctora per la Universitat de Barcelona amb la tesi “La construcció intervàlica en la música tardana per a piano i de cambra de L. V. Thoben”, el 1990, amb Magna Cum Laude.

Publica diversos articles a les revistes Anuario musical i Recerca musicològica.

Ha dirigit diversos cors entre els quals destaca el Cor de la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-1986).

És professor agregat de música d’Ensenyament Secundari per oposició des de 1976.
Des de setembre de 1999, amb el suport de la Coral Canticela i el seu director Gabriel Miralles, va impartir un cursos d’introducció a la musicologia, a les seus de la Federació Catalana d’Entats Corals (FCEC) i de l’Associació de Mestres Directors de Catalunya (AMMDD).

Sempre ha estat una persona que s’ha entregat en difondre i donar a conèixer  els seus estudis d’una manera totalment altruista. Seguint aquesta línia de treball, publica el Nadal del 2005 el treball “La musicología, tareas y herramientas”. Aquest comprèn una recopilació de bibliografia musicològica imprescindible per a tots aquells que es dediquen a la interpretació i composició musical facilitant-los el seu treball de recerca. És una obra inèdita i única en el món de la musicologia.

Des de fa anys, instal·lat a Mas Rusquelles de Viladrau, i actualment afectat per un parkinson força avançat, continua treballant incansablement com a músic i musicòleg, ampliant els seus coneixements en els àmbits de la filosofia, estètica, fisioteràpia, entre d’altres, i sempre en la seva relació amb la música.

Descripció del Fons Musicològic

El Fons Musicològic Joan Bofill i Soliguer és de contingut divers i arriba a múltiples àmbits de la música i de la músicologia, a més de tot el seu arxiu personal, inclosa correspondència, cursos realitzats a l'estranger, i les seves les tesis doctorals amb les quals obtingué el màxim reconeixement acadèmic amb Magna Cum Laude, etc. Podem destacar-ne alguns apartats, ni més ni menys importants que la resta. Hi trobem

•    un apartat obres antigues d’origen català i espanyol

•    obres de filosofia, humanitats i literatura entre les que destaquen poesies alemanyes de Goethe i angleses de Shakespeare traduïdes al català per en Joan Bofill en forma de vers

•    innumerables documents amb continguts inèdits com poden ser alguns manuscrits de Bernat Röbenstrunck i del mateix Joan Bofill

•    índex temàtics de les obres d’alguns compositors i catàlegs de fonts musicològiques

•    un complert i original recull bibliogràfic d’edicions de música popular catalana com poden ser materials de recerca de l’Orfeo Català i Fundació Patxot, actualment custodiada al Monestir de Montserrat

•    les seves tesis doctorals i múltiples treballs d’estudi realitzats tant a casa nostra com a Munich
Arxivat a