Vic destinarà un carrer a la memòria de Guillem Agulló

La CUP i ERC presenten dues propostes a la Comissió de serveis, que s'aprovaran dilluns al ple.

Redacció Osona.com
31 de maig del 2013
Membres del Casal Popular en acabar el mural
Membres del Casal Popular en acabar el mural
Membres del Casal Popular de Manlleu van fer un mural en memòria de Guillem Agulló

Finalment, sembla que la sang no arribarà al riu i hi ha hagut consens a l’Ajuntament de Vic. Si no hi ha cap sorpresa d’última hora, el ple aprovarà el proper dilluns, 3 de juny, que la ciutat dediqui un espai públic a la memòria de Guillem Agulló. El carrer proposat i acceptat ja per la Comissió de la nomenclatura (inclosa dins de la Comissió de serveis) és un petit passatge que va del carrer de Sant Pere a la plaça Santa Cecília, que està al costat del teatre de l'Orfeó.

Guillem Agulló, nascut a Burjassot i jove militant de Maulets, va ser assassinat l’11 d’abril de 1993 a mans d’un grup feixista. Una ganivetada va ser la causa de la mort del jove, que encara ara segueix present. L’assassí confés del crim, Pedro Cuevas, va complir només quatre dels 14 anys a presó pels quals se’l va condemnar. Anys més tard, al 2007, l’autor dels fets es va presentar a les eleccions municipals de Xiva com a número quatre de les llistes del partit d’ultradreta Alianza Nacional.

L’aprovació posarà punt i final a una polèmica que es va iniciar en el ple del passat mes d’abril. La CUP va presentar una moció on demanava que es posés a una plaça el nom del jove militant de Maulets. La proposta no va prosperar perquè CiU, ERC i PxC hi van votar en contra, al·legant que el procediment per aquest tipus de sol·licituds havia de passar primer per la Comissió de la nomenclatura, tal com havien acordat fa un temps tots els partits.  El PSC també va esgrimir el mateix raonament, però es va abstenir. La resta de partits (CUP, ICV-EUiA i SI) hi van donar suport.

A la mateixa sessió, Joan López va avançar que el seu partit donaria suport a la petició, un cop hagués passat per la Comissió. L’argument no va acabar de convèncer i els regidors d’ERC van rebre durant alguns dies fortes crítiques a les xarxes socials, sobretot provinents de representants i simpatitzants de la CUP i ICV, per haver votat en contra de la petició.  La pressió va obligar a ERC, en els dies següents, a presentar fins i tot una petició formal al registre per tal que es posés el nom d’Agulló a un espai públic de la ciutat.

Ara, la CUP tenia la intenció de recuperar la moció en el ple d’aquest dilluns, segons informa la formació al seu web. A instàncies de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, però, l’han retirat i l’han portat a la Comissió de serveis, on també s'ha discutit la petició d'ERC. Amb aquest canvi, la proposta entrarà al ple en un punt de l’ordre del dia i la seva aprovació està garantida, ja que rebrà el suport de l’equip de govern (CiU i ERC), a part de la CUP, ICV-EUiA i SI, que ja ho van fer en l’anterior ple.

Al ple de dilluns, també s’aprovaran altres punts, com el reglament d’honors i distincions, que regularà temes com el de Guillem Agulló; l’expedient per concedir la medalla de la ciutat a Montserrat Freixer, presidenta d’Osona Contra el Càncer; i la constitució d’un comissió d’estudi pels pressupostos participatius.

Ordre del dia del ple de dilluns

Arxivat a