Joan Contijoch, al Patronat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

A més dels representants de les entitats històriques, també hi entren Òmnium i Càritas

Redacció
23 de juliol del 2013
L'expresident de Caixa Manlleu assumeix la part de culpa que li correspon en el fracàs d'Unnim, per no haver vist \"que Madrid ens aixecava la camisa\"
L'expresident de Caixa Manlleu assumeix la part de culpa que li correspon en el fracàs d'Unnim, per no haver vist \"que Madrid ens aixecava la camisa\" | Jordi Play / EL TEMPS
Joan Contijoch. Foto: Jordi Play / EL TEMPS

L'expresident de Caixa Manlleu, Joan Contijoch, va assistir el passat dia 19 a Sabadell a la primera reunió de constitució del nou "Patronat de la Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa", que va nomenar com a president Jaume Ribera i Segura, i com a vicepresidenta Marta Colomer Cendrós, d’Òmnium Cultural.

La resta de patrons de l'entitat són Joan Contijoch Pratdesaba, en representació de la Fundació Antiga Caixa Manlleu; Salvador Soley Junoy, en representació de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i Carme Borbonès Brescó, representant de Càritas Catalunya.

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, que té la seu a Sabadell, neix així amb un patronat de cinc membres constituït per tres membres de les entitats caixes d’origen, i dos membres d’entitats privades (Càritas Catalunya i Òmnium Cultural).  

Així mateix, s’ha nomenat directora de la Fundació Belén Latorre Laguna, fins fa uns mesos directora de l’Àrea de Comunicació, Publicitat i Imatge a Unnim BBVA. Latorre havia ocupat anteriorment diversos llocs de responsabilitat sempre en l’àmbit de la comunicació i les relacions institucionals tant a Unnim com a Caixa Sabadell. En els darrers mesos s’havia responsabilitzat de l’activitat social i cultural d’Unnim Caixa arreu de Catalunya.

La Fundació desenvoluparà una actuació, majoritàriament a Catalunya, caracteritzada "per la diversitat i complementarietat, en els àmbits social, assistencial, cultural, formatiu, cívic, de promoció econòmica i mediambiental, directament o mitjançant la col·laboració amb entitats i institucions, i especialment amb les Fundacions de Manlleu, Sabadell i Terrassa, amb què comparteix mateix origen i finalitats, amb ànim de participar activament en la vida social i cultural  del territori català i contribuir en el seu desenvolupament cultural i social", segons una nota del Patronat.

Seguint aquesta línia d’actuació, "la missió, visió i valors mantindran l’essència de les obres socials que li han sigut encomanades. Aquests valors seran: proximitat, relació i participació amb el territori, pluralitat, creativitat i innovació, compromís social i solidaritat."

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes

La Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa es va constituir el 23 de maig de 2013 com a  institució promoguda per l’antiga unió de Caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu.

Sota el nom Fundació Antigues Caixes Catalanes, i segons els seus estatuts, la Fundació té com a objecte donar continuïtat a les accions socials, culturals, assistencials, mediambientals i educatives més rellevants i històriques de les obres socials de les antigues caixes d’estalvis a tot Catalunya, amb fidelitat als principis que les van configurar i adequant-les a les noves circumstàncies.

D’aquesta manera ha culminat el procés de transformació d’Unnim Caixa en fundació especial “comuna”, i al mateix temps, s’han creat tres fundacions territorials hereves en l'àmbit social i cultural de les antigues caixes fundadores.

Tot aquest procés va tenir lloc després que, a finals del 2011, Unnim Caixa segregués el negoci financer a Unnim Banc, i passés a gestionar l’Obra Social de les antigues caixes, així com el patrimoni arquitectònic i immobiliari, el fons d’art i els actius patrimonials.

BBVA, principal mecenes i part compromesa amb la Fundació

La Fundació Antigues Caixes Catalanes tindrà com a principal mecenes BBVA. El mes d’octubre de 2012, Unnim Caixa i BBVA signaven un acord de col·laboració per realitzar de forma conjunta activitats que permetessin donar continuïtat a les actuacions més emblemàtiques de l’obra social d’Unnim.

A través del pla de col·laboració anual s’han estat portant a terme aquestes accions, així com diverses activitats socials i culturals tant als territoris d’origen de les antigues caixes com a arreu de Catalunya.