Els partits polítics de Vic escenifiquen la seva oposició al feixisme

Multitudinària roda de premsa, amb la participació de tres diputats, per denunciar les actituds discriminatòries de PxC a la ciutat | Entitats i sindicats s’afegeixen a les crítiques

Redacció Osona.com
10 de juliol del 2013
Partits i entitats, a la roda de premsa
Partits i entitats, a la roda de premsa | UCFR Osona
La roda de premsa ha estat multitudinària Foto: UCFR Osona / Facebook

Els partits polítics que configuren el consistori vigatà, excepte PxC, han escenificat aquest dimarts, al Casal Claret de Vic, la seva unitat contra el feixisme, en una roda de premsa convocada per Unitat contra el Feixisme i Racisme. L’acte tenia per objectiu valorar la votació de la moció antifeixista de la setmana passada al ple de l'Ajuntament de Vic i els fets posteriors, així com reiterar la unitat de les forces democràtiques del consistori “davant les actituds clarament discriminatòries de PxC”.

La moció critica l’ús “discriminatori i racista” de PxC a la seu del grup municipal, on ofereix serveis d’assessorament només per a ciutadans “autòctons” i es compromet, entre d’altres accions, a portar el cas a la fiscalia antidiscriminació i a definir “de forma immediata” les normes d’ús dels locals de l’Ajuntament. En el debat sobre la proposta, es van produir crits i insults entre els simpatitzants de PxC i els antifeixistes que hi havia entre el públic, la qual cosa va obligar a l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, a desallotjar, primer la sala, i després tot l’edifici. La moció es va aprovar de manera molt justa, amb el vot de sis regidors (CUP, ICV-EUiA, ERC i SI), mentre que els cinc de PxC hi van votar en contra. PSC i CiU, que en un principi tenien previst votar-hi a favor, van optar per abstenir-se després dels aldarulls.

La roda de premsa d’aquest dimarts ha estat multitudinària, amb representació de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP, SI, Endavant, Arran, les JERC i CCOO. A més, també hi han estat presents els diputats Salvador Milà (ICV-EUiA), Quim Arrufat (CUP) i Marta Rovira (ERC).

Els participants a la roda de premsa, a més dels tres diputats, han estat Segimon Molist de SI, Arnau Martí d'ICV-EUiA, Lluís Corominas de CDC, Miquel Sánchez de CCOO, Quim Soler de la CUP, Steve Cedar d'Unitat contra el Feixisme, Josep M. Font d'ERC, Maria Luisa Moyano del PSC, David Hernando d'Endavant, Arnau Comajoan d'Arran, i Júlia Solà de les JERC. També hi eren presents l'exregidor de CiU Àlvar Solà, el regidor d'ICV-EUiA Xavier Tornafoch i el regidor de la CUP Nil Puigivila. UGT i UDC han excusat la seva presència.

Unitat d’acció

Tots els portaveus de les distintes formacions han coincidit en denunciar les accions feixistes i que s’havia de fer pinya “contra les activitats discriminatòries” a la ciutat. També s’han felicitat per la unitat d’acció.

Steve Cedar, d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, ha denunciat que "no volem feixistes als nostres ajuntaments", en referència clara a PxC. En la mateixa línia s’ha expressat el diputat Quim Arrufat : "Ni per activa, ni per passiva es pot deixar cap espai al feixisme". Arnau Comajoan (Arran) ha volgut deixar clar que el feixisme no era cap opció política, i que si no se’l combat continuarà avançant.

Els representants de CiU i PSC han explicat que els hauria agradat votar a favor de la moció però que es van abstenir després dels incidents, en els que també hi van estar involucrats els antifeixistes. "Volem treballar per la idea de ciutat sense exclusions", ha dit Lluís Corominas , president de CDC.

Per part d’ERC , Josep M. Font ha reivindicat la lluita antifeixista des de l'àmbit cívic i polític, i ha demanat que no es caigués en les provocacions de PxC. El republicà també ha qualificat el racisme i el feixisme de “lacra social”.

L’ecosocialista Arnau Martí ha dit que cal un pacte nacional per evitar que PxC repeteixi fets com els del ple de dilluns passat i ha remarcat la importància d'exercir l'acció judicial.

Crònica de la roda de premsa, de Xavier Rius

Arxivat a