Xevi Pons guanya un Ral·li Osona molt dur, marcat pel domini dels Mitsubishi

Jordi Gaig i Josep M. Membrado abandonen per sengles avaries mecàniques als seus Porsches | Carles Llinàs, de l’Escuderia Osona, es posa líder del Campionat de Catalunya de Ral·lis

Redacció Osona.com
07 de juliol del 2013
Xevi Pons, al Circuit d'Osona
Xevi Pons, al Circuit d'Osona | Escuderia Osona
Xevi Pons, al Circuit d'Osona Foto: Escuderia Osona

Xevi Pons, amb un Mitsubishi Lancer Evo X, s’ha imposat amb autoritat a la 45a edició del Ral·li Osona, que s’ha disputat aquest dissabte, 6 de juliol. La cursa ha estat marcada pels abandonaments de Josep M. Membrado i Jordi Gaig per sendes avaries mecàniques, que han facilitat la victòria del manlleuenc.

El ral·li d’enguany s’havia plantejat com una lluita entre els Mitsubishi de Pons, Climent Domingo i Carles Llinàs i els Porsche 911 GT3 de Membrado i Gaig, que tan bon resultat havien donat a la prova (Gaig va ser el vencedor l’any passat), amb Nani Roma, amb un Mini Cooper Countryman, com a convidat de luxe. El resultat ha estat clarament favorable als Mitsubishi, que han copat les tres posicions del podi, amb Domingo en segona posició, a 1’16.1 de Pons, i David Sayós (Mitsubishi Colt), a 1’25.

El Ral·li Osona ha comptat amb una gran participació, amb un total de 104 pilots: 46 al Campionat de Catalunya de Ral·lis, 36 a l’Open Catalunya i 22 a la Copa Catalana de Regularitat. Molta calor, que ha provocat molts abandonaments, 35 en total, quatre dels quals ja no han ni pres la sortida. Com cada any, bona afluència de gent.

La prova tenia 448,93 quilòmetres, dels quals 100,32 han estat cronometrats, dividits en cinc trams, en dues passades cadascun. El matí, s’han fet la Trona i la Vola, i a la tarda, la Costa dels Gats i Alpens-Les Lloses. Els equips també han corregut l’espectacular Super Especial a dins del Circuit d’Osona. Com a novetat, el parc d’assistència s’ha traslladat enguany a Olost.

Problemes per a Gaig i Membrado

La cursa, però, no ha estat fàcil per a Pons. En els primers trams, el manlleuenc s’ha alternat les victòries amb Gaig i Membrado, en una classificació molt ajustada. La situació ha començat a canviar a partir del quart tram, la segona passada de la Trona, on Gaig ha patit una avaria mecànica i ha hagut d’abandonar. A la primera passada de la Costa dels Gats, el sisè dels 10 trams, ha estat el torn de Membrado, que ha tingut problemes amb la palanca del canvi i també ha hagut de deixar el ral·li.

A partir d’aquest moment, Pons ha guanyat tots els trams, menys el darrer del Circuit d’Osona, on s’ha imposat Llinàs. “Ha estat un ral·li molt dur, amb molta calor”, deia Pons en finalitzar la prova. El manlleuenc reconeixia que tot havia estat més fàcil després de l’abandonament dels seus dos grans rivals: “Quan hi havia els Porsche es corria molt. Són uns cotxes que van molt ràpids en trams amples i molta calor. És molt difícil guanyar-los”.

Sabor agredolç per a Llinàs, el pilot de l’Escuderia Osona, que ha estat lluitant fins a l’últim moment per pujar al podi, però s’ha hagut de conformar amb un quart lloc. “Hem estat allà,  per poques dècimes, però no ha pogut ser”, explicava el seu copilot, Kiko Torra. El resultat, però, per altra banda permet al tàndem sumar els punts necessaris per passar a liderar el campionat absolut català, per davant de Gaig, a més del de terra, que ja encapçalava abans del Ral·li Osona.

