Els treballadors de la XHUP rebutgen el conveni i el CVH manté la tisorada

El resultat de la votació a nivell nacional, diferent del d’Osona, suposa una gerra d’aigua freda per als empleats del Consorci Hospitalari de Vic

Pere Pratdesaba
21 de juny del 2013
Una treballadora de l'Hospital General de Vic, votant
Una treballadora de l'Hospital General de Vic, votant | Adrià Costa
Uns 1.500 treballadors dels centres hospitalaris d’Osona estaven cridats aquest dimecres a les urnes. Foto: Adrià Costa

Els treballadors de 56 centres hospitalaris de tot Catalunya, els adscrits a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), van decidir no aprovar el conveni col·lectiu que havia fixat Inspecció de Treball, que havia actuat de mediador. La votació es va fer entre dimecres i dijous i els resultats s’han fet públics aquest matí.

El rebuig del conveni ha caigut com una gerra d’aigua freda entre els treballadors del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), ja que la seva aprovació hagués suposat una reestructuració de dalt a baix del paquet de mesures que ha plantejat la direcció d’aquest ens, i que fixen una retallada de 5,4 milions d’euros en el pressupost d’aquest exercici, en relació al de l’any anterior.

De fet, els treballadors del CHV van donar suport al conveni en la votació: 592 van votar que “sí”, 157 que “no” i 16 vots en blanc i 16 nuls. Els resultats desglossats van ser aquests: a l’Hospital General de Vic, 444 vots afirmatius i 155 negatius; a l’Hospital de Manlleu, 135 i 1; a l’Hospital de la Santa Creu, 87 i 1; i als Serveis Auxiliars Sanitat (SAS), que engloba administratius, informàtics, 43 i 1. A Osona, hi havia uns 1.500 treballadors cridats a votar.

La votació va ser diferent al conjunt del país, on hi va haver una participació del 47% (21.188 dels prop de 45.000 treballadors). Un 58% (12.202) van optar pel “no”, mentre que només un 41% va optar pel “sí”. “La idiosincràsia dels centres que han votat és molt diversa. A l’hospital de Granollers, per exemple, ja els està bé, perquè és una fundació i no els treuen ni la paga extra ni el 5% del sou”, explica Ismael Arjona, membre del comitè i secretari de la secció sindical de la UGT del CHV.

Ara s’obre un període d’incertesa, ja que tots aquests centres quedaran sense conveni col·lectiu, no servirà l’anterior. El govern espanyol ha marcat el 7 de juliol per concretar els convenis col·lectius i, en cas que no s’arribi a cap acord en aquesta data límit, quedaran eliminats.

La tisorada al CHV, tot igual

El pla de mesures que ha plantejat la direcció del CHV distribueix la reducció de la despesa en tres partides. Una primera d’1,5 milions d’euros que s’ha d’assolir a través de mesures organitzatives i de reducció dels consums. Una segona d’1,42 milions que surt d’aplicar una reducció del 61% sobre la paga per objectius (DPO). I, finalment, una tercera de 2,51 milions d’euros, corresponent a la supressió de la paga extra de desembre. En denegar-se el conveni col·lectiu, tot restarà igual.

El conveni col·lectiu plantejava alguns punts totalment contraris al pla del CHV, alguns que beneficiaven els treballadors, d’altres a l’empresa. La proposta més destacada és que no es podia suprimir la paga extra de desembre. Per contra, la reducció del DPO es fixava en un topall del 100% i anava vinculada al tancament pressupostari. Si a final d'any hi hagués hagut pèrdues, s’haurien pogut fins i tot arribar a suprimir aquestes pagues senceres. A més, els treballadors havien d’acceptar la rebaixa estipulada del 5% per als propers dos anys (els treballadors del CHV han portat als tribunals aquesta retallada corresponent al 2010, 2011 i 2012). Per últim, el conveni també fixava una rebaixa de les hores de treball. Així, per exemple, el torn de nit no podia superar les 1.562 hores, quan al CHV se n'estan fent ja actualment 1.627, segons informacions facilitades pels sindicats.

Des dels sindicats del CHV no s’amaga la decepció pel resultat de la votació, però s’accepta, ja que és la decisió de la majoria. La postura particular dels treballadors, però, tal com explica Arjona, és força diferent: “Des del meu punt de vista, però, és un desastre. Hauré de treballar més hores, em fotran la paga extra, el 5% del sou i la paga d’objectius”.

Més informació sobre les retallades al CHV



Les butlletes, a dins d'una urna de l'Hospital General de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a