La collita de cereal a Osona podria minvar a causa de les nombroses pluges

La campanya s’ha iniciat aquests dies i s’allargarà tres setmanes | La gran quantitat d’aigua ha fet migrar el gra de part de l’ordi i el blat

Pere Pratdesaba
04 de juliol del 2013
La collita, en un camp deTavèrnoles
La collita, en un camp deTavèrnoles | Domènec Llop
Una màquina segant un camp d'ordi a Tavèrnoles, aquest dimarts a la tarda. Foto: Domènec Llop

Els pagesos de la comarca d’Osona no tenen massa clar si podran repetir la gran collita de cereal de l’any passat. La gran quantitat de pluja que ha caigut en els últims mesos ha facilitat l’aparició de molts fongs i una part del gra ha migrat, s’ha quedat sense farina, amb les espigues negres. O sigui, s’ha quedat sense pes específic, que és la dada que serveix per fixar el preu del cereal.

La collita de cereal a la comarca d’Osona s’ha iniciat aquests dies, amb una mica de retard a causa de la gran humitat. Primer es farà la de l’ordi i després la de blat. La campanya s’allargarà unes tres setmanes.

“Encara és massa aviat per fer una valoració més acurada, però penso que hi haurà una mica de tot, alguns camps funcionaran molt bé, d’altres no tant, i d’altres molt malament”, explica Lluís Muntal, alcalde de Malla i membre d’Unió de Pagesos. “Hi ha molts camps afectats pel fong a causa de la humitat”, afegeix.  

La campanya de farratges a la primavera, en canvi, ha funcionat molt bé a la comarca i els pagesos han pogut ensilar tot el que han volgut. La collita de la colza, que és el tercer cereal a Osona, també es presenta amb bones perspectives, segons Muntal.

Augment dels costos

A nivell nacional, Unió de Pagesos ha fet una previsió a l’alça en relació a l’any anterior, un increment del 6% de blat i d’un 10% d’ordi. Aquest augment es concentrarà a les zones de secà àrides i semiàrides de Catalunya (Segrià, Garrigues, part de la Segarra, l’Anoia i la Conca de Barberà, l’Alt Penedès, l’Alt Camp i Baix Camp). A la majoria d’aquestes comarques, la collita de l’any passat va ser molt dolenta. A la resta de les zones frescals i semifrescals, com Osona, la quantitat de cereal serà similar.

Tot i aquestes dades optimistes, el sindicat alerta que els costos de producció s’han incrementat un 25%, sobretot pel fort augment del preu de l’energia (un increment del 39% en quatre anys), i dels fertilitzants (un 47% en quatre anys). A més, s’ha de tenir en compte que el sector pateix un empitjorament de les condicions de l’assegurança, amb un increment del cost de l’assegurança de rendiments del cereal per a la propera campanya d’entre el 50% i el 150%, amb uns rendiments assegurables molt per sota dels rendiments reals, i amb el preu assegurable cada cop més lluny del preu real de mercat, expliquen des d'Unió de Pagesos.

Per últim, el marge net de les explotacions de cereal catalanes no és el desitjat, ja que Hisenda aplica una fiscalitat que no s’adequa als ingressos reals obtinguts.