Llanos de Luna denuncia Vic per la declaració de sobirania fiscal

L'alcalde Vila d'Abadal assegura que el consistori, el primer a declarar-se sobirà, no està disposat a fer marxa enrere i arribarà a judici si és necessari.

Quico Sallés / Pere Pratdesaba
09 de juny del 2013
Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal.
Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. | Adrià Costa
Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal, en el ple on es va aprovar la sobirania fiscal. Foto: Adrià Costa

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha denunciat l'Ajuntament de Vic per haver aprovat una moció en favor de la sobirania fiscal del municipi . El recurs argumenta que la moció vulnera els articles de l'Estatut on s'especifica que la recaptació dels impostos correspon a la hisenda espanyola.

La declaració de Vic defensa, en canvi, la sobirania fiscal catalana i ordena ingressar els pagaments de l'IRPF i de l'IVA del municipi directament a l'Agència Tributària Catalana. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha dit que la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, "ja ha posat també la màquina en marxa en contra de la declaració de sobirania fiscal . Això ens portarà feina, però només faltaria que no poguéssim decidir on volem pagar".
 
En una entrevista a Europa Press, el també president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), acusa Llanos de Luna d'anar en contra de qualsevol iniciativa sobiranista: "Ells van en contra de tot el que soni a sobirania. Aquesta delegada ha agafat aquest tic i no l'abandona", li ha reprotxat Vila d'Abadal, que ha recordat que Vic va ser la primera capital de comarca i gran ciutat que va aprovar una resolució d'aquestes característiques, per la qual cosa ara no retrocedirà i està disposada a arribar a judici.
 
El govern espanyol ja havia presentat una altra denúncia contra l'Ajuntament de Vic per haver-se negat a fer onejar la bandera espanyola al balcó del consistori .

Una sobirania fiscal amb un suport majoritari

L'Ajuntament de Vic farà efectiva la sobirania fiscal a partir del proper mes de juliol. Es tracta però d'una mesura simbòlica ja que la Generalitat traspassarà els impostos a l'Estat al cap de quatre dies.

Així es va aprovar en el ple celebrat el mes de maig. La moció, presentada a instàncies de CiU, ERC, CUP i SI, també va rebre els vots favorables del PSC. Per la seva banda, Plataforma per Catalunya hi va votar en contra.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va declarar que aquest era un pas “necessari” per aconseguir la independència, però també va matisar que calia seguir els passos que marqués el Govern de la Generalalitat.

L’Ajuntament de Vic ja va aprovar el passat mes de març una moció per exercir la sobirania fiscal. A efecte pràctics, l’executabilitat de la decisió es va posposar fins que s’hagués consensuat un calendari d'actuació conjunta amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i amb el propi Govern, per tal d’evitar possibles represàlies legals i aglutinar el màxim de municipis per fer una acció més contundent i coordinada.

Des del mes de març, la situació ha canviat. Per un costat, l’AMI ha fixat un full de ruta per tal que els seus municipis puguin decidir exercir la sobirania fiscal. Per un altre, la Generalitat està activant un mecanisme que facilitarà l’acció. Amb aquest nou context, l’Ajuntament de Vic va creure oportú activar la proposta, portant la moció de nou al ple.
Arxivat a