L'Ajuntament de Vic gestionarà la Central i garantirà la continuïtat d'Embat Cultural

La polèmica gestió de la fundació torna a marcar la sessió del ple, on es van aprovar dues mocions presentades per la CUP

Pere Pratdesaba
10 de setembre del 2013
Joan López.
Joan López. | Adrià Costa
Joan López. Foto: Adrià Costa

El forat econòmic de 68.000 euros que es va trobar a la Fundació Embat Cultural, que fins ara portava la gestió de la Central, va tornar a marcar el ple de l’Ajuntament de Vic que es va celebrar aquest dilluns a la tarda. El regidor de Cultura, Joan López (ERC), va haver d’entomar un altre cop les crítiques de l’oposició, que van demanar que es depuressin responsabilitats. López va estar clar i contundent en la resolució de l’afer: l’Ajuntament de Vic passarà a gestionar la Central i l’equip de govern, format per ERC i CiU, aposta per la continuïtat d’Embat Cultural.

Pel que fa a la resta de la sessió, el ple va aprovar tots els punts de l’ordre del dia, sense massa problema. Entre aquests, destaca la bonificació de diverses llicències d’obres de la Fundació Hospital de la Santa Creu, l’Associació d’Acollida el Tupí i el camp de gespa artificial de l’OAR Vic. També es va donar llum verda a la reforma de l’ordenança general de subvencions, que facilitarà l’accés de les entitats.

Pel que fa a les mocions, es van aprovar dues propostes de la CUP, amb el vot a favor de tots els partits menys PxC: una en contra del projecte de llei de l’avortament del govern espanyol i una altra a favor d’ampliar el procés sobiranista al conjunt dels Països Catalans. Per últim, també es va aprovar la tercera moció, en aquest cas presentada per CiU, de suport a Lluís Suñé, regidor d’ICV de Torredambarra, acusat d’’ultraje a la nación española” per haver fet mofa sobre l’espoli fiscal. L’ecosocialista s’enfronta a 154.000 euros de multa i a dos anys de presó. Tots els partits hi van votar a favor, menys PxC, que es va abstenir.

El ple, en directe via Twitter



Un forat de 68.000 euros

La Fundació Embat Cultural es va crear l’any 2005 i està formada per Òmnium Cultural, els Sagals d’Osona i la Penya Barcelonista Plana de Vic, amb l’objectiu de gestionar l’equipament de la Central. En els darrers mesos s’ha destapat una mala gestió econòmica, atribuïda al seu director Rossend Brugulat, que ha portat a la ruïna a l’entitat. L’escàndol va esclatar en el darrer ple, quan des de la regidoria de Cultura es va proposar traspassar 40.000 euros de les arques de l’Ajuntament a la fundació, per tal de tapar el forat de l’entitat i poder-la liquidar (els 28.000 restants els aportarien les tres entitats que formen la fundació).

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

La CUP i SI no es van mossegar la llengua al ple d'ahir i van tornar a demanar explicacions a López. La CUP va preguntar si tornarien els diners a l’Ajuntament i va fer tres precs: que es retirés la subvenció a la fundació, que l’Ajuntament surtís de l’entitat i que es pengessin al web municipal els seus comptes.

López va explicar que, després d’esclatar la polèmica, ja havia posat el seu càrrec a disposició de l’alcalde i del Patronat de la fundació, la qual cosa no es va acceptar. Un cop superat aquest tràmit polític, el regidor de Cultura va convocar dues reunions per intentar trobar una sortida pactada al problema, amb la junta de portaveus dels partits del consistori i la Comissió de Cultura (en aquesta última hi van participar també els representants de les tres entitats d’Embat Cultural).

Després d’aquestes trobades, des de l’equip de govern s’ha decidit que l’Ajuntament gestionarà a partir d’ara la Central, des de la regidoria de Cultura, amb un tècnic municipal (que actualment ja porta els centres cívics). Els nou sistema es començarà a aplicar de forma immediata i serà semblant a l’Espai ETC i l’Orfeó Vigatà. O sigui, per un costat, se signaran convenis de cessió d’espais amb les entitats d’Embat Cultural. Per un altre, aquests espais estaran disponibles per a tota la ciutadania, amb el simple pagament d’una taxa i una reserva prèvia.

En aquest marc, des de l’equip de govern s’ha decidit donar continuïtat a la Fundació Embat Cultural, tal com demanaven les tres entitats implicades, i per sorpresa d’alguns grups de l’oposició, que ja donaven per feta la seva liquidació, ja que entenien que sense la gestió de la Central la fundació no tenia cap sentit. López ha argumentat que si es dissolgués la fundació no es podrien recuperar els 40.000 euros que hauria aportat l’Ajuntament. Aquests diners retornaran a les arques municipals per dues vies: es reduirà la subvenció atorgada en el termini de quatre o cinc anys i les tres entitats treballaran en activitats pactades amb l’Ajuntament, que podrien generar alguns ingressos. El regidor de Cultura va posar com exemple la creació d’un Observatori de Cultura Popular d’àmbit nacional.

Intervenció de Montse Rovira. Foto: Adrià Costa

Si la troca no estava prou embolicada, des de l’Ajuntament s’ha constatat que els estatuts de la fundació són molt antics i s’han de posar al dia de manera urgent. Això no es podrà fer fins que estigui configurat el nou Patronat de la fundació, que estarà format per 12 persones: tres de cada una de les entitats i tres de l’Ajuntament, entre les que hi  haurà un membre de l’oposició (Joan López, Àlvar Solà i Mary Moyano).

La reunió per crear el nou Patronat està prevista per al 17 de setembre. En aquesta trobada, un cop elegits els 12 membres, s’aprovaran els estatuts i llavors es podrà fer l’acceptació de la subvenció de 40.000 euros que aporta l’Ajuntament (el pagament d’aquesta quantitat, doncs, no es pot fer efectiu abans).

EL PLE, EN BREU

ICV es posiciona a favor de la proposta de l’alcalde de treure el trànsit del centre de Vic

Nil Puigivila (CUP) VA abandonar la sessió del ple a mig fer perquè estava enfebrat. Cristina Gayoso, de PxC, ja no hi va assistir perquè estava de baixa.

La gespa artificial que es posarà a l’OAR Vic prové d’Itàlia i la posarà una empresa del Vallès, que ha guanyat l’adjudicació.

Iban Lapeira i Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa Intervenció de David Sala. Foto: Adrià Costa