El pintor i poeta Fidel Bofill mor als 79 anys

L'artista patia una greu malaltia que se li havia agreujat.

Redacció Osona.com
22 de maig del 2013
Fidel Bofill.
Fidel Bofill. | Adrià Costa
Fidel Bofill, amb la seva esposa i la seva filla, a l'homenatge a Vic. Foto: Adrià Costa

El poeta i pintor Fidel Bofill i Bosch ha mort aquesta nit a l'edat de 79 anys, a l'Hospital General de Vic, on feia dies que estava ingressat. L'artista patia una greu esclerosi que se li havia agreujat.

La família ha anunciat que no es farà cap cerimònia fúnebre. Més endavant, segons ha pogut saber Osona.com, els seus amics li faran un homenatge a Vilanova de Sau.

Tot i que va néixer a Vic, Bofill ja fa molts anys que estava vinculat a Vilanova de Sau, on actualment residia i a on ja va rebre un emotiu homenatge l’any passat. És considerat un dels valors consolidats de l’actual pintura catalana, amb un gran afany renovador pel que fa a l’expressió. Pintor de paisatges impressionistes pel color i la llum, és també ceramista i té una gran trajectòria pictòrica. El seu art neix d’una síntesi de colors exacerbats i de l’abstracció, que resol amb masses i taques de color.

Va incorporar a les seves obres tots els elements plàstics al seu abast, amb influències d’un gran ventall d’estils, des del postimpressionisme fins a l’abstracció mes pura. Fora del marc de qualsevol escola, cavalca entre l’impressionisme i la transavantguarda. Últimament està escrivint contes i relats.

L'Ajuntament de Vic també li va retre un calorós homenatge el passat mes d'octubre, al qual hi van assistir unes 260 persones. A l'acte, el regidor de Cultura Joan López va destacar "l’obra d’un artista polièdric” i, dirigint-se a ell li va dir: “No estàs sol en la teva obra ni en la teva lluita per la vida”.

Per la seva banda, el poeta Lluís Serrano va parlar sobre la prosa de Fidel Bofill, de la qual en va dir: “Tot el que diu en Fidel ho sabem tots, però ell sap escriure-ho com si parlés a través del record”. En la mateixa línia es va pronunciar el filòleg i poeta Anton Carrera, que va parlar dels orígens de la carrera pictòrica i poètica de Bofill: “Té la facultat innata de l’aprehensió visual de les coses, que és un tret específic i determinant dels grans artistes, l’obra de les quals perdura”. Carrera va afegir que Bofill “ha voltat més de mig món i ha sabut caçar la bellesa dels diferents paisatges”. Per la seva banda, la filla del poeta, Sabina Bofill, va destacar l’energia i tenacitat del seu pare afirmant: “El pare és un geni”.

------------------
COMUNICAT DE L’ANC D’OSONA PER LA MORT DE FIDEL BOFILL

Osona per la Independència i el seu Consell Assessor expressem el nostre condol per la seva pèrdua i volem agrair la seva tasca com a col·laborador entusiasta de l'ANC a Osona i defensor de la seva causa així com també el seu compromís personal en defensa de la llengua, la cultura i la llibertat del nostre país.
Arxivat a