ERC, SI, CDC, Rcat i la CUP es bolquen a Osona a favor de la Via Catalana

Les seccions comarcals d’ICV, PSC i UDC donen llibertat als seus simpatitzants i vinculen la cadena humana al dret a decidir i a les causes socials | PxC i PP s’hi oposen sense matisos

Pere Pratdesaba
09 de setembre del 2013
Un dels trams de la Cadena dels Gitanos, a Taradell. Foto: ANC

Els partits van prenent posicions més o menys definides al voltant de la Via Catalana cap a la Independència, la cadena humana que aquest dimecres unirà el país de nord a sud. La postura dels partits osonencs, consultats per Osona.com, no divergeix massa de la que sorgeix de les seus centrals de Barcelona. Això, sí, amb alguns matisos.

Les seccions comarcals osonenques d’ERC, SI, Reagrupament, CDC i la CUP donen ple suport a la Via Catalana i fan una crida a la participació. UDC, ICV i el PSC ho fan amb la boca petita, i donen carta blanca als seus afiliats i simpatitzants perquè facin el que creguin més convenient. El PP i PxC, per contra, s’hi oposen amb contundència.

ERC . “ERC dóna ple suport i comparteix els plantejaments i objectius de la Via Catalana, i hi participa activament”, explica Jordi Fàbrega, vicepresident d’ERC Osona. La participació dels membres de l'executiva comarcal a la cadena humana és gairebé absoluta, tot i que estaran distribuïts en diferents punts: Marta Rovira serà al Parlament de Catalunya, amb els representants dels partits polítics; Pere Prat, a Bàscara, amb el grup de Manlleu; Jordi Fàbrega, a El Pertús, amb els veïns de Sant Pere de Torelló; Jordi Casals, a Figueres, que és on van els de Torelló; Isaac Peraire, a Caldes de Malavella, amb els Gegants de Prats de Lluçanès i la gent de Prats; i Jordi Serra, a Riudellots-Vidreres, amb la colla de Roda de Ter.

CDC. “La postura del nostre partit és de suport i recolzament total a la iniciativa”, diu Josep Salom, vicepresident de CDC Osona, Per això, s’ha demanat a tots els militants i simpatitzants que s’hi aboquin i que tothom hi assisteixi. “La mobilització del partit perquè la iniciativa sigui tot un èxit és absoluta”, afegeix l’alcalde de Tona.

SI . “El nostre partit dóna suport a tots els actes de caire independentista que es facin durant la Diada”, apunta Iban Lapeira, regidor del partit a l’Ajuntament de Vic. Lapeira participarà als actes de la Diada a Barcelona i llavors s’afegirà a la cadena humana a la ciutat comtal.

RCat. “La Via Catalana és un acte molt important, s’ha de recolzar. Ara toca això”, argumenta el coordinador de Reagrupament a Osona, Ramon Soldevila. “Hem de treballar perquè sigui un èxit”, afegeix. Tots els dirigents de la formació a la comarca participaran a la cadena humana, en diferents trams.

CUP. L'Assemblea Territorial de la CUP de l’Alt Ter (Osona i Ripollès) dóna ple suport a la Via Catalana cap a la Independència, de la mateixa manera que els òrgans nacionals del partit. Des de la CUP es fa una crida a la població en general i concretament a la seva militància, regidors i diputats a participar en aquest acte. Diversos militants de l'Assemblea Territorial es desplaçaran als trams assignats ubicats a les comarques del Maresme, Gironès, Alt Empordà, Terres de l'Ebre, Barcelonès, entre d'altres.

A la vegada, la CUP també dóna suport i anima a la participació a les altres iniciatives que reivindiquen l'alliberament nacional i social del nostre poble; com per exemple l'encerclament de l'Hospital Trueta de Girona, La Caixa i les prolongacions de la Via Catalana tant pel Nord com pel Sud del Principat. Alhora, la militància de la CUP està cridada a participar activament en les diverses manifestacions i actes independentistes que es fan els dies 7, 10 i 11 de setembre arreu del país: L'Hospitalet, Mataró, Girona, Lleida, Reus, Barcelona, etc..

“Esperem que l’independentisme popular vagi agafant força ja que només amb organització i pressió popular farem que el procés cap a la independència sigui imparable, no retrocedeixi i sigui del poble i per al poble”, diu un portaveu de l’Assemblea Territorial.

