La crisi dispara als jutjats la demanda de torn d'ofici en els casos civils

Entre el 2008 i el 2012, el Col·legi d’Advocats de Vic va atendre un 51% més de peticions | L’augment es va concentrar en les execucions hipotecàries, desnonaments o divorcis

Pere Pratdesaba
15 de juliol del 2013
L'entrada del jutjat de Vic. Foto: Adrià Costa

La demanda a Catalunya del torn d’ofici en l’àmbit civil s’ha disparat en els darrers anys, principalment a causa de les demandes relacionades amb execucions hipotecàries, un mòdul que s’ha vist incrementat en un 551,8% entre els anys 2008 i 2012. Amb tot, els àmbits civil i social són els únics en els quals continua pujant la demanda de justícia gratuïta, mentre que, en l’àmbit penal, la demanda ha anat baixant en els darrers anys, amb un descens d’un 8% entre el 2008 i el 2012. El descens en l’àmbit penal i en l’assistència al detingut, dues de les partides més importants del torn d’ofici i assistència al detingut (TOAD) ha motivat una estabilització de la demanda. Són dades facilitades pel Consell de l’Advocacia Catalana, en el marc del Dia de la Justícia Gratuïta i el Torn d’Ofici , celebrat el passat divendres, 12 de juliol.

L’increment de la demanda de torn d’ofici en l’àmbit civil també es veu reflectit en les xifres del Col·legi d’Advocats de Vic. En el darrer any, el 2012, es van fer 708 actuacions, un 51% més que el 2008, quan se’n van fer 469. Al conjunt de Catalunya, durant aquest període es va produir un augment del 84%.

En l’àmbit penal, a Vic, també es va produir una reducció de les peticions. Entre el 2008 i el 2012 va caure un 20,3% (de 2.206 a 1.758). Al conjunt del país, la mitjana es va situar en una caiguda del 8%.

Els 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya van realitzar l’any passat un total de 297.886 actuacions de justícia gratuïta, un 5% menys que fa dos anys. A Vic, se’n van fer 4.206. El 2011, tant al conjunt del país com a Vic, es va detectar per primer cop un lleuger descens de la demanda, que va continuar durant el 2012, motivat pel descens de peticions en l’àmbit penal -que representen gairebé la meitat del total d’assumptes tramitats pel torn d’ofici- i en l’assistència al detingut -que representa més de la quarta part-. En canvi, des del 2008 no ha parat d’augmentar la demanda en els àmbits civil i social, sobretot pel que fa a temes relacionats amb la crisi, com ara execucions hipotecàries, desnonaments, reclamacions dineràries o modificacions de sentències de divorcis.

Les Oficines d’Intermediació Hipotecària

Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, aquestes dades evidencien la conveniència d’estendre les Oficines d’Intermediació Hipotecària (OIH) a tot el territori, tenint en compte que podrien estalviar un 60% dels judicis que es fan a Catalunya. Aquestes oficines, gestionades pels Col·legis d’Advocats amb la implicació de les administracions, fan de mitjanceres entre les persones que no poden pagar la hipoteca i els bancs per intentar arribar a un acord abans que el banc decideixi tirar endavant una execució hipotecària per la via judicial.

L’Ajuntament de Vic i el Col·legi d’Advocats de Vic van signar fa uns dies un conveni per tal d’impulsar una OIH.
Arxivat a