Vic viu un emotiu, unitari i patriòtic homenatge a Lluís Companys

Diverses entitats i tots els partits vigatans menys PxC i el PP participen a l’acte, que va concentrar un centenar de persones

Pere Pratdesaba
16 d'octubre del 2013
Els grallers van interpretar 'Els Segadors'
Els grallers van interpretar 'Els Segadors' | Adrià Costa
La diputada Marta Rovira també va assistir a l'homenatge. Foto: Adrià Costa

Un centenar de persones es van concentrar a Vic aquest dimarts, 15 d’octubre, a les vuit del vespre, per retre homenatge al president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, que va ser afusellat el mateix dia, ara fa 73 anys, a mans del feixisme. L’acte, que va ser molt emotiu, es va fer a la plaça Lluís Companys.

La convocatòria, de la mateixa manera que es va fer l’any passat, va tenir un caràcter unitari. Els partits integrants del "Compromís de Vic" i diverses entitats socials i culturals de la ciutat van organitzar l’acte en record de la memòria de Companys i de la de tots aquells que van perdre la vida en la lluita per les llibertats del nostre poble. Finalment, s'hi van adherir l'ANC Vic, CUP, CCOO, CDC, ERC, Geganters de la Riera, ICV, Òmnium Cultural, PSC, Rcat, SI, UDC i UGT.

L’homenatge va comptar amb representants de tots els partits vigatans, excepte PxC i el PP. Així, s’hi va poder veure a Jordi Brillas i Jordi Anento, de SI; Josep Ramon Soldevila, de RCat; Arnau Martí i Xavier Tornafoch, d’ICV; Josep Rafús i Àlvar Solà, de CDC; Maria Carme Bover, d’UDC; Mary Moyano, del PSC; Nil Puigivila, de la CUP; i Marta Rovira, Joan López, Josep M. Font i Joan Ballana, d’ERC, entre d’altres.

L’acte va ser presentat per Biel Barnils, que va donar pas a Lluís Solà. El poeta i dramaturg vigatà va fer uns discurs historiogràfic de Companys i ho va enllaçar amb el procés sobiranista que està vivint el país.  Tot seguit, tres dels nens petits de la Colla Gegantera de la Riera van fer una ofrena floral, que simbolitzava el naixement d’un nou estat.

Tres militants històrics d’ERC van prendre el testimoni. Joan Freixanet, Jaume Vallès i Joan Colom van recitar alguns poemes patriòtics vinculats a la figura de Companys. Un dels moments emotius de l’acte es va viure quan Freixanet, en delicat estat de salut i després de glosar la figura del president durant els homenatges dels 12 darrers anys, va demanar a ERC que li busqués un substitut de cara a l’any que ve.

L’acte va finalitzar amb les gralles de la Colla Gegantera de la Riera i el cant d’Els Segadors. Tot plegat, va durar una hora.

Galeries de fotos:
- Homenatge unitari, 2013 (Adrià Costa)
- Homenatge unitari, 2012 (Adrià Costa)
- Homenatge d'ERC i Òmnium, 2011 (Xevi Mas)
- Homenatge d'ERC, 2010 (Lurdes López)
- Homenatge d'ERC, 2008 (Adrià Costa)
- Homenatge d'ERC, 2006 (Osona.com)

Els Grallers del carrer de la Riera van cloure l'acte tocant els Segadors. Foto: Adrià Costa
Arxivat a