El BBVA garanteix la continuïtat del Torneig de Bàsquet de Sant Julià de Vilatorta

La competició és la més gran d’Europa, amb la participació de més de 3.000 jugadors que disputen uns 600 partits

Redacció Osona.com
16 de juny del 2013
Presentació del torneig d’enguany, amb Jaume Batlle, director comercial de BBVA a Catalunya; Joan Fa, president de la Federació Catalana de Basquetbol; Joan López, president de l’Associació Catalana d’Entrenadors de Basquetbol; Josep Salom, diputat d’esports de la Diputació de Barcelona; Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià; Quique Prats, vicepresident de la Fundació del Bàsquet Català; i Miquel Sans, president de l’Associació del Bàsquet de Sant Julià. Foto: BBVA

Els dies 30 i 31 d’agost i 1 de setembre tindrà lloc la 29a edició del Torneig BBVA de Bàsquet a Sant Julià de Vilatorta, que s’estendrà a 15 altres localitats de la comarca d’Osona. Recollint l’herència de Caixa Manlleu, que va recolzar el torneig des de pràcticament els seus inicis, i Unnim amb posterioritat, BBVA ha esdevingut  patrocinador principal del torneig, considerat la competició més gran d’Europa, amb la participació de més de 3.000 jugadors que disputaran uns 600 partits de bàsquet.

En l’acte privat de presentació institucional de l’acord celebrat fa uns dies, es va posar molt d’èmfasi en els tres eixos que constitueixen la base del torneig: el suport al bàsquet de base, la presència del bàsquet d’elit i l’ampli vessant social. Aquest acte va comptar amb l’assistència de Jaume Batlle, director comercial de BBVA a Catalunya; Joan Fa, president de la Federació Catalana de Basquetbol; Joan López, president de l’Associació Catalana d’Entrenadors de Basquetbol; Josep Salom, diputat d’esports de la Diputació de Barcelona; Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià; Quique Prats, vicepresident de la Fundació del Bàsquet Català; i Miquel Sans, president de l’Associació del Bàsquet de Sant Julià.

En paraules de Jaume Batlle, aquest torneig “és una excel.lent herència rebuda de Caixa Manlleu. BBVA se sent molt còmode com a patrocinador principal perquè l’esport és important per a l’entitat, sobretot com a transmissor de valors com l’esforç, el joc net i el treball en equip”. Batlle, a més, va remarcar que un dels fets fonamentals que van jugar a favor del recolzament del projecte per part de l’entitat bancària, va ser l’ampli vessant social que el torneig ha estat treballant per consolidar al llarg dels anys.

Recolzament al bàsquet de base

Els inicis del torneig es remunten a l’any 1985 en què un grup de joves de Sant Julià de Vilatorta, afeccionats al bàsquet, van decidir organitzar una competició d’aquest esport amb altres joves jugadors de les localitats properes. Any rere any el torneig va anar creixent, incorporant més i més jugadors de totes les edats, sense perdre mai de vista els seus orígens fundacionals. Jugadors professionals de primer nivell com Raül López o Xavi Rabaseda van donar els seus primers passos dins el bàsquet en aquest torneig.

A l’actualitat, la competició està oberta a tots els equips des de preminibàsquet a veterans, masculins i femenins, federats o afeccionats, sigui quin sigui el seu nivell, dividits en 24 categories.

En aquest sentit, les categories premini i mini passen a ser gratuïtes, fet que beneficiarà una quinzena d’equips.

Presència del bàsquet d’elit

Des de fa força edicions, molts equips de la lliga ACB i de la LEB aprofiten el torneig per fer un “stage pretemporada”, allotjant-se i gaudint de la comarca osonenca. Així doncs, durant els dies del torneig els assistents poden gaudir de partits de primeríssim nivell. Al llarg dels anys, hi ha participat tots els equips catalans de la lliga ACB, més el Saragossa, el Bilbao i el Menorca. El Barcelona de bàsquet ha participat en quatre de les darreres cinc edicions, i la Penya i el Manresa en nou de les 10 darreres.

Des de fa dos anys, es compta amb la participació d’equips de la lliga NCAA d’universitats d’Estats Units, masculines i femenines.

Ampli vessant social

Però un dels trets més destacats del torneig, al marge de l’àmbit estrictament esportiu, és l’ampli vessant social que any rere any han anat fomentant els organitzadors. Des de partits de bàsquet en cadira de rodes, equips formats per persones amb discapacitat psíquica, la participació de la Federació Catalana d’Esports per a Sords, activitats de l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona, de la Fundació Carla Bellmunt (amb gossos per a nens amb problemes de comunicació), etc.

La novetat més destacada en aquesta edició és la col•laboració amb Càritas i la Fundació del Bàsquet Català per a fer possible la Cistella solidària pel recapte d’aliments durant els dies del torneig, a peu de pista i a determinades oficines de BBVA a Osona.

Activitats paral·leles

A banda dels partits de competició i dels d’exhibició, durant aquesta 29a edició es realitzaran tot un seguit d’activitats paral·leles com el Clínic per entrenadors, el Trofeu Albert Tobal de cadet preferent, els concursos de triples i d’esmaixades, una taula rodona sobre “Medicina i bàsquet”, etc.

A més, els participants gaudiran de tot un seguit d’activitats lúdiques, com l’accés gratuït a les piscines municipals de Sant Julià, un karaoke, la festa del bàsquet, xocolatada i moltes més activitats, totes elles gratuïtes.

Les dades:
29è Torneig BBVA de Bàsquet
30 i 31 d’agost i 1 de setembre de 2013
Sant Julià de Vilatorta i diferents poblacions d’Osona
Inscripcions: fins el 10 de juliol de 2013 a www.basquetsantjulia.org

Més informació,  des del web del torneig



--------------------

Galeries de fotos del Torneig de Bàsquet Unnim:

2011
- Partit ACB CAI Zaragoza - Assignia Manresa
-Trofeu Albert Tobal: Joventut Badalona - CB i Unió Manresana - Selecció d'Osona
- Primers partits

2010
- Partit d'exhibició de la Selecció Catalana de Bàsquet de minusvàlids
- Final del Trofeu Albert Tobal Joventut-Manresa
- Partit ACB Joventut-Manresa
- Primers partits

2009
- Partit ACB: Barça - Manresa
- Partit d’exhibició de la Selecció Femenina d’Osona
- Primers partits


Silueta d'un dels jugadors que van disputar el 27è Torneig de Bàsquet Unnim, a Sant Julià de Vilatorta. Foto: Adrià Costa