Les ovelles s'acostumen a passar pel camí ramader del Lluçanès

Dos ramats cobreixen el tram des d'Alpens fins a Montgrony en una iniciativa organitzada per segon any pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès

Arnau Urgell
18 de juny del 2013
Pas de les ovelles pel camí ramader del Lluçanès.
Pas de les ovelles pel camí ramader del Lluçanès. | CECR
Pas de les ovelles pel camí ramader del Lluçanès. Foto: CECR

Les ovelles sembla que s'estan acostumant a recórrer el camí ramader del Lluçanès, en el tram que uneix Alpens amb les Llosses, Montgrony i el pla d'Anyella. Aquest cap de setmana, per segon any, dos ramats van recuperar el pas per aquesta històrica via en el marc d'una iniciativa del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. A més, altres pastors també estan seguint l'exemple en el que sembla un punt d'inflexió històric.

L'anada dels ramats de les parts baixes fins a les zones de pastura estival a l'alta muntanya eren un fet tradicional dies abans de Sant Joan. Ho fan els germans Carles i Jordi Picas Fajula que tenen centenars d'ovelles que passen l'hivern a la plana del Lluçanès però que a l'estiu sojornen al pla d'Anyella, al terme de Toses. El Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb la col·laboració de diferents entitats, va organitzar l'any passat una iniciativa per reivindicar tant el vessant patrimonial com el d'ús del camí ramader. Aquest cap de setmana, acompanyats d'una quinzena de persones, van cobrir el tram fins al pla de Pera, a Gombrèn, mentre que diumenge vinent acabaran d'arribar al pla d'Anyella passant per Castellar de n'Hug.

Antoni Llagostera, president del CECR, explica que el projecte vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric, ja que a la seva capacitat de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, cal sumar-hi la necessitat de donar suport a un sector, que pateix la crisi del món pagès, d'una manera molt especial. En aquest sentit s'ha apostat per fer les aturades a llocs de returada tradicionals com Torrats (Alpens) i la collada del Forn (Les Llosses). La nit de dissabte a diumenge els expedicionaris la van passar al Pujol de Llentes, a l'antic municipi de Viladonja, casa recuperada per Josep Sagués, una altra de les ànimes del projecte.

Una de les millors notícies és que altres ramats s'estan afegint motu proprio a la iniciativa de tornar a passar pel camí ramader. És el cas d'Antoni Mirant, un jove pastor d'Igualada que hiverna a Orís, que el 19 de juny el farà fent nit al mateix Pujol de Llentes abans d'arribar a la jaça de Roc Blanc, a la Molina, on farà de majoral a l'estiu. També l’any passat el ramat de Josep Tubau, de can Graugés de Borredà, va pujar fins el pla d’Anyella fent el camí ramader.

La iniciativa també permet recuperar elements patrimonials de pedra seca vinculats a la transhumància. L'any passat es va rehabilitar una cabana al pla d'Anyella, enguany es vol fer el mateix en una altra i, a més, s'ha netejat un camí en vall al pla de Capdevila de les Llosses.

Galeries de fotos

Pas pel camí ramader 2013 (CECR)

Pas pel camí ramader 2012 (Arnau Urgell)
 

El ramat va passar la nit al Pujol de Llentes. Foto: CECR