Neix a Vic un hospital universitari

El Consorci Hospitalari de Vic, l'Hospital de la Santa Creu i la UVic formalitzen un conveni per concertar la seva activitat en la docència, la recerca i la transferència de coneixement i la innovació

Redacció Osona.com
01 de juliol del 2013
Josep Arimany, Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Montaña i Jaume Portús. Foto: SAV UVic

El Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i la Universitat de Vic (UVic) han formalitzat aquest migdia, dilluns 1 de juliol, a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, el conveni per a l'establiment d'un concert per a la creació de l'Hospital Universitari de Vic, un projecte que s’ha anat gestant des de fa 30 anys. Aquest conveni permetrà la utilització conjunta de les estructures d'ambdós centres hospitalaris i de la UVic per a la docència, la recerca, la transferència de coneixement i la innovació. Les institucions sanitàries que es concerten en aquest acord són l’Hospital General de Vic, la Clínica de Vic, Osona Salut Mental, l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, la Residència Aura, l’Hospital de la Santa Creu de Vic i el centre de serveis per a la gent gran El Nadal. L’objectiu final d'aquest conveni és que la UVic acabi podent oferir el grau de Medicina, segons ha emfatitzat en la signatura el regidor de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany.

L'acte, a més, ha comptat amb la presència de Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, president de la Fundació Universitària Balmes i president del Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC);  Jordi Montaña, rector de la UVic; Jaume Portús, president del Consorci Hospitalari de Vic (CHV); Antoni Anglada, director general del CHV i Jordi Roca, director gerent de la FHSC, a més de representants polítics i institucionals de l'entorn de la Salut i la Recerca a Vic i Osona.

"La UVic és el projecte que situarà Vic i Osona al món", ha destacat Vila d’Abadal, que també ha apuntat que “l'actitud de sumar esforços a nivell hospitalari sempre ha donat bons resultats" a la comarca.

El rector Jordi Montaña ha destacat que el dia d’avui “marca la història al igual que l' acord federatiu amb la Fundació Universitària del Bages ”. I ha conclòs: “L'Hospital Universitari de Vic ens fan pioners en temes de salut i atenció a les persones. És un pas de gegant per a les tres institucions i per a tot el territori".

Uns objectius clars

Pel que fa a la docència els objectius són:

•    Promoure la millor i màxima utilització dels recursos sanitaris hospitalaris i comunitaris per a la docència universitària dels ensenyaments en l’àmbit de la salut, el benestar i les ciències socials.

•    Col•laborar en l’acreditació dels professionals de salut i afavorir la seva incorporació a l’activitat acadèmica universitària.

En l’àmbit de l’assistència:

•    Treballar conjuntament per aconseguir una millora constant en l’atenció a la salut a partir de la formació, la recerca i la innovació.

Pel que fa a la recerca:

•    Potenciar la recerca en les ciències de la salut i l’àmbit social, coordinant les activitats de la UVic amb les del CHV-FHSC i els centres adscrits o que es puguin adscriure a la UVic.

•    Afavorir el desenvolupament de l’activitat acadèmica dels departaments de la UVic en les àrees de la salut i acció social i potenciar la seva coordinació amb el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic.

•    Col·laborar per aconseguir el reconeixement i el finançament adequat per part de les institucions i administracions competents que permetin garantir el màxim nivell d’excel•lència investigadora i la seva translació a l’activitat assistencial.

Per tal de fer-ne seguiment i vetllar pel desenvolupament del projecte s’ha constituït la comissió de govern de l’Hospital Universitari de Vic, formada per 14 membres (set per part de la UVic i set per part de CHV-FHSC). La presidència serà rotativa entre la UVic i el CHV-FHSC. La seva funció principal és la d’aprovar el pla anual de col·laboració de les diferents institucions per al desenvolupament del projecte d’Hospital Universitari.

D’altra banda, també s’ha creat una comissió de seguiment formada per vuit membres paritaris entre UVic i CHV-FHSC que haurà de fixar els objectius de desenvolupament i de promoció de l’activitat docent i de recerca, definir la proposta anual d’assignació de recursos econòmics i la previsió de despeses per a les seves activitats.

Un dels principals àmbits que es desenvoluparan serà la formació de doctors. La UVic es compromet a reservar una quota de places en els seus programes de doctorat en l’àmbit de les Ciències de la salut i el benestar i les Ciències socials per al personal dels centres conveniats que no tinguin el títol de doctor, així com per als residents. Les tres institucions es coordinaran a través de l’Escola de Doctorat de la UVic per elaborar el programa anual de formació específica de doctorands acollits al CHV-FHSC.

Presentació del nou conveni, aquest migdia a l'Ajuntament de Vic. Foto: Ajuntament de Vic
Arxivat a