El Fòrum de Debats i Òmnium qüestionen l'imperi lingüístic espanyol

Conferència a càrrec de Juan Carlos Moreno.

Redacció Osona.com
23 de maig del 2013
El Fòrum de Debats, en col·laboració amb Òmnium Cultural d'Osona, programen per a aquest divendres, 24 de maig, una conferència amb el títol de "L'imperi de la llengua comuna. Crítica de l'espanyolisme lingüístic", que anirà a càrrec de Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid. La xerrada tindrà lloc a l'Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

“En aquests moments en què, malauradament, torna a estar d'absoluta actualitat el tema de la consideració de les llengües, jurídicament, en el sistema escolar, en les institucions... en l'Estat espanyol, creiem que la nostra proposta per a aquesta setmana, programada des de fa molts mesos, pot resultar d'una gran utilitat, entre altres coses, per l'excepcionalitat i la contundència amb què el conferenciant expressa les seves opinions que, tot sovint, poden resultar polèmiques sobretot per als qui defensen una idea centralista i imperialista sobre els temes lingüístics”, diuen des de l’organització. Per exemple, en la conferència es denunciaran els mites del nacionalisme lingüístic espanyol, molts provinents de les idees de Menéndez Pidal, en el sentit d'intentar explicar que l'expansió del castellà pels territoris peninsulars es pot atribuir a la facilitat i utilitat de la llengua. S'intentarà demostrar que això amaga un rerefons ideològic i gens científic que ha portat a justificar la persecució de les altres llengües peninsulars. Així mateix, el ponent desenvoluparà la seva idea que seria un error que el castellà fos oficial en una Catalunya independent perquè això seria una amenaça contínua contra el català. I s'exposaran les sortides polítiques més adients per a assegurar la normalització de l'ús de la llengua catalana.

La conferència anirà a càrrec de Juan Carlos Moreno Cabrera (Madrid, 1956), catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid i gran defensor dels drets de les llengües minoritzades per les polítiques d'imposició del castellà. Ha treballat per a la UNESCO en l'Informe sobre les llengües del món, ha dirigit l'adaptació al castellà de The Cambridge Encyclopedia of Language, de D. Crystal, membre del consell de redacció i assessor de nombroses revistes lingüístiques d'arreu d'Europa. També forma part del comitè científic de Linguamón-Casa de les Llengües. Pel que fa a les obres publicades (una vintena) en destaquen títols com “La Dignidad e Igualdad de las Lenguas” (2000), “De Babel a Pentecostés:manifiesto plurilingüista” (2006), “El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva” (2008), on hi podem trobar les idees fonamentals sobre aquesta qüestió, entre moltes altres.
Arxivat a