Un estudi de la UVic i La Farga obre nous mercats potencials per al coure

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, inaugura un mòdul antimicrobià al Museu del Coure, on es mostra el resultat de les investigacions

Redacció Osona.com
17 de juny del 2013
Oriol Guixà, amb Andreu Mas-Colell
Oriol Guixà, amb Andreu Mas-Colell | Adrià Costa
El conseller Mas-Colell amb Jordi Montaña i Oriol Guixà, aquest matí durant la visita al Museu del Coure. Foto: Adrià Costa

La Farga ha desenvolupat, conjuntament amb la Universitat de Vic (UVic), un nou mòdul a les instal·lacions del Museu del Coure per tal de demostrar a través d’un estudi científic propi les propietats del coure per a eliminar la viabilitat del 99,9% dels microbis en menys de dues hores. Una característica inèdita que fa d’aquest material un metall de futur per al seu ús en instal·lacions públiques tals com hospitals, aeroports, etc. El mòdul ha estat inaugurat aquest matí per Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, en el marc d'una visita conjunta a La Farga i a la UVic que posteriorment l'han portat a assistir a una reunió de treball amb membres del Patronat i l'equip de direcció de la universitat a la Casa de la Convalescència, seu de Creacció.

De forma inèdita per part d’una iniciativa privada, La Farga va encarregar a la UVic l’elaboració d’un estudi per avalar les propietats antimicrobianes del coure al llarg del temps en quatre espècies bacterianes (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Enterobacter aerogenes) reconegudes per l’EPA (Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units d’Amèrica). A més, de determinar qualitativament i quantitativa les diferències existents entre l’efecte antimicrobià del coure i quatre altres materials d’ús quotidià (acer inoxidable, vidre, alumini i plàstic).

Un dels principals resultats obtinguts en aquest estudi és que el coure té un efecte antimicrobià d’entre 1.000 i 1 milió de vegades superior respecte la resta de materials estudiats, la qual cosa obre les portes a aquest metall per la seva utilització en superfícies de contacte tals com passamans, caixers automàtics, centres hospitalaris, així com també la seva utilització en canonades on ha de circular l’aigua sanitària. L'estudi conclou que el coure és un agent antimicrobià que accelera fortament la reducció de les poblacions bacterianes viables, de forma que tendeix a eradicar-les, en tots els caos estudiats, a les 24 hores de contacte. En canvi, la resta de materials assajats mostren que serien necessaris més de tres dies perquè els microorganismes testimonis aportessin valors indicatius de la inhibició completa de la seva viabilitat.

L’estudi ha estat realitzat per Josep Turet i Anna Fenosa del SART Medi Ambient de la Universitat de Vic. Al Museu del Coure es poden visualitzar els resultats obtinguts a l’estudi a través del nou mòdul antimicrobià que consta d’un vídeo completament il·lustratiu i experiencial de 10 minuts de durada.

Universitat i empresa privada

“Iniciatives com aquestes són fruit de la nostra constant inversió en el desenvolupament de nous materials i serveis, així com la voluntat d’exportar arreu del món les propietats i usos del coure. El mòdul antimicrobià n’és un exemple i ha de servir com a plataforma perquè el coure sigui emprat arreu del món en la seva utilització com a agent antimicrobià”, ha dit a l'acte d'inauguració Oriol Guixà, conseller Delegat de La Farga.

Per la seva banda, Josep Turet, director del SART Medi Ambient de la UVic, argumenta que “la planificació de la nostra recerca no es va fer de forma convencional sinó que l’estudi es va construir perquè tingués una vinculació plena amb la realitat, amb les situacions normals i quotidianes. Només així en sorgeix un estudi de qualitat com aquest”.

Jordi Montaña, rector de la UVic, ha destacat que la relació de proximitat i de col·laboració amb La Farga ja ve de lluny, dels anys 2007-2008, en què el Dr. Joaquim Pla i altres membres del seu equip de l’Escola Politècnica Superior van dur a terme el projecte museològic i museogràfic del Museu del Coure, que es va inaugurar l’abril de 2008. Aquesta col·laboració es va arrodonir quan Oriol Guixà, conseller delegat de La Farga, va passar a formar part del Patronat de la Fundació Universitària Balmes aquell mateix any 2008.

El conseller Mas-Colell ha clos l’acte, amb un argument semblant: “La recerca bàsica a Catalunya està a uns nivells molt i molt elevats, en canvi, la recerca empresarial encara ha d’avançar. Tot i així, iniciatives de creixement, empenta i visió internacional com aquesta de La Farga posen de manifest el potencial innovador del nostre país. I alhora, la UVic qui està jugant un paper molt important en el món tot a nivell educatiu i de desenvolupament. Se’ns dubte, és d’admirar el gran potencial que existeix al nostre territori”.