El Consell Comarcal canalitzarà les demandes d'indemnitzacions per l'esclafit

L’ens comarcal i els ajuntaments afectats es reuneixen amb els representants de la Generailtat | Torelló avalua en 22.000 euros els costos municipals de les destrosses

Pere Pratdesaba
10 d'octubre del 2013
Reunió a Vic, entre els representants del Govern i dels municipis afectats
Reunió a Vic, entre els representants del Govern i dels municipis afectats | Generalitat de Catalunya
Reunió dels alcaldes dels municipis afectats amb els representants del Govern de la Generalitat, aquest dimecres a Vic. Foto: Generailtat de Catalunya

El delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Juli Gendrau, i el director General de Protecció Civil, Jordi Aurich, es van reunir aquest dimecres a la tarda amb els alcaldes dels municipis afectats pels efectes de l’esclafit del passat divendres 4 d’octubre. A la reunió, feta a Vic, també hi van assistir el president i vicepresident del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca i Manel Romans, i els directors territorials a la Catalunya Central dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural, Marià Morera; Territori i Sostenibilitat, Gemma Cruz; Governació, Rosa Carné; i Protecció Civil, Agnès Centelles. Per part dels alcaldes hi van assistir els de Manlleu, Pere Prat; Torelló, Santi Vivet; les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala; Roda de Ter, Jordi Serra, i Olost, Josep Maria Freixanet.

Pel que fa a les indemnitzacions a causa de les destrosses, en la reunió es va concretar que els ajuntaments traspassaran tota la informació relacionada amb els efectes de la tempesta al Consell Comarcal d'Osona, que n’elaborarà un informe que ha d’estar complet aquest divendres. Llavors, a través de la Delegació del Govern a la Catalunya Central, es vehicularà als diferents organismes implicats i es donarà resposta el més ràpid possible.

Els municipis afectats van acordar aquesta setmana no demanar la zona catastròfica degut a la seva complexitat. Per contra, s’optarà per les possibles ajudes que puguin sorgir de la Generalitat i el fons que té la Delegació del Govern per a causes com aquestes, i de la Diputació de Barcelona.

Els representants de la Generalitat van escoltar i atendre els dubtes dels alcaldes i es van posar en comú les diferents problemàtiques generades arran de la tempesta de divendres en la qual no es van haver de lamentar danys personals, tot i que sí destrosses materials. Des de Protecció Civil es va oferir assessorament, informació i col·laboració als alcaldes afectats.

El director general, Jordi Aurich, va recordar els diferents mecanismes establerts en cas d’una emergència i que estan a disposició dels alcaldes, que són els màxims responsables en l’activació del pla de Protecció Civil al seu municipi. Aquests mecanismes són, per exemple, la xarxa d’emergències Rescat per comunicar-se, si els telèfons deixessin de funcionar o hi hagués congestió a la xarxa, directament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, de Protecció Civil de la Generalitat. Es va valorar la importància de la protecció civil a nivell municipal i la necessitat d’actuar amb agilitat des de totes les administracions.

Els incidents a Torelló, al detall

Qui ja ha fet la feina ha estat l’Ajuntament de Torelló, que ha avaluat els danys en costos municipals en 22.000 euros. Aquests costos inclouen les actuacions de retirada dels arbres caiguts i altres restes vegetals (tant a la zona urbana com a la zona de ribera), neteja de les zones afectades, reposició de la tanca malmesa a la zona del pavelló, servei de neteja extraordinari i el manteniment dels serveis de clavegueram i subministrament d’aigua.

Durant l’episodi de l’esclafit, la policia local de Torelló va registrar una cinquantena d’incidències, bona part de les quals van exigir la intervenció de la mateixa policia, de la brigada municipal d’obres, de Protecció Civil i dels bombers.

Les incidències causades per la tempesta van ser de diversa naturalesa, com ara la caiguda d’arbres i branques o d’una torre elèctrica, inundacions de baixos i de passos subterranis, cables elèctrics amb espurnes, caiguda de teules i de barrets de xemeneies, desplaçament de tapes de clavegueram, tanques a la via pública, trasllat de persones d’edat avançada o la caiguda d’un llamp en una nau industrial. Durant la tempesta es va haver d’intervenir també per un atropellament al carrer Montesquiu i en el trasllat d’una persona que havia quedat aïllada a la zona de Rocaprevera. També es va gestionar el subministrament d’un generador a la residència Cals Avis, on efectius de Protecció Civil i treballadors de la mateixa residència van ajudar a traslladar els avis a les habitacions.

Una de les incidències més importants, per la seva afectació al conjunt de la població, va ser el prolongat tall en el subministrament elèctric. Torelló es va quedar sense llum a dos quarts de setde la tarda, aproximadament, i dues hores després es va anar recuperant a bona part del municipi. En zones del barri de Montserrat no es va recuperar el corrent elèctric fins a les 12 de la nit i a la zona de Rocaprevera fins a un quart 3 de la matinada. Fins i tot, un bloc de pisos del carrer Curull no va tenir corrent fins dissabte a la tarda, després de les queixes dels veïns i les gestions insistents de la policia local.

Des de l’Ajuntament es van utilitzar tres vies de comunicació amb la població: directament amb la policia local, telefònicament amb l’alcalde i regidors i a través de les xarxes socials es va poder mantenir informada puntualment la població.

Manlleu descarta sol·licitar la zona catastròfica per l'esclafit

Els municipis s'uneixen per demanar indemnitzacions

Els meteoròlegs confirmen l'esclafit

Osona nord torna a la normalitat

Fotos dels efectes de l'esclafit a Manlleu (A. Costa)

Recull de vídeos de l'esclafit


Un arbre arrencat de soca-rel per l'esclafit d'aquest divendres. Foto: Adrià Costa