La cadena per la independència es queda lluny del seu objectiu

Menys de 1.500 persones han intentat connectar sense èxit Vic i Folgueroles aquest matí | L'ANC necessitava uns 4.300 participants, i ho considera una lliço "molt i molt important" de cara a l'11-S

M. M.
11 d'agost del 2013
Participants a cadena humana, a l'estatua de Verdaguer a Vic.
Participants a cadena humana, a l'estatua de Verdaguer a Vic. | Adrià Costa
Acte final de la cadena humana a l'estatua de Verdaguer a Vic. Foto: Adrià Costa

La cadena humana que havia d'unir Folgueroles i Vic aquest matí per reclamar la independència de Catalunya s'ha quedat molt per sota de les seves previsions inicials i no ha pogut enllaçar les dues poblacions, deixant sense cobrir trams que representen, aproximadament, la meitat dels 7 quilòmetres del traçat previst.

Unes 1.500 persones, segons les valoracions més optimistes, s'han desplegat des dels punts de concentració a partir de les onze del matí; la cadena s'ha format i ha cantat els Segadors a les dotze i, per acabar, els participants s'ha reunit al monument a Jacint Verdaguer a Vic prop de la una. En aquest punt, s'hi han afegit veïns de Vic que no eren a la cadena.

En els discursos finals, el coordinador de l'Assembla Nacional Catalana (ANC) de Vic, Jordi Ponsa, ha reconegut que "com molts de vosaltres ja sabeu, no ha sortit tal com volíem que sortís. Era una aposta molt ambiciosa: quatre mil persones el dia 11 d'agost al matí, amb un sol increïble; possiblement la platja, el sofà i les ganes de quedar-se a casa han fet que la gent no hagi sortit". Tot seguit, Ponsa ha alerta que "d'aquí hem d'aprendre una lliçó molt, molt i molt important de cara a l'Onze de Setembre, que és on realment hi ha la gran prova de foc i que és on realment el món ens estarà mirant, i és que ens hem de mobilitzar, que no ens podem relaxar ni un moment, ens hem d'apuntar i convèncer tots els que no ho han fet."

Per la seva banda, el vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, ha cridat a concórrer a les zones menys cobertes de la cadena del dia 11, i ha mostrat el seu conveniciment que "ho omplirem tot perquè ens queda un mes, i de l'1 al 10 de setembre ens sobrarà gent per fer una o dues cadenes més". Marfany ha substituït la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, que en el darrer moment ha suspès la seva presència per tal de poder ser a les terres de l'Ebre.

En el darrer parlament, just abans del concert del grup Obeses, la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Anna Erra, ha assenyalat que l'ANC potser "havia posat les expectatives molt altes perquè ja sabem que Vic i Osona sempre estan a l'alçada i al capdavant d'aquest moviment que volem anar cap al nostre estat propi". Erra ha reblat que "aquest assaig només és un assaig que hem fet per unir sentiments, forces, anhels i un vincle, un objectiu comú que tenim tots els que som aquí: la independència". Ha acabat afirmant que "ens podem felicitar perquè no hem aconseguit potser la gent, però sí que amb la ment i amb les persones que érem aquí enviem al món que aquest assaig ha estat tot un èxit".

A Folgueroles, la cadena havia començat a primera hora amb un acte cultural i un contundent parlament de l'alcalde Carles Baronet en favor de la independència de Catalunya. El poble natal de Verdaguer -en reconeixement de qui la cadena estava batejada amb el lema "en defensa pròpia"- era guarnit amb banderes estelades i al·legories del poeta nacional de Catalunya.

Una convocatòria problemàtica

La convocatòria d'aquesta cadena humana ja havia patit diverses vicissituds des del seu inici, ja que s'havien assenyalat dues dates que després van ser canviades successivament pel dia 11 d'agost, També es va renunciar a un traçat encara més ambiciós, que consistia en connectar fins i tot amb les Masies de Voltregà, on Jacint Verdaguer va viure uns anys, i que hauria significat una cadena de més de 15 quilòmetres.

Les opinions recollides per Osona.com entre els participants han estat diverses, però la gran majoria han coincidt que el segon diumenge d'agost no és un dia gaire adient per pretendre una mobiltzació social importat, i més tenint en compte que ja són milers i milers els osonencs que ja estan inscrits per anar a la Via Catalana de la Diada nacional, en què viatjaran amb autocar per anar a comarques gironines a cobrir molts quilòmetres de recorregut.

La temperatura per damunt dels trenta graus també ha espantat gent gran i famílies amb nadons, que s'han estimat més quedar-se a casa. El recorregut de Folgueroles a Vic transcorre a camp obert, per zones agrícoles i alguns polígons industrials, sense gaire llocs on amagar-se de la calor.

Comunicat de l'ANC Osona

L'Assemblea Nacional Catalana d'Osona ha emès a mitja tarda un comunicat de valoració de l'acte, on explica, entre d'altres coses: "A falta d’un mes per la Via Catalana del proper 11 de setembre Osona ha celebrat aquest diumenge un assaig que ha unit Folgueroles i Vic sota el lema ‘En defensa pròpia’. Entre 3.000 i 3.500 persones d’Osona, però també provinents d’arreu de Catalunya, han omplert gairebé tot el traçat entre les dues poblacions que seguia l’antic camí ral."

Participants a cadena humana, a l'estatua de Verdaguer a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a