Arriba la Festa del batre al Molí de la Calvaria de Calldetenes

per Redacció , Vic, 14 d'agost de 2013 a les 19:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les imatges de la festa del batre.

El proper diumenge dia 18 d’agost es celebrarà al Molí de la Calvaria de Calldetenes la III Festa del batre amb la que es culminarà el cicle del conreu blat iniciat a la tardor de l’any passat al Camp de les Eres del mas El Colomer de Taradell.


En aquest camp de dues quarteres, d’ençà de la tardor de l’any 2010 s’està reproduint de forma experimental el cicle quadriennal de rotació de conreus anomenat trènit practicat a la Plana de Vic fins als anys seixanta del segle XX. En el camp, dividit en cinc franges d’igual superfície, a cada franja s’hi cultiven de manera rotatòria, patates i blat de moro, blat (xeixa vella i forment), mestall (ordi de sis rengles i sègol), civada i farratges (alfals i trepadella), utilitzant només eines tradicionals mogudes amb força humana i animal, sense l’ús d’adobs químics i pesticides.

Aquesta activitat s’emmarca en el procés de creació de l’Ecomuseu del Blat,  que es proposa posar en xarxa el ric patrimoni rural a fi de donar a conèixer el valor dels diversos elements que conformen la cultura agrària de la comarca d’Osona. El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Taradell,  l’Associació de Tonis de Taradell i la Universitat de Vic.


El proper diumenge, el blat segat a cops de volant al mas El Colomer de Taradell el passat 14 de juliol serà batut a pota (amb animals de peu rodó) a l’era enllosada del molí de la Calvaria de Calldetenes reproduint de forma acurada les vint fases de que constaven les batudes d’abans de l’aparició de les màquines de batre.

A partir de les nou del matí es desfarà el modoló, es pararà batuda, es batrà a pota amb quatre animals i es farà el paller. Abans de dinar pels voltants de la una del migdia, en col·laboració amb la Casa-Museu Verdaguer de Folgueroles, a la mateixa era hi haurà el recital Rius d’or. Poemes de sega a partir de textos de Jacint Verdaguer.

Havent dinat, pels volts de les quatre de la tarda, es realitzaran les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra, per després portar-lo al molí i fer-ne la farina.
Al llarg de la jornada, quinze joves d’entre 14 i 17 anys que participen en el Camp de Treball Taller de baster, de carreter i de teatre de carrer organitzat per el Mas Can Pic i els Tonis de Taradell, realitzaran el Taller d’aprenent d’etnògraf, prenent part activa en les feines, tot observant, enregistrant i entrevistant els pagesos protagonistes de l’activitat.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació