Pau Garcia-Milà: «La paperassa no hauria de ser la preocupació per a l'emprenedor»

Jordi Isern entrevista el jove empresari d’Olesa

Jordi Isern
17 d'octubre del 2013
Pau Garcia-Milà
Pau Garcia-Milà | Fundació Príncep de Girona
Pau Garcia-Milà

Jordi Isern, president del Grup d'Advocats Joves de Vic icol·laborador habitual de la secció d’Opinió d’Osona.com , inicia avui una roda d’entrevistes a alguns dels emprenedors més potents del país. La primera entrega és de Pau Garcia-Milà .

Pau Garcia -Milà (Olesa de Montserrat , 1987) és un jove empresari i emprenedor des dels 17 anys. Durant vuit anys ha dirigit eyeOS, una empresa fundada el 2005 que va ser part dels inicis del Cloud Computing i que ha arribat a ser una ferma competència de grans multinacionals del sector tecnològic. És també co-ideador i conseller de Bananity, una xarxa social orientada a potenciar el que apassiona a les persones a partir del que estimen i odien.

En Pau col·labora en diversos mitjans de comunicació com La SER o TV3 (presentant una secció d'emprenedors) i ha aparegut en diversos programes durant els últims anys. Des 2012 és també professor associat d'ESADE per al màster a Digital Business .
Malgrat la seva joventut ha rebut importants premis com el Premi dels Prínceps d'Astúries i de Girona "IMPULSA Empresa 2010" o el Premi MIT Innovador de l'any 2011, així com el Premi Nacional de Comunicacions 2009. És també autor de "Tot està per fer" -2011- i "Optimismamente" -2012- que sumen ja més de 10 edicions. Darrerament ha publicat "Tens una idea" (Amat Editorial).

- Quan vas notar que tenies caràcter emprenedor?

- No sóc conscient del moment, sempre m'ha agradat fer coses, la veritat, i ho he explicat alguna vegada, potser la primera vegada va ser quan vaig muntar un museu egipci a un local que tenia el meu pare.

- Creus que l’escola hi va tenir quelcom a veure?

- L'escola ajuda, a l'igual que tot l'entorn que tenim. No és determinant però si que té un pes específic, com en tota l'educació dels infants.

- Et consideres un aventurer?

- No ho sé. Què vol dir ser aventurer? Em considero algú que fa el que li agrada i s'ho passa bé fent-ho. I a més a més és la seva feina.

- Quin paper hi ha tingut la família en aquest fet emprenedor?

- Un paper molt important. Que la família et recolzi fa que les coses siguin més fàcils i et sentis més acompanyat. Està clar que sense el suport de la família també pots tirar endavant, però és diferent, sens dubte.

- Quina és la gran aportació que has fet a nivell d’innovació?

- Crec que és una pregunta que no puc respondre. Això ha de ser algú de fora qui ho digui... La veritat és que no ho sé veure jo.

- Si haguessis de donar un únic consell als emprenedors què els hi diries?

- Que ho intentin i que tinguin constància. Les coses no seran fàcils des del principi, i si no van a per totes no se'n sortiran. El camí tindrà mil complicacions, però amb ganes i il·lusió semblaran menys del que són. Ah! I si fallen sempre ho poden tornar a intentar!

- Creus que la administració et facilita el desenvolupament de l’emprenedoria?

- Emprendre és complicat i car, això és un fet. L'administració hauria de fer-ho tot més fàcil, reduir tràmits i agilitzar-los. Que la preocupació no sigui la paperassa.

- Emprenedor o empresari?

- Emprendre és una actitud, ser empresari una professió.

- Què se sent pel fet de donar feina a molta gent?

- És una gran responsabilitat. Ja no és que treballis per tu sinó que del projecte que has creat en viu més gent, famílies, etc... Veus que la cosa és seriosa.

- Quin és el millor lloc per emprendre al món?

- No hi ha lloc millor ni pitjor. O almenys jo no ho sé identificar.

- Creus que Catalunya és un bon lloc per emprendre?

- Catalunya és tant bon lloc per emprendre com qualsevol altre. Al final com he dit el que compta és l'actitud, les ganes, el voler tirar endavant, etc...

- Quins han estat els teus referents?
 
- De referents n'hi ha molts, propers, llunyans. El que recomano és observar l'entorn. Segur que veuràs a coneguts, desconeguts, famosos o no, dels que en pots aprendre coses.

- Si tornessis a néixer, quina professió o negoci preferiries adoptar?

- El mateix que ara. No tinc perquè canviar.

- Diguem un sol error que solen cometre els nous emprenedors?

- No creure suficientment en el que fan i deixar-se endur per les crítiques del voltant. Malament. No han d'escoltar.

- Quina és la propera aventura que prepares?

- Moltes, ja les veureu. S'estan cuinant a foc lent!