El conveni col·lectiu de la XHUP podria afectar de ple la retallada del CHV

Uns 1.500 treballadors de cinc centres hospitalaris d’Osona estan cridats aquest dimecres a les urnes | Si s’aprova l’acord, no hi haurà supressió de la paga extra de Nadal, però es podrien quedar sense la paga per objectius

Pere Pratdesaba
18 de juny del 2013
Pamflet contra les retallades al CHV
Pamflet contra les retallades al CHV | Adrià Costa
Una de les recents concentracions a l'Hospital General de Vic, contra les retallades. Foto: Adrià Costa

Prop de 45.000 treballadors de 56 centres hospitalaris de tot Catalunya, els adscrits a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), estan cridats a les urnes aquest dimecres, 19 de juny, per decidir si aproven el conveni col·lectiu que ha fixat Inspecció de Treball, que ha actuat de mediador. Empreses i sindicats no van poder arribar a un acord i, amb les urgències de la nova llei del govern central, van acudir a la Generalitat perquè establís un conveni. Madrid ha marcat el 7 de juliol per concretar els convenis col·lectius i, en cas que no s’arribi a cap acord en aquesta data límit, quedaran eliminats.

Pel que fa a Osona, hi ha uns 1.500 treballadors que aniran a votar. D’aquests, la majoria, uns 1.200, pertanyen al Consorci Hospitalari de Vic (CHV), o sigui, a l’Hospital General, la Clínica i l’edifici de salut mental, tots tres de Vic. La resta són de l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, també vinculat al CHV, i l’Hospital de Santa Creu de Vic.

La votació és més transcendent del que podria semblar en un principi, ja que pot afectar de ple el pla de mesures que ha plantejat la direcció del CHV, que preveu una severa retallada de 5,4 milions d’euros al pressupost d’aquest any. Aquest pla distribueix la reducció de la despesa en tres partides. Una primera d’1,5 milions d’euros que s’ha d’assolir a través de mesures organitzatives i de reducció dels consums. Una segona d’1,42 milions que surt d’aplicar una reducció del 61% sobre la paga per objectius (DPO). I, finalment, una tercera de 2,51 milions d’euros, corresponent a la supressió de la paga extra de desembre.

El conveni col·lectiu, que s’aprovarà o es derogarà de manera conjunta a tot Catalunya (podria passar que s’aprovés a Osona però es tombés a la resta del país), planteja alguns punts totalment contraris al pla del CHV, alguns que beneficien els treballadors, d’altres a l’empresa. La proposta més destacada és que no es podrà suprimir la paga extra de desembre. Per contra, la reducció del DPO es fixa en un topall del 100% i anirà vinculada al tancament pressupostari. Si a final d'any hi ha pèrdues, es podrien fins i tot arribar a suprimir aquestes pagues senceres. A més, els treballadors hauran d’acceptar la rebaixa estipulada del 5% per als propers dos anys (els treballadors del CHV han portat als tribunals aquesta retallada corresponent al 2010, 2011 i 2012). Per últim, el conveni també fixa una rebaixa de les hores de treball. Així, per exemple, el torn de nit no pot superar les 1.562 hores, quan al CHV se n'estan fent ja actualment 1.627, segons informacions facilitades pels sindicats.

Més informació sobre les retallades al CHV



El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic, fa unes setmanes. Foto: Adrià Costa
Arxivat a