Toni Serrat resseguirà els projectes de cooperació de Vic al Senegal

El regidor també donarà a conèixer el documental “Somnis Trencats”

Redacció Osona.com
10 d'octubre del 2013
La pròxima setmana, el regidor de l’Ajuntament de Vic, Toni Serrat, farà un viatge a Senegal amb un doble objectiu: per una banda, presentar el documental “Somnis Trencats” (a Dakar i a Ziguinchor), i d’altra, farà el seguiment dels projectes que s'estan portant a terme des de Vic al país africà. A més, està previst que Serrat visiti altres projectes d'ONG vinculats amb el Consell Local de Cooperació.

“L’Ajuntament de Vic aposta per una política de cooperació basada en la participació ciutadana i promou diverses accions amb l’objectiu de sensibilitzar a les persones de l’existència d’altres realitats. Vic és una ciutat exemplar en molts àmbits i també ho és per tenir diverses entitats que treballen en la cooperació”, expliquen fonts municipals.

Des de l’any passat 2008, i a partir del Consell Local de Cooperació, es realitza cada quatre anys un Pla director de cooperació, en el qual es defineixen les accions a fer al llarg d’aquest període de temps. Ara precisament es treballa en relació els anys 2013-2016.
 
L’Ajuntament de Vic aplica diversos criteris per gestionar la cooperació, un dels quals és la cooperació directa, que representa un 40 % del pressupost total. Aquest és el cas de la línia de treball engegada des de  fa més de 15 anys amb Somoto (Nicaragua). Més recentment s’ha obert una altra línia amb Senegal per tal de portar a terme diversos projectes al territori.  

També es treballa a partir de la cooperació indirecta, que suposa el 30 % del pressupost. Aquesta via consisteix en obrir convocatòries de subvencions perquè les entitats de cooperació de Vic puguin optar a aquest finançament i així materialitzar el seu projecte.

Finalment, el 30% restant del pressupost està integrat dins el pla de sensibilització a la ciutat de Vic. Mitjançant exposicions, tallers, cicles de cinema, gastronomia, música i dansa es vol conscienciar de la dura realitat d’aquests països en vies de desenvolupament.  
 
De gira

El març d’enguany, Vic va acollir la presentació del documental “Somnis trencats”, sobre la immigració clandestina. Aquest treball audiovisual ha estat impulsat pel Consell Local de la Cooperació de Vic, amb el suport de l’ACCD i la Diputació de Barcelona, en el marc del projecte de codesenvolupament i el pla de sensibilització 2012. Ara, aquest documental s’està presentant a diferents poblacions catalanes (la setmana passada es va presentar Cassà de la Selva i la pròxima serà a la Bisbal.
 
L’objectiu del documental és conscienciar els senegalesos que es troben en el seu país d’origen dels riscs que comporta l’entrada irregular a l’Estat espanyol i mostrar les dificultats amb les que es poden trobar una vegada arriben a Catalunya. Al mateix temps, la peça també pretén conscienciar la població catalana del drama que viuen moltes d’aquestes persones immigrants després d’haver deixat el seu país d’origen i el trauma personal que els genera la nova situació.
 
El documental recull el testimoni de senegalesos que viuen a Vic que consideren que, explicant la seva experiència, poden evitar que altra gent del seu país hagi de passar per aquesta situació tan complexa i que, molt sovint, trenca de manera brusca els somnis d’aconseguir viure una vida millor.
Arxivat a