Gordó defensa des de Vic una tradició catalana legal pròpia

El conseller de Justícia presideix la clausura de l’acte de commemoració de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament

Redacció Osona.com
17 de juny del 2013
Germà Gordó va presidir la celebració de Sant Raimon de Penyafort. Foto: Joan Parera

El passat divendres, la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir l’acte de clausura de la festa de Sant Raimon de Penyafort, el qual va reunir el sector de l’advocacia de Vic i comarca i diferents degans de Catalunya. L’acte també va acollir la imposició de les togues als nous col·legiats de la comarca i reconeixements a Nielson Sánchez, Xavier Serra i Lola Palomo amb la insígnia de plata pels 25 anys de dedicació a la professió.

L’acte va ser presidit pel conseller de Justícia, Germà Gordó, i també va comptar amb la presència del tinent d’alcalde i adjunt a alcaldia, Josep M. Arimany així com l’amfitrió de l’organització, el degà del Col·legi d’Osona i Vic, Antoni Molas.

En el seu discurs, Germà Gordó va recordar que Catalunya està constituïda de llengua, de costums i d’identitat, però al mateix temps ha destacat que també “està constituïda de dret propi i de tradició legal pròpia”. El conseller va posar de manifest que “l’advocacia, el món del dret i el món de la judicatura tenen una singularitat especial a Catalunya”, alhora que va destacar la notable contribució dels juristes per assolir aquesta singularitat.

El titular de Justícia va explicar que “una Constitució amb majúscula és una norma suprema, però una constitució amb minúscula és allò de què estem fets”. En aquest sentit, Gordó va fer especial esment de la figura de l’Abat Oliva, bisbe de la diòcesi de Vic, de qui va explicar que va pactar amb nobles i bisbes l'acord de Pau i Treva, que establia unes dates anuals en què la guerra era prohibida. “És a dir, que Vic té molt a veure amb aquesta nostra constitució com a poble i amb la nostra tradició jurídica pròpia”, ha conclòs Gordó.

“Ara que estem en un procés de transició nacional és important que tinguem present que, de constitució, ja en vam tenir”, va dir. “No només hem disposat d’un dret civil propi, sinó que també vam tenir un dret públic completament autòcton i sobirà. I d’això no fa pas tantes generacions”, va afegir.

El conseller de Justícia també va recordar la figura del patró de l’advocacia, Sant Raimon de Penyafort, “la qual cosa no només ens fa recordar d’on venim com a persones vinculades al món del dret i de la justícia, sinó que, a més, ens enllaça molt directament amb l’època més gloriosa dels nostres primers segles com a nació”.
 
El conseller Gordó va tenir també paraules de reconeixement per als lletrats als quals es va distingir per haver complert 25 anys d’exercici professional i per als nous togats, dels quals en va ressaltar la importància perquè “reforcen el Col·legi d’Advocats de Vic amb saba nova”.
 
Defensa aferrissada de les competències en matèria de col·legis professionals
 
Una vegada més, el conseller de Justícia va reiterar enèrgicament que, des del Govern català, “defensarem les nostres competències, els nostres advocats, els nostres procuradors, els nostres professionals i els nostres col·legis”, fent referència a l’Avantprojecte de llei de serveis professionals en què està treballant el Ministeri d’Economia.
 
“Nosaltres ens oposem a la manera de regular l’accés a la professió d’advocat i de procurador dels tribunals”, que preveu l’Estat perquè, tal com va precisar el conseller, “la Generalitat és competent en aquestes matèries, tant pel que fa a l’accés i exercici de les professions, com pel que fa al seu ensenyament universitari”.
Arxivat a