Emoció i reconeixement en el 30è aniversari de l'incendi de Taradell

Uns 160 veïns van assistir ahir a l'estrena del reportatge de Joan Morcillo sobre el sinistre

Rrdacció
01 d'agost del 2013
Joan Morcillo, presentant el seu reportatge.
Joan Morcillo, presentant el seu reportatge. | Osona.com.
Joan Morcillo, presentant el seu reportatge. Foto: Osona.com.

Emoció pel record de la tragèdia viscuda i reconeixement als milers de voluntaris que van lluitar contra les flames per salvar el patrimoni natural i les vides de la gent. Aquests són els dos sentiments que van aflorar ahir a la projecció del reportatge que, amb motiu del trentè aniversari de l'incendi forestal de Taradell, ha dirigit i elaborat el periodista Joan Morcillo, de Taradell.com.

Pels volts de 160 veïns de totes les edats -els qui van viure l'incendi i els qui no- van seguir els 45 minuts de durada d'"Un poble rere les flames", un treball documental que funciona a un ritme frenètic. Tot i la manca d'imatges de vídeo dels fets, resulta que els testimonis d'alguns dels protagonistes d'aquelles dramàtiques jornades eren prou suficients perquè tothom imaginés allò que no veia: l'huracà inaturable de foc, fum i espurnes; la manca de mitjans d'extinció; la fugida de la gent davant el perill imminent; els esforços dels joves i inexperts regidors per afrontar la situació i, per damunt de tot, la tasca abnegada d'uns tres mil voluntaris -de Taradell i de la resta de la comarca- que es van abocar a fer tot el que era possible per combatre la desventura: des de portar cubes d'aigua fins a preparar entrepans de truita, passant per ordenar el trànsit, socórrer els necessitats o obrir espectaculars rases amb maquinària pesant per barrar el pas a les flames.

El reportatge recull el testimoni de regidors, propietaris forestals, veïns i naturalistes, que repassen fil per randa aquells dos dies i, finalment, analitzen l'evolució que ha experimentat l'àrea cremada en el que hom considera el primer de l'onada de grans incendis forestals que han afectat la Catalunya dels darrers decennis, i que va calcinar en dos dies més de 1.600 ha. de Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Seva i Viladrau.

Després de la projecció, es va obrir un interessant debat al voltant d'una taula rodona que comptava amb la presència d'alguns dels protagonistes del reportatge.

El reportatge està disponible a Taradell.com.
Arxivat a