Els imputats pel cas Banesto de Vic no descarten noves mobilitzacions

Una vintena de manifestants es reuneix davant del jutjat de Vic per mostrar el seu rebuig a la denúncia contra els 12 activistes que van ocupar l’oficina del carrer Verdaguer.

Pere Pratdesaba
23 de maig del 2013
Els dos imputats osonencs del cas Banesto, Xavier Generó i Quim Soler, han rebut el soport dels membres de la PAH.
Els dos imputats osonencs del cas Banesto, Xavier Generó i Quim Soler, han rebut el soport dels membres de la PAH. | Adrià Costa
Els dos imputats osonencs del cas Banesto, Xavier Generó i Quim Soler, han rebut el soport dels membres de la PAH. Foto: Adrià Costa

Tot i l’acord al qual van arribar amb el propietari del pis, amb la mediació de l’Ajuntament de Vic, Banesto manté la denúncia contra la dotzena d’activistes que van ocupar l’oficina del banc al carrer Verdaguer, durant més de 24 hores, el passat 7 de març. Xavier Generó, un dels imputats osonencs que es va tancar a dins, ha declarat aquest matí al jutjat de Vic. Quim Soler, l’altre osonenc afectat, ja va declarar el mateix dia de la protesta, quan el jutge va cridar un representant dels activistes (tot i que, un cop al jutjat, es va negar a declarar). Els altres 10 imputats són del Garraf i han rebut una citació per declarar el 30 de maig, en els jutjats de la seva comarca. A tots se’ls acusa de “violació de domicili jurídic”, que podria comportar sancions i, fins i tot ,en casos extrems, penes de presó, ja que es podria considerar un delicte penal.

Una vintena de membres i simpatitzants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), entre els quals n’hi havia alguns del Garraf i el regidor de la CUP a Vic, Nil Puigivila, s’han concentrat davant les portes del jutjat de Vic, per donar suport als imputats i protestar per la denúncia.  Els manifestants han desplegat una pancarta on es podia llegir “Jo també vaig ocupar Banesto”.

La imputació ha causat certa sorpresa, més tenint en compte que el cas es va allargar durant més d’un mes, amb l’acampada de protesta a la vorera del carrer Verdaguer, i que va finalitzar amb un acord entre el banc i els afectats. “S’ha trencat un pacte de no agressió”, es queixava Generó a l’entrada del jutjat, que considera que Banesto hauria d’haver retirat la denúncia.

Amb aquest escenari, els imputats no descarten noves mobilitzacions, pressió popular o actes de desobediència vers el banc. De fet, alguns dels manifestants ja s’han adreçat aquest mateix matí de nou a l’oficina de Banesto al carrer Verdaguer, on han desplegat la pancarta. “Entenem que s’obre un conflicte que semblava estar tancat, i que no sabem com pot acabar”, alerta Generó.

Els activistes van decidir tancar-se el 7 de març a dins del banc per protestar contra la subhasta d’un pis, que es va efectuar el mateix dia al matí a una notaria de Manlleu i que va adquirir el mateix banc. Reclamaven que s’anul·lés la subhasta, ja que consideraven que no va ser pública (els Mossos no van permetre l'entrada) i s’apliqués la dació en pagament, o que, en tot cas, si no es podia anul·lar, que es condonés el deute pendent de la hipoteca.

L'acció reivindicativa va finalitzar unes 24 hores més tard, just uns minuts abans que expirés el termini que havia donat el jutge per desallotjar l’oficina. Així ho van decidir en una petita assemblea els activistes, amb la intenció de no agreujar la situació i que no se’ls pogués acusar de violència i resistència a l’autoritat. La protesta, però, no va finalitzar aquí i va continuar en forma d’acampada.

Tota la informació del cas

 



Galeries de fotos:

Xavier Generó i Quim Soler, atenent als mitjans, momenta abans d'entrar al jutjat. Foto: Adrià Costa
Arxivat a