Boletaires del món, uniu-vos!

Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver obren la 25a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb un galàctic concert a tres veus

Jordi Palmer
13 de setembre del 2013
Oliver, Sisa i Portet han obert el 25 MMVV
Oliver, Sisa i Portet han obert el 25 MMVV | Adrià Costa
Oliver, Sisa i Portet han obert el 25 MMVV. Foto: Adrià Costa

Una especificitat de la música catalana és la capacitat de generar creadors fora de tot ordre i concert. Ànimes individualistes que, sense encomanar-se ni a Déu ni al diable fan de la música un art personal. D'entre aquests destaquen la divisió dels boletaires, galàctics, surrealistes o com en vulguin dir, un llistat on podríem trobar noms com Pau Riba, Eduard Canimas, Roger Mas o els tres astres que han ocupat aquest dijous a la nit l'escenari del Teatre Atlàntida en el concert inaugural de la vint-i-cinquena edició del Mercat de Música Viva de Vic. Ens referim als mestres Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver.

Amb un públic predisposat als experiments i amb una tripleta amb ganes de mostrar el seu gènere al mercat, el concert ha combinat cançons de tots tres, arrencant amb 'Paisatge amb anxova' de Portet i continuant amb 'Surfistes en càmera lenta', d'Oliver. Sisa s'ha fet l'interessant i no ha aparegut fins al tercer tema, 'Coristes i numismàtics', d'ell mateix, i ha demostrat la seva versatilitat recreant els personatges de 'Hansel i Gretel', d'Oliver, el següent tema del repertori. D'alguna manera, les cançons del mallorquí encaixen a la perfecció en l'esperit del boletaire Sisa.

"Los inocentes, los indefensos, los débiles, los catalanes"

'Homes i dones del cap dret' de Portet, 'La primera comunió', de Sisa, i 'Petit homenet de muntanya', d'Oliver han estat les cançons següents, amb un Oliver ocurrent, que ha clos el tema recordant les paraules de l'a introducció de la sèrie 'El coche fantástico' amb una aclucada d'ull al procés català: “El coche fantástico es una trepidante aventura, de un hombre que no existe, en un mundo lleno de peligros. Michael Knight, un joven solitario embarcado en una cruzada para salvar la causa de los inocentes, los indefensos, los débiles, los catalanes, dentro de un mundo de criminales que operan al margen de la ley".

La broma ha continuat amb Portet fent de 'crooner' suposadament seriós amb 'Sunny day' una cançó tant pretensiosa com divertida, que ha donat pas a 'Sa nuvia morta' d'Oliver i 'El fill del mestre', de Sisa. El tram final ha començat amb 'La Rambla', un tema que el mateix Portet ha reconegut estar “inspirat en Sisa”, i ha continuat amb l'himne que no podia faltar, el 'Boletaires' de Sisa. A continuació cadascun dels autors ha interpretat un tema en solitari, 'Final Feliç' Oliver, 'Aquest any follarem com folls' Sisa i 'La música dels astres' Portet. I en aquests tres temes en solitari s'han evidenciat les semblances d'aquesta tripleta d'éssers galàctics, vinguts a la terra per a gaudi intercomarcal. Els boletaires, units en la festa, i l'Atlàntida, convertida en el centre de l'univers galàctic.

Jornada de celebració dels 25 anys

El concert d'aquest trio ha estat el tret de sortida d'una primera jornada de la vint-i-cinquena edició del Mercat de Música Viva de Vic dedicada a homenatjar tots els directors artístics que han passat pel festival, que són els que han proposat els concerts d'aquesta nit. Ramon Muntaner (1993-1995) ha estat l'impulsor d'aquest concert inaugural, mentre que després l'han seguit el de la jove formació Mercy Mercy Soul, proposat per Víctor Jou (1989-1992).

La proposta de Jordi Turtós (2002-2003) és el grup barceloní Cabo San Roque. Manel Montañés (2004-2007) ha decidit apostar pel projecte musical de Tui Higgins & Xavier Monge jazz Project. The New Catalan Ensemble & Andrea Motis & Joan Chamorro és l'opció de Lluís Puig (2008-2010), una nova formació que barreja el jazz amb les músiques ètniques. I tanquen els concerts dedicats a celebrar el 25è aniversari La Troba Kung-Fú que, segons va afirmar Carles Sala (1996-2001), "combina a la perfecció la dualitat del Mercat de Música de Vic: originalitat i qualitat musical en un ambient lúdic i festiu".

Consulteu la programació del 25è MMVV

Més informació, al web del MMVV





Oliver, Sisa i Portet han obert el 25 MMVV. Foto: Adrià Costa

---------------------------------------
Galeries de fotos:

MMVV 2013

- Concerts del dijous 12

MMVV 2012
-Concert de la Barcelona Jazz Orquestra (diumenge 16)
- Concerts del dissabte 15
- Concerts del divendres 14
- Concerts del dijous 13

MMVV 2011
- Concerts del diumenge 18
- Concerts del dissabte 17
- Concerts del divendres 16
-Ambient al pavelló comercial
- Concerts del dijous 15
- Premis Puig Porret

MMVV 2010
- Concerts del diumenge 19
- Concerts del dissabte 18 (1)
- Concerts del dissabte 18 (2)
- Concerts del divendres 17
- Concerts del dijous 16
- Inauguració i entrega del premi Puig-Porret

MMVV 2009
- Concert de cloenda, amb La Vella Dixieland  
- Ambient i Fira del Disc
- Concerts al Pasternak
Concerts de dissabte 19 de setembre
- Visita del conseller Tresserras
- Concerts de divendres 18 de setembre
- Concerts del dijous 17 de setembre
- Sopar inaugural

MMVV 2008
- Ambient i concerts del diumenge
- Concerts de diumenge
- Ambient als carrers de Vic
- Concerts del dissabte
- Concerts del divendres
- Concerts del dijous

MMVV 2007
- Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda

MMVV 2006
- Galeria del MMVV 2006