El Correllengua arrenca a Roda de Ter amb un homenatge a Miquel Martí i Pol

Un concurs de llengua, una ruta literària, un espectacle i diversos concerts, actes destacats de la celebració a la població osonenca

Redacció Osona.com
12 de juliol del 2013
Miquel Martí i PolMiquel Martí i Pol

El Correllengua 2013, organitzat des de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), enguany retrà homenatge a la figura de Miquel Martí i Pol en el 10è aniversari de la seva mort. Per aquest motiu, la celebració arreu del país s’inicia a Roda de Ter. També s’ha escollit aquesta població pel fet que el de Roda de Ter és un dels Correllengua més consolidats del país.

Per tot plegat, el Correllengua a Roda de Ter es trasllada del tradicional tercer cap de setmana d’octubre a la segona setmana de juliol. El canvi només afecta les dates, ja que es manté el programa d’activitats de tres dies i per a tots els públics. El dia principal d’activitats serà el 13 de juliol. En aquesta edició s’espera l’assistència de gent procedent de diversos punts de la geografia catalana.

Per aquest dissabte 13 de juliol, s’ha programat una completa jornada d’esdeveniments. Al matí, tindrà lloc una ruta literària que recorrerà els espais més emblemàtics i fortament vinculats amb la vida i obra del poeta (a la plaça Major, 10:45h). Després de dinar (16:30h), els actes es traslladaran al Teatre Eliseu, on després d’un tastet de ratafia gelada, els assistents podran presenciar la tercera edició del Gran Concurs de la Llengua, on diferents representants d’arreu del territori demostraran les seves habilitats i coneixements lingüístics. A partir de les 19h, la plaça Major serà l’escenari dels actes centrals i més solemnes, i que comptaran amb la presència del filòsof gironí Josep Maria Terricabras i autor del Manifest d’enguany. També hi haurà temps per a homenatjar Martí i Pol, amb un emotiu record per a la seva família i l’espectacle “Reconeixença” dels cantautors Jaume Calatayud i Vicente Monera, especialment dissenyat per a la jornada. Ja a la nit, a l’espai La Carpa, es concentraran els actes més festius, amb el sopar i la quina populars i els concerts de Miquel del Roig i Deskarats.

Durant tota la jornada estaran exposades dues exposicions sobre el poeta i sobre el centenari de les Normes Ortogràfiques de Pompeu Fabra, així com diverses parades de productes relacionades amb el Correllengua.

Des d’aquest dissabte, el Correllengua anirà visitant diferents comarques de la nació fins a la finalització a Perpinyà, prevista per al 9 de novembre.

Suport del ple

El ple de Roda de Ter va donar suport al Correllengua 2013 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització en l’ús social de la llengua arreu dels territoris de parla catalana i a favor de la seva unitat. El ple també va donar suport a les entitats i grups del municipi interessats en organitzar el Correllengua i aportar la infraestructura i ajuda necessària per al bon desenvolupament de les activitats programades.

La iniciativa d’organitzar un Correllengua a un poble sorgeix en alguna de les seves entitats, no hi ha una organització única que s’encarregui de muntar-los, sinó aquests mateixos els que el preparen i en fan difusió. En el cas de Roda, amb el temps ha estat organitzat per tres entitats: el Casal Independentista Bac de Roda, la Comissió Països Catalans i, en les darreres edicions, Roda Decideix.

El Correllengua és una iniciativa que, des de fa 17 anys, treballa per difondre l’ús de la llengua i promoure la cultura popular de les terres de parla catalana. Ho fa oferint activitats de tot tipus, obertes a tothom i per a totes les edats a més de 150 viles, barris i ciutats. A més a més, la CAL ajuda a coordinar els diferents actes que s’organitzen al Principat i la Catalunya Nord, donant-hi suport logístic i publicitat.

Programa del Correllengua de Roda de Ter

Arxivat a