Publiquen l'inventari del patrimoni existencial de l'Alt Congost i l'Alt Tenes

L'historiador Francesc Roma aplega masies abandonades, cabanes, pous de glaç, basses o mines de 12 municipis del Vallès Oriental i Osona

NacióGranollers.cat
17 de juliol del 2013
L'historiador i geògraf de Sant Martí de Centelles Francesc Roma ha publicat l'inventari del patrimoni existencial dels municipis de l'Alt Congost i l'Alt Tenes. Després de quatre anys de recerca sobre el terreny i en arxius documentals, veuen la llum sis volums que formen aquest inventari dels elements patrimonials més oblidats d'aquest espai geogràfic a cavall entre el Vallès Oriental i Osona.

"L'objectiu principal d'aquest inventari és posar de manifest tots els elements que demostren l'existència humana sobre aquest espai", subratlla Roma. Entre aquests elements hi ha masies abandonades, cabanes, barraques, forns de calç, pous de glaç, mines, basses i altres elements peculiars.

L'obra està distribuïda en sis volums dedicats a 12 municipis diferents. Per part del Vallès Oriental: Aiguafreda, Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze de Safaja, el Figaró i Tagamanent. I d'Osona: Centelles, Collsuspina, el Brull, Hostalets de Balenyà, Sant Martí de Centelles i Seva. Es tracta d'una edició sense estocs, servida a demanda dels compradors, publicada pel mateix autor a l'editorial madrilenya Bubok Publishing. Cadascun dels volums es poden aconseguir en paper (en edició de pagament en blanc i negre) o en edició digital (edició gratuïta i en color).