Trenta anys del gran incendi forestal de Taradell

El foc va cremar 900 hectàrees de bosc d'aquest municipi, afectant quatre termes municipals, amb un total de 1.650

Maria Macià
31 de juliol del 2013
En un dia com avui, 31 de juliol de 1983, trenta anys endarrere, es va declarar l’inici d'un incendi que va cremar pràcticament tot el bosc de Taradell. Tot va començar cap a quarts de dues de la tarda amb l'alerta d'un foc prop del mas La Rovira de Seva, que va encendre totes les alarmes. Dos dies més tard, l’incendi ja havia afectat els termes municipals de Taradell, Seva, Sant Julià i Viladrau. Aquest va ser considerat un dels primers grans incendis a Catalunya.

Aquest episodi és recordat especialment per l’enorme solidaritat que hi va haver. Tot el poble es va mobilitzar per combatre un foc que avançava molt ràpidament degut a la baixa humitat i el fort vent que bufava. Més de 3.000 voluntaris van participar en les tasques d’extinció i la resta de veïns es va bolcar en proporcionar llet, aigua i entrepans a tots els afectats. Ràdio Taradell, per la seva banda, va dur a terme un paper molt important, ja que no va deixar d'informar dia i nit des de l'inici fins a l'extinció del foc.

Actualment, veient el bosc de Taradell encara es poden apreciar les conseqüències de l'incendi. L'aspecte de la zona ha canviat del tot: el paisatge, tradicionalment, amb abundància de pi roig, ha mudat per deixar pas als roures i les alzines. Pel que fa a la fauna forestal, hi ha presència de pigots verds i pica-soques blaus, tot i el descens de la quantitat d'arbres.