Carrasco i Formiguera es posa al dia a Vidrà de la mà de Vila d'Abadal

L'alcalde de Vic posa en marxa el Moviment Demòcrata Català per fer política des de "l'humanisme i el territori" per anar cap a la independència | Oriol Pujol, Alfons López Tena, Uriel Bertran i Carles Bonaventura paren l'orella a la nova formació

Quico Sallés
05 d'octubre del 2013
L'escenari de l'acte de presentació del MDC.
L'escenari de l'acte de presentació del MDC. | QS/ND
L'escenari de l'acte de presentació del MDC. Foto: QS/ND

La Masia el Cavaller datada del segle XIII, a Vidrà, un bucòlic poble de la Catalunya Carlina, situat a la comarca d'Osona però en la demarcació de Girona, ha servit aquest migdia d'escenari per presentar el Moviment Demòcrata Català. Una plataforma "política, sobretot per fer política independentista i humanista" esperonada pel president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal. 
 
El projecte vol fer entrar el concepte del "ruralisme" al procés sobiranista i amb una defensa a ultrança de l'estat del benestar, basat en un concepte franciscà de la doctrina social de l'església, és a dir, la justícia social i la igualtat. 
 
Així mateix, vol incloure el conservacionisme i el medi natural com eina fonamental de la lluita per a l'estat propi. "Juntament amb la seva gent i durant generacions, han mantingut i protegit vocacionalment el bon estat del medi natural català i, la seva riquesa ecològica. És imprescindible, per tant, preservar aquesta estructura organitzativa bàsica, atès que és l’element vertebrador de l’equilibri territorial del nostre País", diu el manifest fundacional.
 
De fet, el Moviment Demòcrata Català recupera l'ideari d'un dels fundadors d'Unió Democràtica de Catalunya avi de l'actual alcalde de Vic, Lluís Vila d'Abadal, metge i amarat de repensat carlisme "progre", i del sobiranisme de Manel Carrasco i Formiguera, un retrat del qual ha presidit l'escenari de l'acte de presentació amb la seva màxima: "La independència de Catalunya, el meu suprem ideal". 
 
La plataforma potser esdevindrà un partit, no és el seu objectiu, però ara com ara neix com un lobbi que enquadra i organitza la dreta agrícola catalana, allunyada del liberalisme -que encara és pecat- i fonamentada en l'humanisme per assolir la independència. 
 
Així, des de Vidrà, ha sorgit una nova plataforma molt catalana i complexe de definir, com complex serà el seu paper en un cada cop més atomitzat panorama polític català. Busquen assegurar el front del rerepaís, com una partida carlina disposada a recuperar les Constitucions Catalanes. 
 
El MDC aporta una idea tant simple com perillosa per aquells que defensen les "terceres vies" -durament criticades en els parlaments d'aquest matí-. "Hem d'arribar a la Catalunya independent, perquè la gent sigui i lliure i no passi gana, anem per feina abans que ens quedem sense país", assegurava a Nació Digital un dels seus impulsors. 
 
"Ens posem en marxa i denunciarem tots els que des de casa van en contra l'alliberament nacional, anem a modificar la societat i no a governar-la", ha advertit Vila d'Abadal. Ho han escoltat en viu i en directe Oriol Pujol de CDC, Alfons López Tena i Uriel Bertran de SI, Josep Maria Font d'ERC, Carles Bonaventura de Rcat, representants d'ICV i de Sobirania i Justícia.