Cauen roques del sostre del túnel de Sau i un vehicle hi xoca

L'Ajuntament es queixa a la Diputació pel risc que han corregut els usuaris de la ruta

Redacció Osona.com
03 de juliol del 2013
El vehicle accidentat
El vehicle accidentat | Osona.com
Pas alternatiu a la ruta. Foto: Osona.com.

Efectius desplegats a la zona. Foto: Osona.com.

El vehicle que ha xocat amb el despreniment ha quedat bloquejat. Foto: Osona.com.

Un turisme ha impactat avui a les set del matí contra un pilot de roques i pedres que s'havien desprès del sostre de l'interior del túnel de la carretera de Vilanova de Sau. A conseqüència de l'impacte, el vehicle ha quedat encavallat i immobilitzat damunt la runa, però la seva conductora, una veïna de Vilanova que circulava en direcció a Vic, no ha patit cap lesió. D'altres vehicles que hi han arribat en els minuts següents s'han hagut d'aturar.

Poc després, han arribat al lloc dels fets diversos efectius de Mossos d'Esquadra, Servei d'Emergències Mèdiques i personal de la Diputació de Barcelona, que és la propietària de la carretera N-141d i del túnel. Una retroexcavadora ha ajudat a obrir pas i els agents policials han començat de regular el trànsit.

L'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, ha expressat la seva indignació a Osona.com, perquè la primera alerta li havia estat donada per uns veïns a les 5:45 h, i ell mateix ha avisat de seguida la concessionària del manteniment, que ho ha notificat al responsable de zona de la Diputació de Barcelona.

El cas és que més d'una hora després s'ha produït l'accident, sense que hi hagués cap mena de senyalització ni ningú hagués anat a atendre la situació. "És terrible, hi podia haver hagut un accident mortal", es plany l'alcalde, que creu que ""en un màxim de vint minuts la zona havia d'estar controlada, i si no podien, ja ho hauríem fet des de l'Ajuntament nosaltres mateixos".

Riera també ha informat que s'enviarà una queixa oficial a la Diputació de Barcelona, en la qual es reclamarà quines actuacions pensen fer per garantir la seguretat de la carretera, "perquè aquest tipus de roca que hi ha és poc estable". D'entrada, una màquina repicarà tot el punt afectat per fer baixar el material insegur, i després es decidirà quines obres caldrà fer.

L'ensurt ha estat molt important, sobretot per la por que caiguin més roques i perilli la seguretat dels usuaris de la ruta. La volta interior només està encimentada a les dues entrades del túnel, però a tota la resta del recorregut hi ha roca viva perforada, sense cap construcció artificial de sosteniment.

D'altra banda, el túnel és l'únic pas que té prou amplada per permetre la circulació d'autocars grans, que tindrien moltes dificultats per accedir a la vall de Sau per les altres tres rutes disponibles (carretera de Sant Hilari, camí de Rupit i camí del Parador), ja que només són vies locals asfaltades de poca amplada i revolts molts tancats.

El túnel, situat entre Folgueroles i Vilanova de Sau, és conegut popularment com la "Mina". Situat al municipi de Sant Sadurní d'Osormort, va ser construit abans de la Guerra civil.