Milers d'osonencs reclamen la independència des de la Via Catalana

La cadena humana ha superat les expectatives i ha omplert amb escreig tots els trams, de nord a sud del país | Hi han participat més d'11.500 osonencs, que han animat la iniciativa amb activitats de caire polític i cultural

Pere Pratdesaba
11 de setembre del 2013
El grup de la Vall del Ges
El grup de la Vall del Ges | Jordi Casals
La colla de Malla, a Bàscara. Foto: Ramon Sentmartí

La zona del Pertús ha quedat plena de vigatans. Foto: Joan Parera

***A la dreta, el grup de Tavèrnoles / Mireia Riera

La Via Catalana ha connectat el país en una espectacular cadena de 400 quilòmetres, que a partir de les 17:14 hores ha enllaçat el Pertús fins a Alcanar. Les expectatives han quedat desbordades i s'han superat amb escreig les 400.000 persones que es necessitaven per omplir la cadena. De fet, en molts dels trams hi ha hagut dues, tres i fins i tot més línies.

En aquesta fita històrica hi han participat més d'11.500 osonencs que s'han desplaçat a diferents trams. Les diverses assemblees territorials d’Osona de l'ANC han contribuït a l’organització d’activitats durant la cadena humana. Entre els actes més destacats, Santa Eulàlia de Riuprimer i Roda de Ter ha desplegat a Riudellots de la Selva, tram 576, la senyera més gran del món de 117 metres.

Viladrau ha preparat una caminada per arribar al seu tram. La sortida s'ha fet a les 5 de la matinada des de Viladrau i s'han fet 45 quilòmetres a peu fins arribar a Tordera.

A Figueres l’assembla de la Vall del Ges, al tram 679, hi ha portat gegants, grallers i un equip de so. Al tram 680, també des de la Vall del Ges, s'ha participat en un dinar popular. Tona, al tram 683, també a Llers, ha aportat la música del PD Almogàver. Taradell, a Biure, tram 692, també ha participat d’una cercavila, i Vic, al Pertús, ha portat els gegants i les gralles.

Alguns vigatans han entrat un bon troç a la Catalunya Nord, en concret uns tres quilòmetres, amb unes 3.000 persones.

La cadena a Alcanar, on hi ha participat un grup d'osonencs. Foto: Marta Pascal Els gegants de Prats, al tram de Caldes de Malavella. Foto: Isaac Peraire

La Via Catalana també ha tingut ressò a casa nostra, amb la gent que s'ha quedat a la comarca. Així, per exemple, s'han fet repicar campanes a Prats de Lluçanès, on a més s'ha improvisat una cadena humana al voltant de l'església. De fet, les campanes s'han fet repicar en una desena llarga de municipis , entre els quals Vic, on el campaner ha estat el regidor Toni Serrat.

Un trasllat tranquil

La majoria d'autocars i turismes que traslladaven els osonencs han arribat sense problemes als seus destins, a partir del migdia, tot i trobar algunes petites retencions a Olot i un trànsit dens a llocs com la N-260, direcció Figueres, o a l'autopista de Tarragona. Un cop instal·lats, a estat el moment de recuperar forces, a puns com Sils, on els participants han gaudit d'un piscolabis popular, o a la rectoria de Franciac, on la colla de Tavèrnoles ha preparat una arrossada.

Majoritàriament, els osonencs que participaven a la Via Catalana s'han desplaçat cap al nord omplint trams de l’Alt Empordà. Però aquesta setmana també s’ha intensificat la campanya per aportar gent a les Terres de l’Ebre.

La colla de la Vall del Ges, ballant sardanes mentre esperen la Via Catalana Foto: Jordi Casals

La gent de Tavèrnoles, preparant una arrossada a la rectoria de Franciac. Foto: Carles Banús

Sortida d'autocars al Sucre de Vic, aquest matí. Foto: Joan Parera

El grup de Malla, just abans de sortir cap a la Via Catalana. Foto: Ramon Sentmartí

Pel que fa a la distribució de pobles; Balenyà, Centelles i Vic han reservat trams a El Pertús. Per exemple Vic, comptava amb més 1.600 inscrits. Vall del Ges, amb 1.100 participants, ha anat al nord de Bàscara, i Manlleu, també amb més de 1.200 participants, al sud. Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Malla, Taradell i Tona han anat a l’entorn de Figueres. Taradell és també un dels municipis amb gran mobilització amb més de 1.000 inscripcions, com Vilatorta amb 600. Roda de Ter, Santa Eulàlia de Riuprimer i Santa Eugènia de Berga han anat entre Riudellots i els entorns del final de la C-25. Sant Martí de Centelles i Aiguafreda s'han desplaçat fins a Darnius i Capmany.

A última hora, l'ANC Osona ha patit un problema amb els autocars , ja que l'empresa amb qui els havia contractat n'ha deixat de subministrar una vintena de la cinquantena que s'havien pactat (i pagat). Finalment, tot ha quedat solucionat, i tots els participants que s'havien quedat sense vehicle s'han reubicat, en d'altres autocars o en turismes.

Osona, arreu del país

Osona s'ha repartit els trams de la següent manera:

-    Tram 18 Alcanar: Vic
-    Tram 540 Maçanet de la Selva: Viladrau
-    Tram 532 Vidreres: Seva
-    Tram 561-562 Caldes de Malavella: Lluçanès i Perafita
-    Tram 574 Caldes de Malavella: Tavèrnoles
-    Tram 575-576 Riudellots de la Selva: Roda de Ter
-    Tram 576 Riudellots de la Selva: Santa Eulàlia de Riuprimer
-    Tram 577 Riudellots de la Selva: Santa Eugènia de Berga
-    Tram 643 Camallera: Manlleu
-    Tram 644 Bàscara: Manlleu
-    Tram 648 Pontós: Bisaura
-    Tram 648 Pontós: Malla
-    Tram 649 Ripoll
-    Tram 661 Vilamalla: Collsacabra
-    Tram 679, 680, 681 Figueres: Vall del Ges
-    Tram 683 Llers: Tona
-    Tram 692, 693 Biure: Taradell
-    Tram 697 Capmany: Folgueroles
-    Tram 698 Capmany: Gurb i Calldetenes
-    Tram 701 Capmany: Sant Julià de Vilatorta
-    Tram 702 Darnius: Aiguafreda i Sant Martí de Centelles
-    Tram 718 La Jonquera: Balenyà
-    Tram 719 El Pertús:  Centelles
-    Tram 720, 720, 722 El Pertús: Vic

Aneu al web de l’ANC Osona

Especial Via Catalana, des de Nació Digital





Un grup d'osonencs, aquest migdia a la plata de la Mora d'Altafulla. Foto: Txell Vall

A dins d'un dels autocars de Vic. Foto: Joan Parera