Torelló aprova executar la sobirania fiscal amb l'única oposició de PxC

La moció que es va presentar al ple d'ahir tenia el suport de 17 entitats i sis grups municipals.

Redacció Osona.com
28 de maig del 2013
El ple de l’Ajuntament de Torelló va aprovar aquest dilluns, 27 de maig, una moció per tal d’executar la sobirania fiscal, en la mateixa línia que ha fet l’Ajuntament de Vic. O sigui, que començarà a pagar l’IRPF i l’IVA a l’Agència Tributària Catalana, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola, com s’ha fet fins ara. Es tracta però d'una mesura simbòlica ja que la Generalitat traspassarà els impostos a l'Estat al cap de quatre dies.

La moció va ser aprovada per una àmplia majoria, amb els vots a favor de tots els regidors del consistori (CiU, PSC-PM, JpT-ERC-AM i ICV-EUiA-E) i el vot en contra dels tres regidors de PxC. De fet, la moció va ser consensuada i presentada per les quatre formacions, juntament amb l’ANC Vall del Ges per la Independència i Associació Vall del Ges 2014; i SI i la CUP, dos grups municipals sense representació al consistori.

A més, la moció havia rebut el suport de 16 entitats del municipi. Es tracta de l'Associació Mediambiental Vall del Ges.NET, AMPA Escola Marta Mata, AMPA Escola Rocaprevera, AMPA Escola Sagrats Cors, AMPA Escola Fortià Solà, Agrupament Escolta i Guia Comte Jofre i Verge de Rocaprevera, Grup de Puntaires de la Vall del Ges, El Cosidor Digital, AMPA de la llar d’infants Blancaneus, Associació de Mestres els Nans, La Desperta de la Vall del Ges, Associació de Deixebles de Sant Feliu, Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, PIOC (Promocions i Organitzacions Culturals), Colla Gegantera i Grallera de Torelló i Associació d’Estudis Torellonencs (ADET). O sigui, en total han estat 18 entitats i sis grups municipals que han apostat per la iniciativa.

En l’exposició de motius de la moció es feia referència a l’“asfíxia financera” que pateix Catalunya arran de les decisions econòmiques “preses pel govern de Madrid”. Així, els serveis que la Generalitat i els ajuntaments han de donar als ciutadans es veuen afectats per “les limitacions que se’ns imposen per llei”. A més, “el greu espoli ens priva d’aixecar el cap en aquesta greu crisi econòmica global i impedeix que Catalunya tingui moltes més possibilitats de tirar endavant”.
 
Ateses aquestes consideracions, el ple de l’Ajuntament va acordar:

1.- Manifestar la voluntat de l’Ajuntament de Torelló d’exercir la seva sobirania fiscal.

2.- Iniciar els mecanismes necessaris per tal de procedir al pagament de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) d’aquest Ajuntament a l’Agència Tributària de Catalunya, a partir del mes de juliol de 2013.

3.- Adreçar a aquells ciutadans o empreses de Torelló que vulguin acollir-se a aquesta pràctica a la Plataforma Catalunya Diu Prou, per tal de rebre l’assessorament adequat.

4.- Notificar el present acord a la conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a la delegació del govern espanyol a Catalunya i a l’Associació de Municipis per la Independència.

En el torn de paraula, la regidora d’ICV-EUiA-E, Roser Mas, va recordar que tots els regidors que votessin a favor de la moció assumien la possibilitat que se’n derivessin responsabilitats patrimonials. Marc Fontserè, del PSC, va reiterar que amb aquest acord “activem els mecanismes legals per donar resposta als problemes fiscals que té el país”. I Jordi Casals (ERC) va voler fer un reconeixement a les dues formacions que van impulsar la moció, SI i CUP, i va insistir que “aquest és un pas més i necessari per al procés d’alliberament nacional”. Finalment, Manel Romans (CiU) va subratllar la importància de l’acord, matisant que “no volem només la sobirania fiscal, sinó la sobirania plena” i va desitjar que “més ajuntaments s’hi adhereixin”.
Arxivat a