PxC també vota a favor de dedicar el nom d'un carrer de Vic a Guillem Agulló

La proposta rep el suport de totes les forces del consistori. El jove de Maulets va ser assassinat ara fa 20 anys a mans d’un grup feixista.

Pere Pratdesaba
03 de juny del 2013
Josep Anglada, en una intervenció del ple.
Josep Anglada, en una intervenció del ple. | Adrià Costa
Marc Barnolas, Nil Puigivila i Joan Ballana, regidors de la CUP i ERC, les formacions que han impulsat la proposta. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat avui, tal com ja va avançar Osona.com, que la ciutat dediqui un espai públic a la memòria de Guillem Agulló. El carrer proposat i acceptat ja per la Comissió de la nomenclatura (inclosa dins de la Comissió de serveis) és un petit passatge que va del carrer de Sant Pere a la plaça Santa Cecília, que està al costat del teatre de l'Orfeó.

La proposta s’ha aprovat amb el suport de tots els partits del consistori, fins i tot PxC. El portaveu d’aquesta darrera formació, Josep Anglada (foto, a sota), ha argumentat que s’havia complert el protocol i que es posaria la placa que marca la normativa en aquests casos, no una de més exhaustiva, tal com demanava la CUP.

Des de la CUP s’ha celebrat que l’equip de govern (CiU i ERC) decidissin, finalment, “posar-se al costat dels valors democràtics”. La formació demanava que s’anés més enllà i que des de l’Ajuntament s’organitzés un homenatge quan s’inaugurés el carrer. El regidor d’Economia i Serveis, Antoni Serrat (CiU), ha rebutjat aquesta petició, que no havia estat inclosa a la Comissió, tot i que ha afirmat que l’Ajuntament donarà suport a aquest homenatge, si es tira endavant.

SI, PSC, ICV-EUiA i PxC, tots a l’oposició, han celebrat que, en aquesta ocasió, se seguís el protocol correcte, no com s’havia fet en l’anterior ple, i es portés la proposta a la Comissió. Tot i el suport, però, han lamentat la decisió de posar Guillem Agulló al capdavant de la llista i deixar enrere altres demandes de carrers, com la de Lluís Maria Xirinacs, “amb una trajectòria demostrada contra el feixisme i la violència”, segons el portaveu socialista, Jacint Raurell.

Joan López, portaveu d’ERC, ha destacat el consens al qual s’ha arribat, tant en el contingut com en les formes.

Guillem Agulló, nascut a Burjassot i jove militant de Maulets, va ser assassinat l’11 d’abril de 1993 a mans d’un grup feixista. Una ganivetada va ser la causa de la mort del jove, que encara ara segueix present. L’assassí confés del crim, Pedro Cuevas, va complir només quatre dels 14 anys a presó pels quals se’l va condemnar. Anys més tard, al 2007, l’autor dels fets es va presentar a les eleccions municipals de Xiva com a número quatre de les llistes del partit d’ultradreta Alianza Nacional.

Una polèmica enverinada

L’aprovació posa punt i final a una polèmica que es va iniciar en el ple del passat mes d’abril. La CUP va presentar una moció on demanava que es posés a una plaça el nom del jove militant de Maulets. La proposta no va prosperar perquè CiU, ERC i PxC hi van votar en contra, al·legant que el procediment per aquest tipus de sol·licituds havia de passar primer per la Comissió de la nomenclatura, tal com havien acordat fa un temps tots els partits.  El PSC també va esgrimir el mateix raonament, però es va abstenir. La resta de partits (CUP, ICV-EUiA i SI) hi van donar suport.

A la mateixa sessió, Joan López va avançar que el seu partit donaria suport a la petició, un cop hagués passat per la Comissió. L’argument no va acabar de convèncer i els regidors d’ERC van rebre durant alguns dies fortes crítiques a les xarxes socials, sobretot provinents de representants i simpatitzants de la CUP i ICV, per haver votat en contra de la petició.  La pressió va obligar a ERC, en els dies següents, a presentar fins i tot una petició formal al registre per tal que es posés el nom d’Agulló a un espai públic de la ciutat.

Ara, la CUP tenia la intenció de recuperar la moció en el ple d’aquest dilluns, segons informava la formació al seu web. A instàncies de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, però, la van retirar i la van portar a la Comissió de serveis, on també es va discutir la petició d'ERC.

Amb aquest canvi, la proposta ha entrat al ple en un punt de l’ordre del dia i la seva aprovació estava més que garantida, ja que tothom donava per fet el suport de l’equip de govern (CiU i ERC), a part de la CUP, ICV-EUiA i SI, que ja ho van fer en l’anterior ple. La cirereta del pastís l'han posada PSC i PxC, que també hi han votat a favor.
  Ple de Vic, avui. Foto: Adrià Costa