Setze entitats, partits i sindicats d'Osona treballen per la ILP de la renda mínima

Neix una plataforma per coordinar les accions

Redacció Osona.com
10 de juliol del 2013
Un total de 16 entitats, partits polítics i sindicats d’Osona s’han adherit a la crida de l’Assemblea pels Drets Socials d’Osona per treballar de forma coordinada i conjunta a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida Ciutadana. Entre totes han creat la plataforma Renda Garantida Ciutadana Osona.

A part de l’Assemblea pels Drets Socials d’Osona (ADSO), les altres 15 entitats de la comarca que donen suport a la campanya a la comarca són, per ordre alfabètic, l’Associació d’Acollida El Tupí, l’Associació Tapís, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Càritas, el Casal Popular Boira Baixa, Comissions Obreres (CCOO), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Grups de Revisió de Vida del Casal Claret, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Òmnium Cultural, Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i Unió General de Treballadors (UGT).

Des de fa setmanes, diverses de les entitats adherides, i des de la mateixa plataforma Renda Garantida Ciutadana Osona, s’estan recollint firmes a favor de la ILP. Així mateix s’ha impulsat la presentació de mocions de suport als ajuntaments de la comarca. El passat ple de l’Ajuntament de Vic ja va aprovar la primera, amb els vots de la CUP, PSC, ERC, ICV-EUiA i SI.

La campanya és similar a la que ja es va promoure l'any passat en favor de la dació en pagament i el lloguer social en el cas de desnonaments i que a Osona va recollir gairebé 16.000 firmes, molt per sobre de la mitjana nacional. Ara l'objectiu és superar de llarg les 50.000 firmes que exigeix el Parlament de Catalunya per portar una Iniciativa Legislativa Popular a discussió a la cambra. Hi ha temps fins a finals d’agost, tot i que s’espera obtenir una pròrroga fins a l’octubre.

La Renda Garantida de Ciutadania és una prestació econòmica per garantir que tothom tingui uns ingressos econòmics per sobre del llindar de la probresa, que a Catalunya es quantifiquen en 664 euros per 12 pagues l'any. “És un dret de cadascun dels ciutadans i que està reconegut a l'Estatut d'Autonomia. Aquest dret no està condicionat a l'obligació de realitzar activitats d'inserció social o laboral”, apunten els impulsors.

No es tracta d'un dret que estigui condicionat a disponibilitats pressupostàries, expliquen des de la plataforma. Es tracta d'establir la Renda Garantida de Ciutadania com una prioritat més, junt amb altres drets socials com l'educació i la sanitat, a l'hora d'elaborar els pressupostos. El de Renda Garantida de Ciutadania és un dret de caràcter suplementari, que vol dir que la quantitat a cobrar no és necessàriament dels 664 euros esmentats, sinó que caldrà suplementar la quantitat necessària de la que ja es percebi per altres conceptes fins assolir aquesta xifra. La persona que la cobri té unes obligacions i, entre elles, no rebutjar una oferta de treball adequada a les seves capacitats.