El tram Alpens-les Llosses va tornar a ser un dels més espectaculars. A la imatge, Carles Llinàs. Foto: Marc Cargol

En cinquena posició, més endarrerit, a 1’05.7 de Llinàs, s’ha classificat Nani Roma, a qui no li ha acabat de funcionar bé el cotxe, en període de proves a l’asfalt. El folguerolenc ha anat de menys a més a mesura que passava el ral·li i afluixava la calor. “És un vehicle excepcional, en terra ha donat molt bons resultats. Però aquí hem tingut problemes amb la bomba del diferencial i se’m bloquejaven els frens del darrera. Fins i tot hem estat a punt de sortir un parell de vegades”, es lamentava.

A més de Llinàs, han participat al Campionat de Catalunya sis equips més de l’Escuderia Osona. Els tres primers s’han classificat en un mocador, de la 10a a la 12a posició, per aquest ordre: Enric Girabent, Antoni Barba i Josep Traserra. També cal destacar la cinquena posició al Volant RACC de Ramon Cornet, que ha calibrat malament les suspensions i l’ha penalitzat en la classificació.

Molts abandonaments a l’Open Catalunya

Dels 36 participants a l’Open Catalunya, només n’han acabat 21. Hi ha hagut 15 abandonaments, la majoria per avaria mecànica. Els equips en aquesta copa només han fet cinc dels 10 trams del Ral·li Osona.

El vencedor ha estat Adrià Vila, de l’Escuderia la Selva, que ha fet valer l’avantatge que ha aconseguit a la Trona, on ha fet l’scratx a les dues passades. L’ha acompanyat al podi Oviedo Rodríguez, de l’Escuderia Lleida, en segon lloc, i Pau González, de l’Escuderia Penedès, a 35.6 i 59.0 segons respectivament.

Uns espectadors intenten ajudar Juan Pedro García i Francisco Javier Rosa, que han patit un aparatós accident a la Trona. Foto: Escuderia Osona

En aquesta competició hi han participat vuit equips de l’Escuderia Osona, dels quals cinc han hagut d’abandonar. Els més ben classificats han estat Nil Boixeda i Oriol Dot, en sisè i setè lloc.

Les travesses no es compleixen a la Regularitat

Els pronòstics no s’han complert a la Copa Catalana de Regularitat. Els dos líders del campionat, Marcelí Martí-Carles Datsira i Fermí Ribera-Joan Fernández, han quedat llunys del podi, en sisena i vuitena posició. Tampoc ha estat el dia del campió de l’any passat, el pilot de l’Escuderia Osona, Josep M. de Ferrer, que en aquesta ocasió corria amb Guillem Paredes, que només ha pogut fer un novè lloc. De Ferrer també ha estat el primer classificat de l’Escuderia Osona.

El guanyador ha estat l’equip Joaquim Gummà-Gerard Gummà, amb un BMW 323i. El podi l’ha completat Josep Pujol-Carlos Fernàndez, amb un Volkswagen Golf GTI, en segon lloc; i Josep Maria Juvanteny-Quim Turon, amb un Peugeot 205 GTI, en tercer.

Més informació i classificacions al web de l’Escuderia Osona




Galeries de fotos del ral·li d'enguany, en unes hores...

---------------
Galeries de fotos del Ral·li Osona:

- 2013 (Escuderia Osona)
- 2012 (Circuit d'Osona) (Escuderia Osona)
-2012 (La Trona)(Escuderia Osona)
- 2012 (parc d'assistència) (Xavier Sanfeliu)
- 2011 (Escuderia Osona)
- 2011 (Josep M. Oliver)
- 2010 (Josep M. Oliver)
- 2009 (Josep M. Oliver)
- 2007 (Toni Cantizano)
- 2007 (Adrià Costa)

El podi del 45è Ral·li Osona, format per Xevi Pons-Xavier Amigó; Climent Domingo-Joan Venceslao i David Sayós-Xevi Moreno Foto: Escuderia Osona