Prop de 250 campanars de tot el país repiquen per recordar els defensors del català

El Dia de la Memòria s’ha celebrat a tot el país, coincidint amb el 111è aniversari de la mort de Jacint Verdaguer. A Osona s'hi han adherit 37 campanars.

per Redacció Osona.com, 11 de juny de 2013 a les 08:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La segona edició del Dia de la Memòria a Sant Julià de Vilatorta. Foto: Adrià Costa

Els campanars de quatre catedrals i de prop de 250 esglésies, monestirs i ajuntaments d'arreu de Catalunya i d’Andorra han repicat simultàniament aquest dilluns 10 de juny pels volts de les set de la tarda per celebrar el Dia de la Memòria , una iniciativa cívica que té per objectiu recordar tots els qui han lluitat per preservar i mantenir la llengua catalana.


A Osona, s'hi han adherit un total de 37 campanars, entre els que destaca la catedral de Vic.

L’homenatge s’ha dedicat a la poesia patriòtica de grans autors com Joan Salvat-Papasseit, Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall, Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés o Jacint Verdaguer.  


A més del toc de campanes, centenars de persones han organitzat de forma anònima activitats complementàries com recitals de poesia i cançons populars, cants corals, presentacions de llibres, etc.

A la nostra comarca s'han fet actes al Brull, Folgueroles i Sant Julià de Vilatorta, on hi ha hagut cant coral i una lectura de poemes amb Anton Carrera, Núria Güell i Eduard Ortega. A la catedral de Vic, el recital poètic ha anat a càrrec del Consorci de Normalització Lingüística i les cançons patriòtiques, de la Coral i Cor d'Homes d'Osona. A la capital d'Osona, on hi van assistir unes cent persones, es va cantar "El cant de la senyera" i "Els Segadors", i es va llegir "Indesinenter", de Salvador Espriu.

Els impulsors de la diada agraeixen la col·laboració de tots els  ciutadans que s’hi han involucrat i afirmen que, en aquesta segona edició, s’ha fet un gran pas perquè el Dia de la Memòria esdevingui una gran festa nacional que cada any es vagi convocant per iniciativa ciutadana. L’objectiu no és només honorar els defensors de la llengua i els grans autors que han deixat una obra clara, sinó també per no oblidar aquells que l’han perseguida i que encara avui la persegueixen.

*** Foto, a la dreta: Sant Joan de les Abadesses / Marc Cargol

Aneu al web del Dia de la Memòria

Llistat d'activitats complementàries (actualitzat)

Llistat de campanars adherits (actualitzat)

Revista del Dia de la Memòria 2013

  

El Dia de la Memòria, a la catedral de Vic. Foto: Dia de la Memòria

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació