Vic inicia el procés de venda de Casa Moreta i reformula la societat Parctec

El ple aprova ampliar l’àmbit territorial del parc d’innovació i crear una marca de ciutat

Pere Pratdesaba
02 de juliol del 2013
La noia d'Unitat contra el Feixisme que va defensar la moció. Foto: Adrià Costa

El ple d’aquest dilluns, 1 de juliol, a l’Ajuntament de Vic passarà a la història pels aldarulls i els insults entre antifeixistes i seguidors de Josep Anglada , en el marc del debat d’una moció que van presentar la CUP i ICV-EUiA contra PxC. Els incidents van obligar a l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), a fer desallotjar la sala d’espectadors, en un primer moment, i l’edifici de l’Ajuntament, posteriorment.

La moció critica l’ús “discriminatori i racista” de PxC a la seu del grup municipal, on ofereix un serveis d’assessorament jurídic adreçat només a la població autòctona de Vic. Amb la seva aprovació, l’Ajuntament es compromet, entre d’altres accions, a portar el cas a la fiscalia antidiscriminació i a definir “de forma immediat” les normes d’ús dels locals municipals. La moció es va aprovar de manera molt justa, amb el vot de sis regidors (CUP, ICV-EUiA, ERC i SI), mentre que els cinc de PxC hi van votar en contra. PSC i CiU, que en un principi semblava que hi votarien a favor, van optar per abstenir-se després dels aldarulls.

Però més enllà d’aquests incidents, el ple va prendre algunes decisions importants, en un breu ordre del dia, amb només nou punts sobre la taula. Entre d’altres, es va aprovar la desafecció de Casa Moreta, per procedir a la seva venda, la partició de la societat Parctec Vic  SL i la creació d’una marca de ciutat.

El ple, pel Twitter


Fer una mica de calaix

L’Ajuntament va iniciar ahir els passos per vendre Casa Moreta, de la qual té un tant per cent força elevat en propietat i, així, fer una mica de calaix de cara a finançar altres inversions. El ple va aprovar la desafecció del caràcter públic de les sis finques municipals que configuren l’immoble, amb el vot a favor de tots els partits menys la CUP, que es va posicionar en contra.

Antoni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa Intervenció de Josep Arimany. Foto: Adrià Costa

La CUP va argumentar que la Casa Moreta es malvendria i va proposar que se li donessin usos socials. Josep Rafús (CiU) va respondre que el cost de la rehabilitació era molt alt i l’Ajuntament no se’l podia permetre.

Alguns grups, com el PSC, tot i donar suport a la proposta, van demanar que se’ls tingués en compte a l’hora de la venda, on caldria tornar a valoritzar l’immoble. A hores d’ara, el preu de l’immoble està valorat en 905 euros el metre quadrat, una xifra que s’haurà de retocar en el futur.

Manlleu i el Consell Comarcal entren a Parctec

El ple va decidir reformular la societat Parctec Vic Sl, que ha de gestionar el parc d’innovació , i ampliar el seu àmbit d’acció. Així, la societat canvia de nom i es passarà a dir Creacció Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, SL, i la formaran l’Ajuntament Vic (40%), Ajuntament de Manlleu (20%), Consell Comarcal d’Osona (20%) i Fundació Universitària Balmes (20%), entitat que gestiona la Universitat de Vic.

La mesura es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits i l’abstenció de la CUP.

La marca ‘Vic’

El ple va tirar endavant, per unanimitat, la proposta de crear una “Marca de ciutat i de dins del territori” de projecció a l’exterior i d’identificació pels habitants del municipi. La iniciativa es farà a través del Departament de Comunicació de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, amb qui se signarà un conveni.

La Facultat aportarà la direcció i coordinació tècnica, desplegant tots els recursos humans necessaris, i l’Ajuntament treballarà pel projecte de referència i es coordinarà amb la UVic, fent d’enllaç amb tots els fronts participants del territori.

Anna Erra (CiU) va defensar la futura marca, “com a sentiment de pertinença” i com un nou reclam per al turisme, empreses i indústria.

Un ple ple de mocions polítiques

Primera moció, presentada per CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, on es condemna la revolta militar feixista dirigida pel general Francisco Franco l'any 1036. La moció dóna suport a una jutgessa argentina que ha tirat una querella contra el genocidi franquista. Aprovada amb el vot de tots els partits, menys PxC, que s’absté. Aplaudiments de part del públic.

Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Montserrat Rovira. Foto: Adrià Costa

Segona moció, presentada per CiU, CUP, ERC i ICV-EUiA. Es dóna suport a la Via Catalana , la gran cadena humana sobiranista que enllaçarà tot el país el proper 11 de Setembre, tot i que no passarà per Osona. L’Ajuntament facilitarà que els cossos de protecció civil puguin adherir-se a l’organització. Aprovada la moció amb el vot a favor de tots els partits menys PxC, que hi vota en contra. Els dos regidors de PSC, Jacint Raurell i Mari Moyano hi voten a favor “a títol personal”.

Tercera moció, de PxC, contra la pujada de les quotes de la sisena hora a les escoles concertades de Vic. PxC la retira, a l’espera de consensuar un text amb l’equip de govern.

Quarta moció. PxC demana que els 16 regidors que van votar a favor de la sobirania fiscal , denunciada per la Delegació del govern espanyol a Catalunya, paguin les despeses del contenciós administratiu. En el debat, sorprenen les declaracions d’Anna Erra (CiU): “Estem en guerra. No ens fa por, volem ser protagonistes d’aquest moment històric”. Rebutjada la moció, amb el vot en contra de tots els partits, menys PxC, que hi vota a favor.

La cinquena moció, de la CUP, PSC i ICV-EUiA, proposa l’adhesió a la ILP per garantir una renda mínima de com a màxim, 664 euros. CiU ho veu complicat i poc viable, ja que suposaria una despesa de 3.000 milions d’euros per a la Generalitat i podria aixecar “falses expectatives”. Aprovat amb els vots a favor d’ICV, PSC, CUP i ICV-EUiA. La resta de partits s’abstenen.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Sisena moció, de la CUP i ICV-EUiA, sobre les activitats racistes i xenòfobes de PxC a la ciutat, ja esmentada a l’inici de l’article.

Setena moció, presentada pel PSC, per rectificar l’import sobre l’IBI de l’any 2013. Els socialistes consideren que l’equip de govern no ha complert el pacte i que hi ha hagut una desviació a l’alça. El regidor David Sala (CiU) explica que en números globals l'augment de l'IBI ha estat de 0,98% i que és gairebé impossible fer-ho quadrar a 0. La moció queda rebutjada, amb els vots en contra de CiU i ERC. PxC, PSC i SI hi voten a favor i CUP i ICV-EUiA s’abstenen.

Vuitena moció, presentada per SI, sobre la possibilitat de fer una consulta a la ciutat per decidir sobre aspectes com la sobirania fiscal o la bandera que ha d’onejar al pal de l’Ajuntament. El portaveu del partit, Iban Lapeira, retira la moció després que Vila d’Abadal, com a president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), li garanteix que a la propera reunió permanent de l’entitat es permetrà la presència d’un membre de SI perquè faci la mateixa proposta i es pugui estendre al conjunt de municipis adherits a l’AMI.

EL PLE, EN BREU

El ple d’aquest dimarts estava ple de color. I de festa major . Per un costat, els regidors de la CUP i els d’ICV-EUiA, Marc Barnolas, Nil Puigivila i Xavier Tornafoch, i la socialista Mari Moyano van lluir la samarreta negra de la colla de la Vella. Iban Lapeira (foto, a la dreta), de SI, va posar el contrapès amb la samarreta verda de la colla del Merma.

Part de les calories sobreres de la central tèrmica de biomassa dels Trinitaris es destinarà a l’Escola d’Art  i Superior de Disseny de Vic.

L’Ajuntament cedirà de manera gratuïta una parcel·la a la Universitat de Vic per tal que pugui ampliar les aules de la CAFE (Ciències Activitats Física i Esportiva).

El ple va aprovar una modificació de crèdit de 400.000 euros que es destinaran al camp de futbol de gespa artificial de l’ OAR Vic . Aprovat amb els vots a favor de tots els partits menys PxC i la CUP. En el debat, s’ha absentat Toni Serrat, regidor de CiU i també president de l’OAR Vic

El regidor Xavier Farrés confirma que l’espai Mas de Bigues es passarà a la regidoria d’Esport .

El cost d’habilitar la pantalla gegant pel Concert per la Llibertat va ser d’uns 7.500 euros (cadires i pantalla). La decisió va ser de l’alcalde.

La partida dedicada a la neteja de grafits a l’any és de 45.000 euros.

La CUP demana que s’arregli el passatge Guillem Agulló : que es pintin les parets i s’arreglin els cables que pengen.

ICV-EUiA demana que s’arregli un tram del camí vora Méder , on s’ha descalçat la protecció.

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Jacint Rurell. Foto: Adrià Costa

Seguidors de la PxC al Ple de Vic. Foto: Adrià Costa

Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

Arxivat a