L'exdirector general d'Unnim compareix al Parlament amb durs retrets al Banc d'Espanya

Enric Mata defensa la seva pensió de 110.000 euros nets i critica l'actuació del govern espanyol en la crisi immobiliària

La Torre
01 d'octubre del 2013
Mata ha comparegut aquest dilluns al Parlament Foto: Gabriel Horcajada

L'exdirector general d'Unnim Enric Mata ha comparegut aquest dilluns al matí en la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors. Mata va estar al capdavant de Caixa Terrassa durant trenta anys i va ser el primer directiu d'Unnim.

L'empresari ha acusat el Banc d'Espanya de no haver alertat dels riscos que comportava l'expansió del crèdit immobiliari i ha retret a l'organisme que no enviés una circular a totes les entitats d'estalvis i financeres per demanar-los que limitessin el creixement del crèdit immobiliari, que arribava al 10% i que, segons ha dit, s'hauria d'haver quedat en un 3%. Tot i aquestes crítiques, Mata també ha al·legat que era difícil preveure la profunditat de la crisi.

Així mateix, Enric Mata ha defensat que Unnim, ara del BBVA, era solvent i que va rebre un "torpede a la línia de flotació" quan, a finals del 2010, el govern espanyol (aleshores del PSOE) va obligar els bancs a complir en sis mesos els requeriments de solvència que fins aleshores estaven fixats per al 2019.

D'altra banda, Mata ha defensat el sou de 325.000 euros bruts anuals que va rebre el 2010 i la pensió de jubilació de què gaudeix, de 110.000 euros nets a l'any, amb l'argument que són retribucions equiparables a les de directius d'empreses similars a Unnim.