La desaparició d'Unnim dóna pas a la Fundació Antiga Caixa Manlleu

El banc s'integra definitivament al BBVA i es torna a activar l'obra social territorialitzada. Les oficines d'Unnim estaran tancades aquest divendres.

Gemma Aguilera / Pere Pratdesaba
24 de maig del 2013
Les oficines d'Unnim ja comencen a lluir el logo del grup BBVA.
Les oficines d'Unnim ja comencen a lluir el logo del grup BBVA. | Adrià Costa/Nació Digital
Una oficina d'Unnim a Vic. Foto: Adrià Costa/Nació Digital

Comença una segona vida per a l’antiga obra social de les caixes d’estalvi de Terrassa, Sabadell i Manlleu, que el juliol del 2010 es van fusionar amb Unnim i posteriorment van ser absorbides pel BBVA. La Generalitat i els representants de les antigues entitats han signat aquest dijous la constitució de les respectives fundacions especials que els permetran seguir desenvolupant l'obra social, amb accions en favor de la cultura, l’ensenyament, la salut o l’esport, entre d’altres. Això sí, cadascuna de les tres antigues caixes ho farà amb la seva fundació especial: Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa, Fundació Especial Antiga Caixa Sabadell 1859 i Fundació Especial Antiga Caixa Manlleu. I totes tres es coordinaran en una altra entitat, Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes Sabadell, Terrassa i Manlleu, que podrà desenvolupar activitats a tot Catalunya. 

L’estructura de les noves fundacions permetrà que cada entitat reprengui el camí per separat, cercant fórmules d’autofinançament per als seus projectes socials, explotant els productes i serveis propis, així com el patrimoni que conserva cada caixa d’abans de produir-se la fusió l’1 de juliol de 2010. A Manlleu, arrenquen amb tot el patrimoni que tenia Caixa Manlleu, valorat en 13,5 milions d'euros i el romanent de caixa, uns 3,5 milions d'euros més. Cada fundació tindrà un director general, amb veu però sense vot en les reunions del patronat, perquè no en pot ser membre.

L’obra social de Caixa Manlleu havia arribat a gestionar fins a 2,5 milions d’euros anuals, i ara les expectatives ronden els 50.000-60.000 euros anuals, més els diners que puguin arribar del BBVA. En tot cas, la fundació haurà de jugar amb l’explotació del seu patrimoni immobiliari i del rendiment financer que pugui obtenir dels seus actius líquids. Del repartiment dels 10 milions d’euros que tenia l’obra social d’Unnim, a l’antiga Caixa Manlleu li’n corresponen només un 11%, és a dir, 550.000 euros.

Amb aquestes xifres, i tal com ja va informar aquest diari fa uns mesos , s'intentarà mantenir el Premi Unnim de Teatre, el Festival internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, el cicle de música religiosa de Vic, les activitats a Osona Quintanes, els programes per a adults de la Fundació Mil·lenari de Vic i les beques a la mobilitat en col·laboració amb la Universitat de Vic, entre d'altres.

Cada nova entitat haurà de dissenyar un pla de viabilitat a mig i llarg termini dels projectes més emblemàtics de l’obra social. De fet, l’obra social d’Unnim ja va començar a estudiar ajustaments de costos i de preus en serveis que ja són cofinançats pels usuaris, conscients que si no es racionalitza la despesa i es mantenen els ingressos, més aviat que tard s’hauria de posar en risc el patrimoni de les fundacions per sostenir el servei.

La composició dels nous patronats
 
La composició dels nous patronats de les fundacions ha generat polèmica en el cas de Terrassa i Manlleu, i de fet, la llista definitiva de patrons ha patit alguna modificació després de passar per la comissió de seguiment de la Generalitat, que des del primer moment va apostar per donar un aire diferent a les noves fundacions. Això, sumat a les exigències de la normativa de fundacions, que permet un màxim del 25% de presència pública al patronat. En el cas de Terrassa, la novetat és que la CECOT formarà part del patronat . Inicialment, s’havia presentat a l’administració una llista en què no hi apareixia la patronal encapçalada per Antoni Abad.

Dos treballadors del centre d’inserció laboral i social de discapacitats de l’Obra Social d’Unnim Caixa (Fupar Unnim) a Terrassa. Foto: Teresa Llordés / Obra Social d'Unnim

A Manlleu, els membres del patronat, als quals caldrà afegir-hi la persona o persones de prestigi que es votin posteriorment, són: Ajuntament de Manlleu; Cambra de Comerç de Barcelona-delegació Osona; Fundació Universitària Balmes; Patronat d’Estudis Osonencs; Càritas i el Col·legi d’Advocats de Vic. En aquest cas, encara no se sap si l’antic president de Caixa Manlleu, Joan Contijoch, en formarà part o no.

Per a Sabadell, els membres del patronat seran l’Ajuntament; la Cambra de Comerç de Sabadell; la Universitat Autònoma de Barcelona; la Unió Excursionista de Sabadell, el Club Natació Sabadell i la Fundació Bosch Cardellach.

Pel que fa a la fundació paraigua, el patronat estarà format per les tres fundacions de les antigues caixes d’estalvi, Òmnium Cultural i Càritas. El BBVA, amb tota probabilitat, també s’incorporarà al patronat, perquè ja s’ha compromès amb l’antiga Unnim per donar suport a l’obra social.

Unnim s'integra definitivament al BBVA

El naixement de les noves fundacions coincideix amb la integració definitiva d’Unnim al BBVA. Així, el 27 de maig, el BBVA tindrà ja unificada la seva xarxa d'oficines a Catalunya, després de culminar el procés d'adquisició d’Unnim Banc per part de Grup BBVA. Amb aquesta unificació, conclou la integració d’Unnim i BBVA, que treballaran sota la mateixa marca a partir del proper dilluns. Arran de la fusió, totes les emissions realitzades per Unnim i les seves filials de participacions preferents i obligacions subordinades perpètues reprendran el pagament de la remuneració.

La integració de les xarxes de BBVA i d’Unnim es produeix després de l'acord laboral amb la plantilla d’Unnim i el conveni de col·laboració amb l'obra social d’Unnim Caixa, esmentat a sobre d'aquest article. BBVA aborda ara l'última fase del procés d'adquisició de l'entitat amb la unificació de les dues xarxes sota la marca BBVA. Culmina així amb èxit el procés d'adquisició d’Unnim Banc, iniciat el 27 de juliol de 2012.

Durant els dies 24, 25 i 26 de maig, està previst també que es realitzi la integració informàtica de totes les oficines d’Unnim en la plataforma de BBVA. A partir d'aquest moment, tots els clients d’Unnim tindran disponibles les majors funcionalitats d'aquesta plataforma, així com la seva xarxa de caixers i els seus serveis de banca electrònica. Això suposarà que aquest divendres les oficines d'Unnim de tot el país estiguin tancades i que no es puguin utilitzar les llibretes en els caixers automàtics (sí que es poden fer servir les targetes).
 
El Festival de cinema de muntanya de Torelló continuarà rebent subvencions de l'obra social. Foto: Festival de Cinema de Muntanya