Unes 8.000 espelmes formaran aquest divendres el mapa d'Europa a la plaça de Vic

L'ANC Vic pretén internacionalitzar el debat sobiranista | L’acte es tindrà diverses col·laboracions, entre elles un grup d’immigrants que s’adreçarà als seus governs

Redacció Osona.com
10 d'octubre del 2013
Presentació de la iniciativa, fa uns dies, a la plaça Major de Vic. Foto: Albert Bagué

Entre 8.000 i 10.000 espelmes dibuixaran aquest divendres, 11 d’octubre, el mapa del continent europeu a la plaça Major de Vic en l’acte “Encén la flama”, impulsat per l’ANC Vic. L'any passat ja es va encendre una estelada de 8.000 espelmes, també a la plaça Major de Vic.

La intenció de l’ANC Vic passa per “internacionalitzar” el debat sobiranista català, segons va explicar fa uns dies el portaveu de l’entitat, Josep Planxart. Per això es crearà una nova composició gegantina amb espelmes: les blaves marcaran un mapa d’Europa, i les grogues i vermelles la part de Catalunya, amb una senyera. Al centre del mapa unes espelmes blanques escriuran la llegenda: “Catalonia the next state in Europe”.

Tot i que els preparatius de l’encesa començaran a les 11 del matí, les activitats dedicades al gran públic estan previstes a partir de les sis de la tarda, quan unes 15 persones procedents de diverses nacionalitats llegiran en la seva llengua un manifest en el qual s'adrecaran als seus conciutadans, als seus governs i als mitjans de comunicació del seu país d'origen perquè treballin pel reconeixement del dret a decidir el futur de Catalunya.

A les vuit del vespre començaran les intervencions musicals amb La Nova Euterpe, amb el seu espectacle “La deplorable història dels catalans”. L’activitat musical seguirà amb Quim Vila i amb la participació de sis corals que interpretaran un repertori de cançons patriòtiques que culminaran amb el Cant de Joia de Beethoven a les deu de la nit. En total hi haurà prop de 130 cantaires. A més a més, acompanyaran les corals alguns membres de la banda de l'Escola de Música de Vic.

A les deu de la nit arribarà el punt culminant de l’acte amb la totalitat de les espelmes enceses i amb les corals interpretant el Cant de Joia de Beethoven. Cal destacar que al torn de parlaments hi prendrà part Miquel Calçada, comissari dels actes commemoratius dels 300 anys del 1714. El final de festa estarà amenitzat pel grup Ubrique’s Band.

La jornada serà possible gràcies a la col·laboració dels ciutadans que han adquirit per 1 euro butlletes numerades. Des de fa dues setmanes, aquestes participacions es poden adquirir a la parada que cada dissabte té l’ANC al mercat de Vic, així com en nombrosos establiments comercials de la capital d’Osona.

També serà possible gràcies a la cinquantena de voluntaris que des de les onze del matí posaran a punt la plaça Major de Vic per fer l’encesa i vetllar pel correcte desenvolupament de l’acte fins al seu final.

L’encesa d’espelmes constituirà el tercer esdeveniment que s’organitza en el marc dels actes que promou la Comissió Osona2014, entitat que coordina l’agenda d’activitats destinades a la commemoració del tricentenari de 1714.

Representació virtual de la proposta de l'ANC Vic.
Arxivat a