PSC. “El posicionament del nostre partit a nivell comarcal és que es dóna suport a les iniciatives ciutadanes, a la voluntat de poder-se expressar lliurament i a poder decidir”, explica un portaveu del PSC Osona. La formació, però, aclareix que, de la mateixa manera que ha passat en d’altres Diades Nacionals, no dóna cap consigna als seus regidors, afiliats o simpatitzants i que “cadascú farà lliurement el que cregui més adient”. El partit no sap si alguns dels seus dirigents comarcals assistiran a la cadena humana.

ICV. Els ecosocialistes comarcals se sumen amb tots i els ets i uts a la crida feta pel partit a nivell nacional, on s’insta a que la militància i els simpatitzants d’ICV en totes les mobilitzacions de l’11 de Setembre reivindiquin la necessitat de sumar a favor de l’exercici del dret a decidir i la defensa tant dels drets nacionals com socials. I de forma específica han fet una crida a la participació en la cadena convocada pel Procés Constituent per encerclar La Caixa i en d’altres mobilitzacions contra les retallades als serveis públics.

Els figurants de l'espot de l'ANC van fer una cadena humana al Salt de Sallent, a Rupit. Foto: ANC Osona

“En aquest sentit, alguns dels nostres càrrecs electes i militants també participaran activament a la Via Catalana organitzada per l'ANC, així com d'altres companys i companyes que han decidit que no hi participaran”, explica el president d’ICV Osona, Arnau Martí, el qual per cert, sí que serà a la cadena humana, a la mateixa ciutat de Barcelona.

UDC. Des d’Unió Democràtica es respecte “el dret de les persones” i, per tant, es deixa llibertat per escollir si es vol assistir o no a la Vica Catalana. “Les decisions són individuals, no es passa llista ni es convoquen executius per conèixer que farà cadascun dels integrants del mateix”, explica Maria Carme Bover, presidenta d’UDC Vic. En aquest marc, tot i que no s’han facilitat noms, hi ha diversitat de criteris entre els dirigents comarcals del partit: alguns, com el conseller d’Interior Ramon Espadaler, no es poden plantejar ni anar-hi perquè tenen obligacions, d’altres hi assistiran i d’altres haurien optat per quedar-se a casa, segons Bover.

Tot i això, la dirigent vigatana explica que ni d’Unió ni dels seus dirigents hi ha una posició totalment oposada a la Via Catalana, “ans el contrari”, la cadena humana de la Diada “hauria de recollir una àmplia suma de voluntats al voltant de l'exercici del dret a decidir”. I afegeix: “La seva transversalitat podia ser la seva força, malgrat hi hagi gent que no ho vegi així”.

“El catalanisme sobiranista, entre els quals cal comptar Unió, té i tindrà sempre disparitat de visions sobre els ritmes i les actuacions per arribar a port. Per tant, no cal exagerar el problema, el que cal encara és convèncer a molta més gent que la sobirania és l’única alternativa als intents de l’Estat de convertir-nos en una regió residual. La plena sobirania d’aquest país no s’assolirà mai si a cada bugada es pretén perdre un llençol”, explica Bover.

PP. A la Via Catalana no hi assistirà ni un sol dirigent osonenc del partit. “Respecto la iniciativa, cadascú té plena llibertat per expressar-se de la manera que vulgui. Però en sóc contrari total”, assegura Miquel Vilalta, president del PP Osona.

PxC. La formació, “fidel als seus principis fundacionals”, es desmarca per complet “tant dels actuals separadors descendents del ideari de Felip V com el Partit Popular com dels separatistes representats avui pel radicalisme visceral i fonamentalista d'ERC i CiU”. Per aquest motiu, PxC anuncia que “en cap moment s'ha plantejat ni tan sols acudir a la cadena humana per la independència, mal anomenada Via Catalana”.

Per a PxC, la Via Catalana té un altre significat: “Lluitar junts i plegats tots els catalans pel que ens uneix i no per el que ens separa, per un més i millor finançament autonòmic, per recuperar la cultura del treball, el sacrifici i la constància, per aplicar solucions polítiques valentes als problemes. La via catalana ha de tornar a convertir Catalunya en la terra més prospera i productiva d'Espanya”.

La Via Catalana, minut a minut, des de Nació Digital