Canviar d'hora per passar a la Catalunya Nord?

El Congrés espanyol aprova un informe que proposa endarrerir el rellotge una hora per tal d'adaptar-se al cicle solar i afavorir la conciliació laboral i familiar

Arnau Urgell
27 de setembre del 2013
Caldrà canviar l'hora per travessar el coll d'Ares?. Foto: Arnau Urgell

Fa anys que queda poc rastre de frontera física a coll d'Ares, al Ripollès. Tanmateix, a curt o mig termini se'n podria crear una d'horària si tira endavant la proposta per endarrerir el rellotge una hora a tot l'Estat. Es tracta d'una proposta inclosa en un estudi socioeconòmic que ahir es va aprovar en el marc de la comissió d'igualtat del Congrés espanyol i que l'executiu de Mariano Rajoy ja ha dit que estudiarà.

Bona part de la península Ibèrica està al fus horari de Greenwich. Tanmateix el 1942, en plena Segona Guerra Mundial, la dictadura franquista va decidir avançar el rellotge una hora per tenir el mateix horari que l'Alemanya nazi. També va fer el canvi el Regne Unit però el 1945 van tornar al fus europeu occidental (+0) mentre que tant Espanya i França es van quedar al +1.

La proposta plantejada al Congrés espanyol és tornar 70 anys després a l'horari del fus de Grenwich, el que actualment fan servir Portugal, el Regne Unit, el Marroc i les Canàries. Si s'acaba aplicant, aquest arxipèlag mantindria la famosa “hora menys” ja que, de fet, el seu fus real és el -1. Malgrat que el canvi és difícil que es faci a curt termini si acaba tirant endavant podria deixar, per exemple, Molló i Prats de Molló, les dues poblacions separades pel coll d'Ares, amb una hora de diferència.

Canvis d'horari

L'informe considera que recuperar un horari adequat al cicle solar diürn tindria un efecte favorable a la conciliació laboral i familiar. En aquest sentit proposa que la mainada comenci una mica més tard l'escola i que tinguin horari partit, avançar el tancament de comerços a les sis de la tarda, reduir la pausa per dinar a una sola hora (i sense cap més interrupció en l'horari de feina) i avançar el primer time televisiu per aconseguir que la gent vagi a dormir abans.