Federico Mayor Zaragoza i Francesc Homs clouen el 15è aniversari de la UVic

El conseller de la Presidència ha lloat la federació amb la Fundació Universitària del Bages.

Redacció Osona.com
24 de maig del 2013
Francesc Homs escoltant la conferència de Federico Mayor Zaragoza, aquest migdia a l'acte de cloenda del 15è aniversari de la UVic.
Francesc Homs escoltant la conferència de Federico Mayor Zaragoza, aquest migdia a l'acte de cloenda del 15è aniversari de la UVic. | Adrià Costa
Francesc Homs escoltant la conferència de Federico Mayor Zaragoza, aquest migdia a l'acte de cloenda del 15è aniversari de la UVic. Foto: Adrià Costa

Avui la Universitat de Vic (UVic) ha posat punt i final al conjunt d’activitats de commemoració del seu 15è aniversari en un acte presidit pel rector Jordi Montaña. L’acte ha comptat amb la presència del conseller de la Presidència, Francesc Homs, l’alcalde de Vic en funcions, Josep Arimany, i el president de la Fundación para una Cultura de Paz, Dr. Federico Mayor Zaragoza.

En el parlament d’obertura de l’acte, Jordi Montaña ha fet un repàs dels actes de celebració dels 15 anys de la UVic, dels quals ha destacat l’exposició commemorativa, els cicles de conferències “Vic en la perspectiva de l’any 2020” i “Catalunya cap a l’Estat propi?”, o els dos primers Doctors Honoris Causa de la institució, entre altres actes significatius. També ha agraït als tres rectors que l’han precedit, i als alcaldes i presidents del patronat de la FUB, per haver fet possible la universitat que tenim ara, al costat dels milers i milers d’estudiants i les seves famílies que han confiat en la UVic la seva formació.

Federico Mayor en la conferència “El futur de la Universitat”, ha afirmat que a pesar dels diversos intents històrics fallits com la Societat de Nacions després de la Primera Guerra Mundial, l’Organització de les Nacions Unides després de la Segona Guerra Mundial, o no haver sabut aprendre la lliçó de la caiguda de l’imperi soviètic per construir una societat en igualtat i llibertat. "Encara hi ha tres raons per a l’esperança: l’emergència d’una consciència global, les tecnologies de la comunicació que permeten expressar-nos per igual i la participació de les dones en els òrgans de participació", que hauria d’augmentar fins a un 30%, ha comentat. Ha conclòs la seva intervenció parlant de la universitat com a formadora de persones lliures i responsables.

Per la seva banda, l’alcalde de Vic en funcions Josep Arimany, ha valorat la UVic com a model d’èxit, destacant-ne la joventut i la profunditat històrica de les seves arrels, des de Gerbert d’Orlhac als nostres dies.

El conseller de la Presidència, que ha clos l’acte, ha felicitat la Universitat de Vic en nom del Govern, i s’hi ha referit com a un projecte incontestable que ha passat de ser una universitat del territori a una universitat de país. Ha parlat de la federació i comunió d’interessos amb Manresa com una anticipació per crear la massa crítica que demana la Unió europea en el marc dels objectius del 2020. També ha donant esperança als estudiants, demanant-los que al coneixement adquirit a la universitat hi incorporin la cultura de l’esforç, el sacrifici, el treball i la responsabilitat personal i col·lectiva. Per últim, ha demanat que les institucions internacionals, en base a la primera frase de la Carta de les Nacions Unides que diu “Nosaltres els pobles”, s’obrin als processos pacífics i democràtics d’autodeterminació, perquè el poble de Catalunya pugui expressar-se com a tal.
Arxivat a