Un curt sobre l'explotació laboral a Bangladesh guanya el primer festival Protesta

Redacció Osona.com
21 de maig del 2013
Aquest dissabte, 18 de maig, es va celebrar la primera edició del festival de curtmetratges de crítica social i mediambiental Protesta, amb la participació d’unes 300 persones durant tota la jornada. A les 11 del matí, l’Espai de Teatre i Cinema de Vic (ETC) va obrir les portes al públic iniciant així una intensa vetllada amb dos clars protagonistes: el cinema i la crítica social.

Roser Corella i Alfonso Moral van serat els guanyadors del primer premi amb el curtmetratge “Hombre máquina”, que tractava de l’explotació laboral a Bangladesh. "Perdre un ull", del col·lectiu 15Mbcn.tv es va emportar el segon premi i "Capitalisme, un itinerari crític" de Pere Cortada, Pau Planas i Marc Planas, el tercer, atorgat pel públic.

Del total dels 80 curtmetratges rebuts el passat mes d’abril, un comitè de selecció format per 25 professionals van escollir els 10 currmetratges finalistes que aquest any han estat, a part dels tres esmentats: “Animalisme” de Joanot Cortés i Mireia Fort; “Dos tomates y dos destinos”, d’Aníbal Gómez i David Rodríguez; “El despertar de les places. Un any de 15M”, de Jordi Oriola Folch i Lluc Güell Fleck; “Instrucciones para volverse gris”, de Pau Guixà; “It’s in your eyes”, de Sean Schoenecker i Sergio García Locatelli; “Sobren Raons”, de Susanna González i Marielle Paon; i “The Adventure of the Married Couple”, de Keywan Karimi.

El jurat format per activistes i professionals del sector audiovisual com Ada Colau, Anna Palomo, Javier Couso, Josep Pàmies, Rita Marzoa, Sergi Càmara, Laura Arau i Albert Sales van ser els encarregats d’atorgar el primer premi de 1000€ i el segon premi de 700€, mentre que el tercer premi de 500€ el va triar el públic mitjançant les butlletes de votació repartides a la sala. Del total dels premis, un 25% anirà destinat a una entitat o associació sense ànim de lucre que els mateixos guanyadors escolliran i que el festival Protesta farà públic mitjançant el seu web i les xarxes socials properament.

Activitats de tots els colors

A les 12 del migdia es va portar a terme una taula rodona, on hi van assistir una trentena de persones, sota el títol “IN-OUT: producció audiovisual” que va comptar amb la participació de Joan Antoni Gonzàlez i Serret, productor i Secretari General de PROA, José Miguel Rodríguez de KIFUND Film Crowdfunding, Mercè Moral de la Tele.cat, Oriol Cortacans, representant de Pro-Docs, i Josep Comajoan, del grup Ramon Barnils. Durant la taula rodona, els ponents van presentar diverses alternatives alhora de finançar i projectar els documentals.

Paral·lelament i durant tot el dia, els assistents del festival van gaudir de l’exposició de projectors antics “Els orígens del cinema” del col·leccionista Àngel Rabat, l’exposició de fotografia “El pes de la pobresa” de Marc Sañé i l’exposició “Regràfica: creativitat activista” a càrrec d’Andreu Gallart, així com també participar al “Mur Protesta” on tothom qui va voler va poder escriure la seva protesta personal.

El Festival Protesta va posar punt i final amb la projecció del documental Gasland que va comptar amb la participació de la PAF ( Plataforma Aturem el Fracking ).

Continuïtat

El festival Protesta, que naixia aquest any amb la seva primera edició, va omplir la sala de l’Espai de Teatre i Cinema de Vic d’activistes, curiosos i amants del cinema. Ariadna Seuba i Àngel Amargant, co-directors del festival, s’han mostrat molt satisfets amb la resposta rebuda i han assegurat que “mentre hi hagi coses per les que protestar, seguirem fent el Protesta”.

El festival ha comptat amb la col·laboració de la institució Puig-Porret, l’Ajuntament de Vic, el Cineclub Vic, l’Espai ETC així com també amb el suport de La Tele.cat, Creu Roja i l’Associació de veïns del Remei.


Programació del primer festival Protesta

Aneu a la web del festival, on hi ha la sinopsi dels films finalistes






Foto de família, amb els finalistes, jurat i organització. Foto: Festival Protesta