Vic posa a disposició de les empreses un Centre de Processament de Dades

Amb aquest equipament, de primer nivell, la ciutat es converteix en “un referent tecnològic”, segons el regidor Toni Serrat

Redacció Osona.com
26 de juny del 2013
El nou Centre de Processament de Dades està situat a l’espai VIT. Foto: Adrià Costa

El nou Centre de Processament de Dades (CPD) que es troba situat a l’espai VIT (Vic Integració Tecnològic) de Vic, es va inaugurar aquest dimarts a la tarda. Es tracta d’un equipament tecnològic dissenyat per ubicar infraestructures informàtiques i de comunicacions d’empreses i institucions.

Aquest nou centre s’emmarca dins el projecte VIT, Vic Integració Tecnològica, amb l’objectiu de dotar Vic i comarca d’un equipament per crear i transmetre coneixement en l’àmbit tecnològic.

El CPD s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Vic i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Toni Serrat.

Serrat va explicar que amb el nou CPD el desplegament de fibra òptica i el node de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya, Vic es prepara per poder afrontar el futur a nivell tecnològic, a la vegada que converteix la ciutat en “un referent” en aquest àmbit. Serrat també va anunciar que un dels primers a utilitzar aquest espai serà la Universitat de Vic i que ara calia obrir-ho a noves empreses i a la ciutadania en general.

Per la seva banda, Flamerich va destacar que Catalunya està avançant molt en tecnologia i en concret va afirmar que “la ciutat de Vic ja compta amb una infraestructura tecnològica de primer nivell que afavorirà a dinamitzar econòmicament el territori”.

Projecte VIT

 El CPD del VIT s’emmarca dins  del projecte Vic Integració Tecnològica, el qual estava format pel conjunt de totes les instal·lacions de l'espai VIT subvencionat amb fons FEDER, per al període 2007-2013, eix 1 (economia del coneixement i innovació i desenvolupament empresarial). El projecte total compta amb el cofinançament del 50% dels fons FEDER, un ajut del 25% de la Diputació de Barcelona i l'altra 25% és d'aportació municipal.


Presentació del CPD, aquest dimarts

L’objectiu general d’aquest projecte era dotar Vic i la comarca d’Osona d’un equipament per crear i transmetre coneixement en l’àmbit tecnològic, sostenible, autofinançat i amb equilibri pressupostari.

Aquesta vocació es materialitza en diferents línies:

•       Aportar competències digitals bàsiques tant per a la ciutadania com per a l’àmbit professional, a través de programes de formació.

•       Establir mecanismes, equipaments i espais de treball i col·laboració per  facilitar i posar en contacte els actors i elements necessaris per a la creació de nous projectes i camps de treball i recerca, esdevenint un catalitzador que ajudi al creixement de la innovació, la productivitat i la captació de talent per a la comarca.

•       Fomentar, donar suport i difondre nous projectes de base tecnològica.

•       Dinamitzar el sector TIC i Tecnològic de la comarca així com les infraestructures de telecomunicacions i d’accés a la xarxa (connectivitat).

En aquest sentit, per dinamitzar el sector TIC i tecnològic de la comarca, així com les infraestructures de telecomunicacions  i d’accés a la xarxa,  es  materialitzen principalment en la construcció d’un centre de processament de dades per prestar els  serveis a empreses i entitats de la comarca, que es complementa amb l’allotjament d’un node del projecte de desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya i en el desplegament de xarxa de fibra òptica a la ciutat.
 
Què és un CPD

Un Centre de Processament de Dades és un equipament tecnològic especialment dissenyat per ubicar infraestructures informàtiques i de comunicacions d’altes prestacions orientades a oferir serveis i equips de comunicacions per accés a Internet, Veu IP i molts d’altres.

En aquest sentit, un Centre de Processament de Dades ha d’estar dotat dels dispositius necessaris per aconseguir :

-    Màxima seguretat física, incorporant elements de protecció d’accessos no autoritzats, vandalisme, incendis, inundacions, resistència mecànica, camps electromagnètics i d’altres.

-    Garantir la disponibilitat de les aplicacions i les dades les 24 hores, tots els dies de l´any.

