El Festus amplia el format i tindrà el moviment com a fil conductor

El certamen se celebrarà a Torelló els dies 28 i 29 de juny i oferirà una vintena d’espectacles artístics a peu de carrer

Redacció Osona.com
30 de maig del 2013
Espectacle de la Cia. Trifaldó a la plaça de la Vila.
Espectacle de la Cia. Trifaldó a la plaça de la Vila. | Adrià Costa
Espectacle de la Cia. Trifaldó a la plaça de la Vila, l'any passat. Foto: Adrià Costa

Els propers 28 i 29 de juny, Torelló tornarà a acollir una nova edició del Festus-Festival d’Arts al Carrer. A banda de tornar al format de dos dies, el Festus 2013 incorpora importants novetats en el seu concepte amb l’objectiu que sigui una proposta singular dins de l’àmplia oferta de festivals d’arreu del país. Enguany, el fil conductor serà el moviment, concepte entorn del qual es bastiran nous muntatges.

Per això, més enllà de programar un espectacle rere l’altre, la intenció dels organitzadors és que la programació tingui una coherència i que les actuacions tinguin un concepte que les uneixi. Sergi Egea, coordinador del Festus, explica que “hem volgut pensar molt bé el Festus per tal de fixar les bases de posteriors edicions”. Cada any s’escollirà un concepte -com aquest any és el moviment- que serà el “leit motiv” de cada edició.

Un dels altres nous objectius és potenciar la trobada entre artistes de diferents disciplines per estimular la creació de nous espectacles. Això farà que, en el marc del Festus, es puguin veure espectacles de creació, nous i de caràcter multidisciplinari. La idea és que el Festus sigui un festival d’arts escèniques, musicals, visuals al carrer amb propostes contemporànies, no convencionals, que potenciïn la multidisciplinareitat.

Al llarg dels dos dies, però principalment el dissabte, el Festus oferirà una programació amb una vintena d’espectacles, alguns dels quals itinerants, i en diferents espais del centre, com ara els jardins de Can Parrella i de l’Espona, la plaça de la Vila, la plaça Vella i el pati interior de Can Parrella.

D’entre aquests propostes conjuntes que s’impulsen des del Festus ja se n’han avançat algunes: Carlos Valverde, un artista visual que farà una intervenció al carrer que interaccionarà amb el públic; Device-Displayce presentarà una peça que explora la relació entre la imatge i el so; Enric Farrés & Quim Packard i El Conde de Torrefiel, dos artistes visuals i una companyia de teatre i dansa que dissenyaran un recorregut psicodèlic pels jardins de l’Espona; Ocellot i Lluís Huedo, que barrejaran la música i les arts visuals; o la fotògrafa Tanit Plana, que farà una peculiar caminada pels voltants de Torelló. Juntament amb aquestes propostes també hi haurà espectacles relacionats amb el moviment de SSM BigHand, Cia Blanco Roto, Jordi Galí, Los Zinc Co; i altres espectacles multidisciplinaris i de creació de Nura Dansa, Bradien i Eduard Escoffet, Insectotròpics o Toti Toronell.

Tant la regidora de Cultura, Núria Güell, com el tècnic de Cultura, Pep Tines, destaquen l’esforç de l’Ajuntament per mantenir el Festus i el fet que es puguin programar més d’una vintena d’espectacles, al llarg de dos dies, amb el mateix pressupost de l’any anterior. Recordem que el 2012, la continuïtat del Festus va perillar, a causa de la crisi econòmica, i es va decidir escurçar el nombre d’espectacles i de dies, que es van concentrar en un (el dissabte).

Ja s'ha presentat la imatge gràfica del Festus 2013 que ha anat a càrrec de Control Z Visual. La campanya, gràfica i videogràfica, es difondrà a través de les xarxes socials, amb la idea que sigui molt viral. Segons els seus creadors, Jordi Casas i Jordi Salvans, la imatge es basa en la negació del moviment, amb situacions d’impacte com una ballarina amb les cames enguixades, uns actors amb la boca tapada o un pianista amb les mans lligades.

Més informació, al web del Festival




Galeries de fotos del Festus:
- Festus 2012 (nit) (Joan Parera)
- Festus 2012 (tarda) (Adrià Costa)
- Festus 2011 (Xevi Mas)
- Festus 2010 (dissabte) (Xevi Mas)
- Festus 2010 (divendres) (Joan Parera)
- Festus 2009 (Adrià Costa)
- Festus 2007 (Osona.com)
-Festus 2006 (Albert Alemany)

Espectacle de la Cia. Trifaldó a la plaça de la Vila, l'any passat. Foto: Adrià Costa
Arxivat a