Una nova tisorada fa trontollar el futur dels pisos per a persones amb discapacitat intel·lectual

La Generalitat redueix un 20% els ajuts per al Programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar | La mesura afecta 21 usuaris de l’Associació Sant Tomàs

Redacció Osona.com
19 de setembre del 2013
Protesta a Barcelona
Protesta a Barcelona | Associació Sant Tomàs


Més de 300 usuaris del Programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar per a persones amb discapacitat intel·lectual, acompanyats de professionals i familiars, van formar ahir una cadena humana davant la conselleria de Benestar Social i Família per protestar per la retallada aplicada en aquesta prestació. La Generalitat ha reduït un 20% el pressupost del programa amb efectes retroactius des del mes de gener, el que genera un problema financer per a les entitats sense ànim de lucre que el presten i que ja han pagat els sous dels professionals.

L’Associació Sant Tomàs és una de les entitats afectades, amb 21 usuaris que viuen en pisos propis, de manera independent, però amb el suport de monitors durant unes hores concretes del dia. A la protesta d’ahir hi van anar una dotzena de representants osonencs.

"El Departament de Benestar Social i Família s'ho pot replantejar i fer marxa enrere en la decisió d'aplicar una retallada retroactiva, sobretot sense haver fet cap avís previ. Els sous ja s'han pagat i nosaltres som dins d'un conveni laboral que hem de complir. Tampoc podem treure recursos econòmics d'altres partides perquè també han patit retallades significatives i perquè no s'estan pagant al dia" assegura Rosa Cadenas, presidenta de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), l’entitat que va convocar la protesta.

Fins ara, la subvenció que es rebia era de 626,35 euros/mensuals i, després de la tisorada, el mòdul queda fixat en 500 euros/mensuals, xifra que dificulta la continuïtat del programa. "Les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament són aquí per reclamar en primera persona que no volen tornar a casa i que volen tenir el seu propi projecte de vida, com qualsevol altre ciutadà" afegia Cadenas, ahir a la protesta.

El Programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar és un pilar fonamental per a la plena inclusió a la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament que volen viure de manera independent i autònoma. Les subvencions es destinen a pagar els sous corresponents als equips especialitzats que donen suport a les persones en àrees com la cura personal, vida a la llar, acompanyament en la resolució de tràmits i gestions administratives, organització i administració de l'economia personal i domèstica, del temps de lleure o suport entre les relacions socials, personals i familiars, entre altres.

Dincat denuncia que la retallada del 20% queda molt lluny de la mitjana de les tisorades en altres programes de la cartera de serveis socials (que són d'entre un 3,5%-4,5%) i alerta de les conseqüències que pot tenir: "Temem quin pot ser el futur del programa. Amb menys diners no podem continuar donant la mateixa qualitat en el servei i s'haurà de veure com les entitats fan front a aquesta tisorada".

Trobada amb la consellera

A banda de la cadena humana, ahir es van entrar a registre les més de 250 cartes que els usuaris han escrit a la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, on mostren el seu rebuig a la tisorada i on exposen què els permet fer el programa i com els ajuda en el seu dia a dia.

La consellera també ha rebut una delegació amb representants de totes les entitats de Dincat. Entre elles, l’osonenca Núria Molas, que li ha dit a Munté: "M'agrada molt el meu pis, i em costaria sortir-me'n sense monitor".

Actualment, 650 persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament reben aquest servei a Catalunya a través de 44 entitats sense ànim de lucre que pertanyen a Dincat. L'entitat demana a la Generalitat que es creï una taula de negociació que pugui revisar el model d'atenció a les persones amb discapacitat amb l'objectiu de preservar el programa.