CPD del VIT
 
Les principals característiques  del Centre de Processament de Dades del VIT són:

•       Tecnologia preparada per proporcionar l’alta disponibilitat i redundància - dissenyat per no tenir parades per manteniments, reparacions, modificacions, ampliacions.

•       Capacitat total per 16 racks (armaris).

•       Sala de màxima seguretat, resistència al foc EI-120, i total estanqueïtat.

•       Dissenyat per no tenir parades per manteniments, reparacions, modificacions, ampliacions. Subministrament elèctric continuo, amb SAI redundats, i servei d’emergència amb grup electrogen.

Ardian Russo ha explicat com s'ha dissenyat el CPD. Foto: Adrià Costa

•       Dissenyat amb la màxima eficiència energètica: sistema de climatització per impulsió directa a passadís fred, i tècniques de free-cooling (aprofitant el fred i les temperatures exteriors per reduir el consum elèctric).

•       Sistema de seguretat complet, per controlar i gestionar aspectes com la humitat, ºC, l’accés, detecció i extinció d’incendis i el consum elèctric.

•       Nivell de fiabilitat tipus TIER II+.

•       Connexió directa amb el Node de la XOC, ubicat al VIT.

•       Connexió redundant amb la xarxa troncal de fibra municipal.

•       Entrada directa des de l’exterior.

El cost del CPD és de  360.000 euros.

El node de la xarxa troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya

El projecte de la Generalitat de Catalunya pretén la connexió de les seus de la Generalitat i del territori mitjançant una  xarxa de comunicacions electròniques de gran amplada de banda basada en fibra òptica. L’excedent d’aquesta xarxa es posa  a disposició del territori.

Aquest projecte és estratègic ja que suposa la presència d’operadores directament al territori, i per tant una gran ampliació de l’oferta de serveis i nous proveïdors, així com la possibilitat d’accedir a connexions de gran capacitat.

El Centre de Processament de Dades del VIT estarà totalment connectat  al node neutre d’interconnexió que aquesta xarxa té a Vic, i que s’ha situat a l’espai annex cedit per l’Ajuntament. Tot això també anirà acompanyat d’un desplegament de xarxa de fibra òptica per la ciutat.
 
Desplegament de xarxa de fibra a la ciutat

En paral·lel al projecte de construcció del Centre de Processament de Dades, l’Ajuntament de Vic ha portat a terme un projecte de connexió de les seves seus amb una xarxa de fibra òptica que es desplega a diferents punts de la ciutat,  i que juntament amb les seves canalitzacions vol posar a disposició de la ciutat per facilitar la connectivitat d’empreses i els ciutadans.

Actualment la ciutat disposa de:

- 21 Km de fibra instal·lada

- 44 Km de canalitzacions

La rellevància d’aquest projecte és que conflueixen tres elements:

-         El node de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya

-         El Centre de Processament de Dades del VIT

-         Xarxa de fibra a la ciutat

Aquests tres factors suposaran un impuls de connectivitat a Vic i comarca, millorant d’una manera important les  mancances actuals pel que fa a l’oferta de connectivitat. Disposar d’aquestes infraestructures facilita que les operadores de telecomunicacions donin  més i millor servei  al territori, cosa que permet incrementar d’una manera important l’oferta actual de serveis de comunicacions i accés Internet,  que reverteix directament al ciutadà i a les empreses.  

D’altra banda, les empreses i entitats de Vic i comarca disposaran d’infraestructures per allotjar els seus servidors amb un espai totalment  preparat i segur, i amb la possibilitat de connectar directament amb les seves seus amb fibra òptica sense cap inversió i amb fiabilitat i seguretat. Això els proporcionarà una millora en l’ús de les TIC i en la productivitat.

També es tracta d’una oportunitat única per atraure i dinamitzar noves iniciatives empresarials i nous serveis i productes TIC que aprofitin la capacitat de connexió i l’equipament del CPD. Alguns d’aquests serveis, principalment basats en el núvol, són les còpies de seguretat, servidors virtuals, la telefonia IP i en general tots aquells serveis que operen a la xarxa.

El nou Centre de Processament de Dades està situat a l’espai VIT. Foto: Adrià Costa
Arxivat a