Vic viu els actes centrals de festa major

La celebració de Sant Miquel, l'Orquestra Maravella, la Xurriacada infantil, el concurs de colles sardanistes, la trobada castellera i el castell de focs, propostes destacades del cap de setmana

Redacció Osona.com
05 de juliol del 2013
Vic viu els actes centrals de festa major.
Vic viu els actes centrals de festa major. | Josep Maria Costa
Vic viu els actes centrals de festa major. Foto: Josep Maria Costa

Vic encara el darrer tram de la festa major, que es va iniciar el passat 28 de juny, i que s'allargarà fins al proper dimarts, 9 de juliol. Un munt d’activitats adreçades a tots els públics han configurat l’oferta de la programació d’enguany, amb actes més multitudinaris i participatius que mai.

Aquest divendres, 5 de juliol, diada de Sant Miquel, la ciutat viurà els actes centrals de la festa. Així, aquest matí es farà el seguici de l’Ajuntament de Vic fins a la catedral on se celebrarà l’ofici de la festa major a les 11:30 h i, tot seguit, es faran els tradicionals balls de l'Àliga i els gegants. Destacar que per primera vegada els Gegantons de Vic també s’afegeixen a la comitiva formada per més de 200 persones. D'entre les activitats per aquesta diada, en destaquen tres de musicals: el concert de l'Orquestra Maravella, a la plaça Major (19:30 h); un espectacle de cabaret, a la plaça del Carbó (23:30 h), i les Barrakes, a la zona esportiva, a partir de mitjanit.

La gresca continuarà el dissabte a la tarda, amb la primera edició de la Xurriacada infantil, que es farà a les 6 de la tarda a la plaça Major, i el concert solidari de Pep Sala i Steve Hogarth, a l'Atlàntida (20:30 h). Sense oblidar la mostra de teatre jove a l'Espai ETC (també diumenge) i el concurs de colles sardanistes, a la plaça Major, a partir de les 10 de la nit.

La trobada castellera, el migdia, a la plaça Major, marcarà la programació de diumenge. El concert de la JONC, a l'Atlàntida (18:00 h), un campionat de bitlles catalanes a la plaça Major, la Cridòria i el castell de focs, a partir de les 22:15 al Sucre, completaran les propostes.

El dimarts, 9 de juliol, la conferència balmesiana tancarà la festa major. Enguany, anirà a càrrec de Carles Boix, catedràtic de Ciències Polítiques de Princeton, i porta un títol que promet: "Balmes i la independència de Catalunya". L'acte es farà a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, a les 8 de la nit.

Una festa major participativa
 
El vertader tret de sortida de la celebració el va donar la Crida a les Festes, el dissabte 29 de juny, amb la rua de les tres colles dels capgrossos que van sortir des de cada un dels barris respectius i van concentrar-se finalment a la plaça Catedral, on es va escoltar l’himne de la Crida, amb la Banda de l’Escola de Música de Vic i la lectura de la Crida a les Festes, es va fer un sopar popular, un concert de xarangues i un fi de festa amb els Raggatunning.

Destacar que aquest any s’havia editat i distribuït un CD (amb 500 còpies), amb l’himne propi per a la Crida i tres peces musicals per a cadascuna de les colles, creació de Joan Sitjes, que es van escoltar durant aquest dia. A més, les colles van desvetllar la sorpresa que havien anunciat: una guita de foc que han crat la colla de geganters del carrer de la Riera.

Ara fa tres anys, la festa major de Vic va fer un tomb amb la creació de les tres colles de la ciutat que es divideixen segons barris: la del Merma (representat pel color verd); la de la Vella (representada pel color Negre) i la del Nen (representat pel color vermell). Aquesta nova línia de treball es basa sobretot en la participació ciutadana a partir de la creació de la Comissió de festa major composada per persones que destinen part del seu temps a preparar i confeccionar un programa d’activitats adreçat  a tots els públics, de forma altruista.

A part de la Crida, cada colla organitza els actes d’un dels dies de la festa major. Així, aquest dilluns va ser el dia de la colla del Nen, amb l'acció "S'ha d'estar molt boig", a la plaça Santa Anna. El dimarts va ser el torn de la colla del Merma, a la Bassa dels Hermanos, amb "Enverda't". I, finalment, dimecres la colla de la Vella va organitzar "Acció Negra", al passeig Pep Ventura.

Programa d’actes



---------------------
Galeries de fotos:

2013
- Concert de l'Orquestra Maravella
- Birranostrum
- Diada de Sant Miquel
- Nit de versions
-Acció Negra
-Acció Verda
- Acció Vermella
-Correfoc
- La Xurriacada
-La Crida
-Havaneres amb Els Pescadors de l'Escala
- Shopping Night & Day al carrer Manlleu
-Concert infantil amb The Penguins
-Escamot de la colla dels verds

2012
-
Concert de Rosa Luxemburg
-La Cridòria
-Concert: Els Bonobos, Kòdol i Brams
-Ball de Tornaboda
-Concurs de Colles Sardanistes
-Gimcana Guarra
-Birranostrum
-Concert de La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
-Quatre Barres en concert
-Concert de vigília
-Cercavila de Gegants
-Concert de La Lloca i Miquel del Roig
- La Xurriacada
-Diada castellera
-La Crida
- Inauguració de l'exposició dels capgrossos

2011
-Focs artificials
-la Contracrida
-Concurs de colles sardanistes
-Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Concert d'Obrint Pas
-Cercavila de gegants
-Correfoc
- Festa de la Cultura Popular
-Jornada castellera
-La Crida
-Birranostrum

2010
- Sarau d'estiu
- Castell de focs
- Contracrida
- Ball de Tornaboda
- Concurs de Colles Sardanistes
- Concert de gralla
- La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Els Pets
- Correfoc
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009
- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs


Un escamot de la colla dels Verds, aquest dimecres a la nit. Foto: Joan Parera
Arxivat a